Арена, корона и съкровища за 450 млн. евро

"Арена на розата"Не един, а цели три ултрамодерни спортни комплекса, представени от "испанските приятели" на Христо Стоичков, вече получиха одобрението на ГЕРБ и биха могли да се реализират в София и Пловдив в следващите пет години.


При няколко много важни условия - одобрение от държавата и обществеността, проучване и обосноваване на инвестицията, намиране на пари. И след това остава проблем с реалното изпълнение, защото се замисля то да е под формата на публично-частно партньорство, за каквото България все още няма закон.


Преди месец бившият селекционер на националния отбор по футбол доведе на среща в България инвеститори от испанската строителна компания Abelcir, а в понеделник се върна с готови проекти, изготвени от архитектурно бюро "Грас" и фирма WMA.
Испанците представиха пред премиера Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев, министъра на спорта Свилен Нейков и столичния архитект Петър Диков своята визия за  национален стадион "Арена на розата", "Септемврийска корона" в София и арена "Олимпийски съкровища" в Пловдив.


Инвестицията е за общо 450 млн. евро, като испанците ще набират средствата от частния сектор под формата на публично-частно партньорство с държава и общини, а срокът на изпълнение ще бъде не повече от 5 години.


"Цялостната идея е да финансираме проектите с пари от частния сектор и съоръженията да се използват 365 дни в годината", каза Габриел Серда, генерален мениджър на архитектурно бюро "Грас". Средната сума за всеки комплекс ще е 150 млн. евро. "Стадионите ще струват около 50 млн. евро.


За административния период ще очакваме да отиде година и половина, а самият строеж да продължи още 2 години и половина, уточни Гилермо Рейнс, директор на архитектурно бюро "Грас". За реализацията е необходимо първо проектите да бъдат одобрени от държавата и обществото, след което да се направи икономическо проучване, което да помогне при събирането на инвеститори."


Рейнс допълни, че вече "имахме срещи със специалисти, които ще осигурят финансирането, и такива, които ще се заемат с развитието на комплексите". "Инвеститорите от Лондон, Испания и България, с които разговаряхме, искат зелена светлина. Ще имаме повече яснота, след като бъде направено пазарно проучване за рентабилността. Тогава ще търсим глобални инвеститори, допълни испанецът.


Опитът на екипа е доказан с участие в общо 53 проекта по света, където "Грас" и WMA са участвали частично или цялостно в архитектурното планиране и развитие, обясниха испанците. Те уточниха, че в екипа са привлечени американска компания, специализирана в строителството на сгради, германска - специалист по стадиони, и английска компания с голям опит в емблематични проекти и стадиони.


"Всички тези компании се координират от сдружение, чиито представители сме ние", каза Серда.
Възвращаемост на инвестициите ще се търси не толкова от спортните съоръжения, които доказано са нискодоходни, а от плануваните търговски, офисни и жилищните площи, събрани под един покрив със стадионите.


"Ние сме развили нашите идеи в Барселона, Берлин и други градове, представи се Вили Мюлер, директор на WMA. Готови сме да представяме не само три стадиона, а уникално нова концепция, която споделя под един покрив стадион и комерсиална част."


Това е съвременната форма, която се прилага от години в изграждане на спортни мегакомплекси по света. Никой вече не строи стадион заради самия стадион. Според проектите трите комплекса ще са разположени на общо 636 дка, като 310 дка от тях са за търговски центрове и 150 дка за офиси и жилища.


"Гарантирано от ГЕРБ"


"От ГЕРБ гарантираме, че ще подкрепим проекта. Испанците са свършили безплатна услуга, без да имат гаранции", каза Борисов и се зарадва, че трите стадиона може да се готови "точно преди следващите президентски избори".


За ГЕРБ подобно развитие съвпада идеално с изборния цикъл в България. След 18 месеца ще започне да набира скорост кампанията за редовните парламентарни избори през лятото на 2013 г. и партията ще може спокойно да изтъква строежите като изключителна заслуга на своето управление. Малко преди това пък са изборите за български депутати в Европейския парламент.


Петте години до завършването означава, че строителството на обектите ще изпълни целия евентуален втори мандат на ГЕРБ и ще съвпадне със следващи местни избори. Откриването им пък ще е точно в месеците, когато ще е в ход кампанията за редовните президентски избори.


Включително и затова Борисов е готов да "извървим законовата процедурата за конкурс за публично-частно партньорство, с която Плевнелиев подробно ме запозна", и нареди на столичния архитект Диков да уведоми кмета Фандъкова. "Пловдивчани обаче са нарциси", заяви Борисов и посъветва Стоичков да представи проекта пред пловдивската общественост, като срещата вече е уговорена за сряда.


"Разполагаме с добра основа бързо да придвижим нещата към реализация", каза архитект Диков. Плевнелиев напомни, че всичко трябва да протече по правилата. "Тази изключително впечатляваща визия трябва да се облече в ясен план как да се случи по правилата, за да се срещнат община и инвеститори", каза министърът.


Какво трябва да се случи?


На срещата Борисов обяви, че ще се прави конкурс за ПЧП, т.е. държавата и частният инвеститор ще станат съсобственици на обекта и ще си определят кой каква част от него получава.
В момента се подготвя Закон за публично-частното партньорство, а сега тези процедури се правят по Закона за концесиите и Закона за обществените поръчки.


Стартиране на процедура по концесиониране на дадени обекти може да започне само при заявен инвеститорски интерес или по инициатива на компетентния министър. След това с постановление на Министерския съвет министерството, в компетентността на което попада обектът, се ангажира с правния, финансово-икономическия и други анализи, които да докажат ефекта от бъдещата концесия.


Необходимо е също така земята да е със статут на частна държавна или частна общинска собственост и да има оценка за нея (според която да се изчисли процента на участие на публичния партньор в бъдещото акционерно дружество). Чак тогава може да бъде открита процедура по обявяването на търг или конкурс за избор на партньор.


По време на срещата Плевнелиев припомни, че досега формата на ПЧП не е сработила в условията на българската икономика. Обикновено частният инвеститорът вдига капитала и така стопява процента на участие на публичния сектор до пълното придобиване. Подобен беше случаят със зала "Универсиада", която от години е частна собственост.


Според Стоичков, ако проектите бъдат реализирани, България ще може спокойно да кандидатства за финали на европейско първенство за юноши и за финали на "УЕФА къп" (вероятно има предвид "Лига Европа" - бел. ред.). Той дори се пошегува с премиера Борисов: "За разлика от теб аз не получавам вот на недоверие."


Освен това с тези модерни стадиони страната ще стане конкурентен кандидат за  организиране на големи спортни събития, дори за една евентуална съвместна кандидатура с Румъния за европейско първенство по футбол.


Това би дало допълнителен импулс на  икономиката ни и туризма и за развитието на инфраструктурата в дългосрочен план. Ще има и позитивен имидж за утвърждаване на страната като желана туристическа дестинация - нещо, за което държавата сега плаща милиони за реклама в чуждестранни медии."Арена на розата" (Новият национален стадион)
Място: района на летище София
Капацитет: 40 000 места
1 покрит стадион
2 открити тренировъчни игрища
Обща площ:
- 250 хил. кв.м
- 150 хил. кв.м за търговски център
- 50 хил. кв.м за офиси и жилища
- 2.6 хил. кв.м за хотелска част
Паркинг: 3500 места


"Септемврийска корона"
Място: стадон "Септември" в квартал "Красна поляна"
Капацитет: 15 000 места
1 стадион
2 тренировъчни игрища
Обща площ:
- 168 хил. кв.м
- 65 хил. кв.м за търговски център
- 60 хил. кв.м за офиси и жилища
- 9 хил. кв.м за футболна академия
Паркинг: 2200 места


"Олимпийски съкровища"
Място: паркът около стадион "Пловдив" в Пловдив
Капацитет: 25 000 места
1 стадион
2 тренировъчни игрища
10 игрища за минифутбол
21 тенис корта
2 писти за лека атлетика
Обща площ:
- 218 хил. кв.м
- 9 хил. кв.м за плувен и гребен комплекс
- 2.1 хил. кв.м за музей
- 95 хил. кв.м за търговски център
- 40 хил. кв.м за офиси
- 3 хил. кв.м за хотелска част

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на onia_s_konja
  onia_s_konja
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Азбучна истина в икономиката е че "безплатен обяд няма", с така подготвена ПР кампания ни оставят да се чудим "каква е далаверата". По добре е да е ясно още в началото, за да няма после "ама защо сега тези санкции от Брюксел за държавна помощ" и т.н.

  Първо преди, след това - после.
 2. 2 Профил на onia_s_konja
  onia_s_konja
  Рейтинг: 516 Неутрално

  След преглед на офертата всъщност става ясно... За всички "спортни" комплекси ще се изградят и присвоят от часния инвеститор на ключови места в София и Пловдив общо:
  - 310 хил. кв.м за търговски център (МОЛ-ове)
  - 150 хил. кв.м за офиси и жилища
  - 5,6 хил. кв.м хотели

  Срещу:
  - 9 хил. кв.м за плувен и гребен комплекс
  - 2.1 хил. кв.м за музей
  - 3 стадиона

  Е сега вече можем да започнем калкулацията за това какъв е обществения интерес.
  -

  Първо преди, след това - после.
 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Всъщност, нещо не разбирам пак! Ако това са инвеститори, купуват си земята, строят си стадионите и си поддържат и управляват! Плащат данъци! Иначе всичко друго си е далавера! Така на Велчеви им дадоха да построят хотели на мястото на студентския лагер в Равда, и с какво се отличава ГЕРБ от предходните, нещо не схващам! Айде меркел сега за розата ни разкажи, брутално! А, и за 9 те километра магистрала дето ги асфалтират на половин година, брутално!

 4. 4 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 912 Весело

  До коментар [#3] от "ban": ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, ти сега )))) Меркел още е просълзена от щастие след наблюдаваното шоу в НС. Дай малко на момичето да се освести, да хапне,да пийне. Ти да не мислиш, че е лесно НОН СТОП да пишеш че бялото е черно, а черното - бяло )))))

  А по същество 'onia_s_konja' ясно е очертал схемата. Въпросът е да прочетем дребния шрифт,а да не блеем само пред хубавите картинки. ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА СМЕТКИ,А НАЙ ВАЖНОТО Е БЪЛГАРСКИТЕ ДА СА НАРЕД.

  и най-умният си е малко прост....
 5. 5 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 864 Любопитно

  Абе как може да се осъществяват такива мегапроекти без съществено обществено значение, а не може да се поддържат улиците чисти и без дупки?

  Хората, на които им липсва соцът, трябва много сериозно да се замислят как щеше да изглежда България днес, ако БКП не бе сдала политическата власт
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  щОМ СЕ СТРОИ Е ДОБРЕ,КОЙ КАКВОТО И ДА КАЗВА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на thereisnospoon
  thereisnospoon
  Рейтинг: 458 Гневно

  МОЛЯ ВИ СМЕНЕТЕ ИМ ТЪПИТЕ ИМЕНА! ИДЕ МИ ДА СЕ САМОУБИЯ!!!!!!

 8. 8 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 912 Весело

  До коментар [#6] от "lz2": аха, и др. Тодор Живков много строеше ))))))))))))))))))))

  и най-умният си е малко прост....
 9. 9 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Публично-частното партньорство е най-вече за провеждане на държавната политика. ... Ако държавническата визия на ГЕРБ е да пресели цяла България в София, Пловдив и Варна - значи правилно са се насочили.
  ... А на следващото преброяване покрай трите ултра- супер- и най-най комплекси ще имаме още ХХХ заличени села и куп градове с 3-4 хил. жители, в които лекарите ще са екзотика, а учителите - остатъци от миналото.
  ... А за лекари в селата даже ще е неудобно и да питаме.

 10. 10 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Сега ще видите как като нищо до края на годината ще има закон за публично-части партньорства...

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 11. 11 Профил на Woodrow Wilson
  Woodrow Wilson
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Червени рози, септемврийско знаме - мирише ми на соц... или май на популизъм!

  If you think too much about being re-elected, it is very difficult to be worth re-electing. Woodrow Wilson
 12. 12 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ще ме извинявате, но наистина кой идиот е измислил тези имена??? "Арена на розата" ми звучи като име на кино за софт-порно. Редно е да променим екипа на националите на розови фанелки и бели гащета при това име. "Септемврийска корона" и излишно е да коментирам думата "Септемврийско" какви асоциации буди, а "Олимпийски съкровища" ми е ни в клин ни в ръкав, каква символика би трябвало да буди. След години вероятно националният отбор на България ще играе и извън София. Представете си с каква гордост ще казват запалянковците "Отивам на Арена на Розата" или на "Олимпийски съкровища" или "Ще мачкаме на Септемврийска корона". Дори абсурдното "Гнездо на акули" ми изглежда много смислено название, в сравнение на тези. Как пък от три стадиона на един не са измислили сносно име?

 13. 13 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  добра идея ,ППП в Европа е без проблем,най големият университет в Унгария е ппостроен така , Корвинус се казва :
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Budapesti_Corvinus_Egyetem_%C3%BAj_%C3%A9p%C3%BClete_corrected%26cropped.jpg

 14. 14 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Относно стадион "Пловдив" се чудя, дали не е голяма глупост едно почти изградено съоръжение за 55,000 места да бъде съборено, за да се изгради за пет пъти по-висока цена съоръжение за 25,000 места. Няма какви толкова екстри да предлага, че да си струва парите и намаляване наполовина на капацитета. За състоянието на стадион "Пловдив" в момента се изготвя експертиза, която най-вероятно ще докаже, че с един ремонт съоръжението може да влезе в експлоатация без да се намаля капацитета му. Ако това се окаже така, ще е върховна глупост да се събаря и изгражда наново.

 15. 15 Профил на valeridg
  valeridg
  Рейтинг: 458 Гневно

  ВТФ? Какви рози, как септември ще бъде май, каква Олипмпиада като Батетто вече не е между нас???
  Поредната далавера по остта ГЕРБ-ГБС-Диков и ко...

 16. 16 Профил на LZ
  LZ
  Рейтинг: 233 Весело

  Хубаво ще строите нови, а какво става със старите?

  Плувният басейн в Славия в който снима Ню Имидж от години, ще може ли да заработи някога пак като 50 метров закрит басейн.

  Май пак отговори задавам (

 17. 17 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Това ке бъде далаверата на века, ако стане. Все едно аз да ида да инвестирам в отглеждане на ягоди в пустинята.

 18. 18 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Грандиозно, но Българската практика показва, че такива проекти има само на хартия, защото едни хора не могат да се разберат с други хора колко пари да вземат. Накрая взимат парите, а проекта си остава на хартия. Примери стотици, а реализирани грандиозни проекти 0

 19. 19 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Сега Стойчков като иде в Ростов, да не дойде след полвин година с едни инвеститори, които искат да строят 3 атомни централи и 2 космодрума?

 20. 20 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 571 Любопитно

  "Айнцу цваинцу - дрън!"
  "Мамата"
  "Сам тайм люн, сам тайм вин"
  няма ли да са по- подходящи за имената на трите стадиона?!

 21. 21 Профил на woodshed
  woodshed
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А бе нещо на Васюки и вселенския център на шахмата ми намирисва тая работа нищо, че не иде реч за шахмат.

 22. 22 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1422 Весело

  Проектите изглеждат добре, ама ми се струва малко на гол г*з чифте пищови.
  И след толкова идеи за стадиони и лъскави спортни зали-красавици, не е ли редно да се помисли най-накрая и за една читава концертна зала?

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 23. 23 Профил на Svetko
  Svetko
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Писти за MotoGP и Formula 1, стадиони, засенчващи Алианц Арена-та в Мюнхен (поне по цена), спортни зали - голямо бъдеще я чака тая България, аз да се връщам докато е време...

 24. 24 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ех, вие противници на "грандиозните" мутренски строежи!? Все пак не забравяйте, че той и Саддам Хюсеин "възстановяваше Вавилон и на всяка тухла се изписваше неговото име, ама увисна на въжето, като ......! Доще време и на мутрата и неговото ГРОБно сдружение с "идеална" цел! Тези неговите кнграджулейшънси , такива като него ги употребяват, както се употребява тоалетна хартия! Ха да са ни честити новите СПОРтНИ соУрУжени! А това дето питате за читави улици и работеши покрити и открити басейни си е чиста провокация и е крайно време Цецко Шестапартаментов- Скачача да се заеме с вас! Провокатори!!!???

 25. 25 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Гледам сайта им http://www.abelcir.com/ingles/obras.html

  Нищо грандиозно не виждам да са построили.

 26. 26 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Това си е някаква измама. Защото така наречения "архитект" е едно мишле, което през съзнателния си ГАСТРОЛЬОРСКИ стаж на средностатистически испански драскач не е реализирал и един стадион. Работил е пришит към едно много известно холандско бюро МФРДФ. Но не си спомням някъде статистите от театъра да са станали добри режисьори. Явно тъпака Стиочков( БАТАМАТА=КАМАТЪ) и една средна каталунска фирмичка са решили да бастисат 450мил. евро суха пара. Като за резултат ще получиме едно ЦВРЪКВАНЕ в цвета на есента и миришещо на нещо отзад. ИЗХОЖДАНИЯТА които имаха наглоста тази паплач да ни покажат по телевизията струват поне 750мил.. Такава нагла измама заедно с този ПИТЕК Ицето...........

  Claus von Stauffenberg
 27. 27 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1422 Разстроено

  До коментар [#7] от "thereisnospoon":

  Верно, много са тъпи!

  Дудо ви обича!
 28. 28 Профил на Борислав Георгиев
  Борислав Георгиев
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Кой ще играе на тия стадиони, дори и да са страшната далавера? И кой ще ги пълни, при условие, че на мачове ходят средно по 2000 души?

  По-скоро да се инвестира в многофункционални зали като току що построената и в спортни площадки за простолюдието..

 29. 29 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Не се коркайте. Най-вероятно тия проекти ще бъдат забравени във водовъртежа на събитията. Понасъбрали са се хора около Бойко, позамаяли са му главата с малко мегаломания и всичко изглежда в розово. Бат Ицо понеже не успя в треньорстото сега се е пренасочил към бизнеса и комисионните.

  Може пък и да е за добро ако стане, кой знае. Както е казано, залудо работи - залудо не стой.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 30. 30 Профил на jrachev
  jrachev
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  "Да строим завод на живота", както е казал поета.. ама то само със строене не става... и във Варна щяха да строят, но нещо се спряха по средата, да не стане пак така, а?

  Важното е как се позиционираш
 31. 31 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Ще имало и жилища? Че кой ще иска да живее там - всяка събота и неделя футболните хулигани с тъпани и бутилки да му вдигат врява под прозореца, и да му трошат колата?

 32. 32 Профил на Дайкири
  Дайкири
  Рейтинг: 577 Весело

  Това напомня за шутката на Шкумбата за Бай Тошо:

  -Тук ще построим мост!
  -Но ние нямаме река...
  -Ще построим и река, другари!

 33. 33 Профил на zdoytchev
  zdoytchev
  Рейтинг: 8 Разстроено

  От Архитектурна гледна точка този Роза ми прилича на модификация на НДК - два квадрата ротирани един спрямо друг и пльоснати едни купулчета отгоре... доста плоско като концепция... всичко е симетрично и повтаряемо...

  Като гледам хилядите квадрати търговска площ можем да заключим че това е един мол със стадионЧЕ!

 34. 34 Профил на Vassil Genchev
  Vassil Genchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "jetchev":

  ПЧП в Унгария е толкова без проблем, че обмислят да го премахнат от законодателството по спешност! Учил съм в този университет и знам за "дизайнерския" вид на етажите без естествена светлина и за липсата на достатъчно книги в библиотеката - прилича повече на мол, отколкото на учебна институция.

 35. 35 Профил на gonzalez
  *****
  Гневно

  Живея до спортния комплекс и стадиона в Пловдив и съвсем не съм във възторг от този проект.Едно,че е грозен с тази форма на бумеранг.Второ,че целта на испанците е преди всичко да налапат тези прекрасни терени за Мол,офиси,жилища и т.п. търговски дейности и трето,че един градски стадион на Пловдив трябва да има поне 50 000 места.За сравнение сегашния,който искат да съборят има 55 000.

 36. 36 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#1] от "onia_s_konja":

  "Далаверата" е стандартна както навсякъде - терени за търговски площи на инвеститорите, комисионни за "подходящите" консултанти по проекта, които с оживените си публични изяви и сондажи на тихия фронт са допринесли за осъществяването, нещо за публиката, и това е.

  Което не е задължително чак толкова лошо. Лоша е идеята, особено за комплекса в Пловдив.

  До коментар [#14] от "moro":

  Съгласен съм с теб. На мен лично софийския комплекс ми харесва, другите два не чак толкова, но основното в Пловдив е разликата в терена - за разлика от другите терени тамдо голяма степен се опропастява до голяма степен съществуващ спортен комплекс.

  Основните въпроси/проблеми за пловдивския проект според мен са:
  - капацитета на новия стадион се намалява прекалено много - след реконструкция и довършване може да бъде с 40-45000 седящи места, което дори и да не е национален е много по-адекватно за градски стадион;
  - към горното - ако решим да кандидатстваме за голям футболен форум, ще трябва евентуално да увеличим капацитета на този стадион (не знам колко лесно може да стане това, при наличието на общия покрив), или да строим нови;
  - в момента на стадиона има лекоатлетическа писта, нея я няма в новия проект;
  - лекоатлетическата писта, която присъства в проекта е в новия лекоатлетически стадион, който ще бъде изграден на мястото на вече наличен помощен терен с лекоатлетическа писта; Загубата е една качествена писта;
  - терена за мола покрива някои тенис кортове, които ще бъдат преместени, но също така покрива и още един лекоатлетически терен, на който освен ОЩЕ ЕДНА лекоатлетическа писта има места за тласкане на гюле, хвърляне на копие и скок дължина; Какво става с тях в новия проект?

  В крайна сметка лошо няма да има инвестиции, и разбира се е ясно, че спортни комплекси без търговска площ, както по социалистическо време, вече никой не строи. Самото наличие на мол не е никакъв проблем - нека да има повече търговска площ, ОК.

  Обаче, при наличие на почти готов стадион, той трябва да се довръши и реконструира, а въпросните инвеститори ако искат да строят малък стадион с големи търговски площи, могат да го направят на други места, терени празни на много места в Пловдив. Примерно "Арена ЖК Тракия" хахах

  Ако искат да реконструират този, няма лошо, но мола трябва да е на чиста площ, или поне със сигурност да не е за сметка на загуба на лекоатлетически съоръжения - ВСИЧКИ такива съорижения трябва да са възстановени в новия проект.

  И не сме нарциси, а обективни. Мизерник.

 37. 37 Профил на Deyan Todorov
  Deyan Todorov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#31] от "Камен":

  Смесването на предназначения не е невъзможно, зависи на каква територия е разположен проектът. Така или иначе феновете винаги минават през жилищни райони на път за или на връщане от стадиона.

  Виж, с търговски център по-трудно си го представям, макар че ползите се виждат - повече паркинг, добра видимост за клиентите, комбинирани възможности за свободното време. Обаче като има голямо събитие (незадължително футболно), търговският център да затваря ли? Или полицията като изхвърли феновете на единия отбор, мола ли ще трошат?

  На запад, доколкото знам, има такава практика, но поне са свързани търговските площи - музеи на отборите, фен магазини, може би спортни стоки в допълнение, такъв род неща. И ги използват, за да оправят по-широката територия, като подобрят транспорта с метро и увеличат предлагането на имоти. Това във всеки случай е странно предложение.

 38. 38 Профил на nikolaaay
  nikolaaay
  Рейтинг: 452 Неутрално

  "Освен това с тези модерни стадиони страната ще стане конкурентен кандидат за организиране на големи спортни събития."

  Добре ще е да отидат в Гърция да проверят на място какви могат да бъдат последствията от строенето на модерни стадиони и организирането на големи спортни събития.

 39. 39 Профил на skatelite
  skatelite
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Алармирам, че има измама в това предложение. Искат да ни ограбят като на запад и да станем бедни като тях. И там така ги прилъгаха с публично-частно партньорство и построиха сумайти "мутренски" сгради ... стадиони, спортни зали и други и докараха европейците до просешка тояга. Никакви строежи в България. Всичко е далавера.

 40. 40 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#25] от "Гогич":

  Е как бе на един басейн съблекалните са направили, виж към края

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK