"Ситигруп": Катар няма да спечели икономически от световното

Катар смята да инвестира 88 милиарда долара за подготовка на световното първенство

© Reuters

Катар смята да инвестира 88 милиарда долара за подготовка на световното първенствоКатар няма да спечели икономически от домакинството на световното първенство по футбол през 2022 г., твърди главният икономист на "Ситигруп" (Sitigroup) за Близкия изток.


"Рискът е да притежаваш хотелски стаи, които дълго време ще останат незаети. От анализа на разходите и приходите не бих казал, че световното първенство ще бъде изгодно", заяви Фарук Суса на конференция в Доха.


Катар ще трябва да увеличи броя на хотелските си стаи десетократно, за да достигне 90 хиляди стаи. В момента процентът на заетост е около 60.
Страната, която е най-малкият домакин на световно от Уругвай през 1930 г., ще инвестира 88 милиарда долара в инфраструктура, заяви Ениро Грино, заместник генерален мениджър на националната банка на Катар.


Като част от концепцията при кандидатстването Катар обеща да построи девет нови стадиона и да ремонтира други три. Всеки от тях ще притежава технология за охлаждане на въздуха на трибуните и терена, тъй като през лятото температурите надвишават 50 градуса.


Емирството също обеща да построи достатъчно хотели за посетителите, железопътни и метролинии, както и мост до Бахрейн. След края на първенството стадионите ще бъдат частично демонтирани и пренесени с кораби в развиващи се страни, за да се избегне проблемът с ненужната инфраструктура.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK