Цената на златото

Как българската художествена гимнастика се върна на световната сцена

Българските гимнастички изпълниха много трудно съчетание, но без грешки

© EPA

Българските гимнастички изпълниха много трудно съчетание, но без грешкиНито обръчите са от Ахмед Доган, нито пък лентите са на Бойко Борисов, както набързо съчини родният фолклор. Това са уредите, с които българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели  първи златен медал от световно първенство в Монпелие след шест години суша.


Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова взеха още един бронзов медал на пет топки и завършиха трети в многобоя.


Този успех автоматично ги изпраща на олимпиадата в Лондон догодина, а за шестте квоти се състезаваха 24 отбора. "Дори и ние не очаквахме такъв успех. Само сънувахме златните медали и те вече са реалност", каза Христина Тодорова на летището в София.
Квота за игрите взе и Силвия Митева, която завърши седма в многобоя и спечели два бронзови в индивидуалните финали на лента и бухалки. Така България събра общо пет медала от световно първенство, а това не се е случвало от 90-те години.


Съчетаният успех на ансамбъла и в индивидуалната надпревара отново върна България на картата на световната художествена гимнастика, където в последните години освен традиционните сили от бившия Съветски съюз се настаниха и екзотични за този спорт страни. Известно време от бившите "златни момичета" на Нешка Робева у нас се произвеждаха предимно скандали, но сега нещата, изглежда, започнаха да се подреждат.


"Всички конкуренти казаха, че с удоволствие ще слушат българския химн, защото не са го чували от 2005 г. в Баку, когато ансамбълът спечели на финала на пет ленти", каза гордо старши треньорката на ансамбъла Илиана Раева, която беше една от първите с частна школа в художествената гимнастика.


На фона на бурното развитие на спорта в световен мащаб този златен медал си е направо подвиг, защото е спечелен с безупречна игра. Няма го вече и негативното съдийско отношение. Българският отбор единствен изигра без грешка осемте си съчетания и двата дни на шампионата и даде заявка поне за медал в Лондон.


Седемте момичетата в отбора са заедно от година и половина. "На кастинга дойдоха много гимнастички, но само 11 отговаряха на моите критерии. Дори недоумявах как може да ми водят състезателки в такъв вид, разказва Раева.


Исках да взема две момичета от "Левски" - невероятната Габриела Кирова и Кристина Илиева, но не ми ги дадоха с мотив, че ги готвят за индивидуални състезателки. Бойкотираха тестовете и дори родителите им не разбраха тогава. После поискаха сами да дойдат, но аз вече не можех да сменя нито една от състава."


"Само за два месеца работа разбрах, че това са най-дисциплинираните момичета, които ми вярват безпрекословно. А само преди година и половина се учихме как да хващаме въже. Моята основна работа беше да съм психолог. Не исках от тях да играят по 10 съчетания без грешка.


Само едно, и то първото, без право на втори опит, защото второ на състезания няма. Много работихме за елементите и частите на съчетанията. Учихме се какво е психическа устойчивост, концентрация. Тренировката на мисловния процес бе 50% от работата", добави тя.


При завръщането в София момичетата обясниха, че "съдиите ни дадоха медала". "Глаголът е правилен, защото можеха и да не ни го дадат, както се е случвало неведнъж, и да отиде в Италия например, уточнява треньорката. Той бе извоюван по безпрецедентен начин с най-рисковата композиция."


Момичетата тръгнаха за Франция с увереност благодарение на отличното представяне по време на турнира за Световната купа в София и това повлия на цялото отношението към България. Унгарския и канадския щаб коментираха новата зала и организацията на купата и препоръчаха да ни дадат домакинството на световно и европейско първенство плюс още един турнир, на който да дойдат най-добрите. А преди това елитът не беше стъпвал в България близо 15 години.


Количество без качество


Художествената гимнастика е много любим на българина спорт заради онези златни времена, в които той беше олицетворение на противопоставянето на съветския отбор. Българските грации измъкваха медалите под носа на рускините и това беше особен повод за заслужена гордост на нашата школа.


По време на демокрацията обаче много обстоятелствата наложиха да се направят редица експерименти в този спорт, подложен на непрекъснати катаклизми, противоречия, дори скандали, които сякаш утихнаха последните две години.


Централизираната подготовка от времената на управлението на Нешка Робева отдавна е история, защото беше премоделирана при индивидуалните изпълнителки. Сега за тях отговарят само личните треньори.


Много треньори останаха огорчени от този период и напуснаха страната обидени за това, че "трудът им беше ограбван". Не че сега няма достатъчно кадри, но на пръсти се броят тези, които разбират какво правят в залата, в това число Силвия Митева (майка), Ина Ананиева, Ваня Георгиева и Филипа Филипова от Варна.


"Най-големият проблем е работата с подрастващите, дори и в националните отбори. Има треньори в индивидуалното, които имат фантастични деца, но са стигнали тавана на своята компетентност и не са в състояние да ги изведат до голямата сцена", твърди Раева. 


В момента има два пъти повече клубове отпреди 90-те години. Те започнаха да се роят в периода на демокрацията, в пазарна среда, и сега броят им е към 50 регистрирани центъра по художествена гимнастика в България. Сега само дружество "Левски" има шест клуба - "Левски", "Левски Триадица", "Левски плюс", "Илиана", "Левски Витоша" и "Левски 2005".


Много специалисти смятат, че могат да издържат и ръководят клуб, което е тежка работа и в повечето случаи тези клубове реално са произвели нищо като продукт. Както се казва, има огромно количество без  качеството поради единствения проблем с (не)компетентността на треньорските кадри", допълва бившата световна шампионка.


"Имаме невероятен потенциал от талантливи деца и безобразна работа на амбициозни треньори, които експлоатират децата, за да ги направят шампион от детска възраст, което пък води до страхотни травми.


Липсва основни познания за методиката на работа и когато момичето отиде  при девойки старша възраст и жени, където натоварванията се увеличат драстично и трябва да се правят много по-сложни неща, те гърмят от травми и напускат.


Така загубихме един от най-големите си таланти - девойката на ЦСКА Боянка Ангелова, която беше непоправимо повредена заради  неправилна подготовка. Огромна отговорност за това носеше нейната треньорка Ренета Нешева и аз като старши треньор не можах да взема правилното решение да кажа твърдо, че тя трябва да я смени. Дори клубът й гласува да я остави", коментира Раева.


Проблемите идват заради липса на знания и интелект и стремеж към бързо набиране на средства, за да може да съществува клубът и да плащат заплати. Защото всеки медал носи точки, а те вадят пари от бюджета на спортното министерство.


"Момичета, които сега станаха световни шампионки в ансамбъла, не могат да се доближат по физически качествата до рускините или на тези от Беларус и Украйна. Те успяха благодарение на много специализирана работа. Същото важеше и за нас с Лили Игнатова и останалите. Също не можехме да се сравним по качества с конкурентките ни от съветския съюз, но се работеше правилно и затова постигнахме тези успехи", смята националната треньорка.


Вместо да се работи здраво, последните 15 години в специалистките в България мърмореха колко е труден е новият съдийски правилник, че е ужасен и унищожителен. Твърдяха, че дава предимство на Русия, защото имат потенциален голям избор на качествени гимнастички. Но как се справиха страни като и Италия, Израел, Азербайджан и др. Успяха дори Тайланд, Корея и Китай, като показаха уникални елементи на килима.


Факт е, че този драстичен правилник, направен така, че само най-можещите да оцелеят, допринесе за еволюцията на спорта и го направи по-маркетингов. Също така намали степента на субективизъм, което е еволюция и в съдийството, което пък се оказа шанс за българския ансамбъл.


На световното съдийските екипи дадоха най-доброто от себе си, въпреки че пак имаше абсурди като четвъртото място на Беларус след безброй грешки. "Субективизъм винаги ще има, както и лобирането плюс задкулисните игри, а България вече води правилна политика, но е тайна", обяснява Раева.


Как се развива конкуренцията


Действително влиянието на съдийската маса се промени, като България, която обикновено се ползваше от подкрепата на страните от Западна Европа, сега остана сама на съдийската маса, защото и те искат медали. Сега конкуренцията е в пъти по-голяма, а апетитите за медали вече идват от съвсем различни места.


Смяна на лидерството обаче няма. На стълбичката почти неизменно е Русия, Украйна, Беларус, като се включи Казахстан и Азербайджан, но пък има нови играчи, които се намесиха в разпределение или претендират за място на почетната стълбичка, като Италия, Израел, Гърция, Франция, Германия.


Треньорката на Русия, именитата Ирина Винер, дори е направила империя и е развила цяла индустрия покрай своите гимнастички.


В Русия те са най-големите звезди и тя ги налага дори в живота като Алина Кабаева, която стигна до отговарящ за спорта в руската Дума. Миналата седмица в Монпелие Винер представи каталог със снимки на момичетата като модели. Евгения Канаева и Дария Кондакова са уникални състезателки с харизма, правят шоу, вдигат публиката в залите на крака и, изглежда, искрено се забавляват на килима.


Олимпийската шампионка от Пекин 2008 Канаева спечели титлата в многобоя, в отборното класиране и в отделните финали на четирите уреда. 21-годишната рускиня стана и третата в историята трикратна световна шампионка по художествена гимнастика след двете българки - Мария Гигова (Варна 1969, Куба 1971, Ротердам 1973) и Мария Петрова (Аликанте 1993, Париж 1994, Виена 1995).


"В Русия работят на космическо ниво с огромни екипи от хора и много средства. Триката им са дело на известни дизайнери, а прическите и гримът представят различни стилове. Всичко това се постига с ред и дисциплина и зачитане на йерархията.


Това е рецептата за гимнастиката на бъдещето, а не криворазбраната демокрация, в която всеки се изявява като най-велик капацитет", смята Раева.  Това обаче се прави с много повече пари, а бюджетът на Българската федерация по художествена гимнастика е 875 000 лв.


Действително откакто златните момичета слязоха от сцената, в индивидуалния шампионат няма други с такова ярко присъствие. Лицата се размиват, не остана нищо запомнящо се, защото явно е липсвало талант, техника, смела игра и харизма на големи шампионки. В България залагат на тези, с които се работи най-леко, но това не е пътят.


Сега най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева остана седма в индивидуалния многобой в Монпелие, но то беше достатъчно за взимането на квота за олимпийските игри в Лондон. Тя единствена се доближава до високата класа на рускините, но има още много работа за артистичност, за има още златни медали, смятат специалистите. Рискови съчетания за Лондон 2012


Залата, в която ще се проведе олимпийският турнир по гимнастика, е същата, в която Илияна Раева стана световна шампионка през 1979 г., след като оценката й беше преразгледана под натиска на публиката, която замеряше с предмети съдийската маса. Това всъщност ще е едва  второто състезание по художествена в тази зала. Неуморната треньорка вече обяви, че ще подготви "грандиозни и рискови съчетания, с които да взривя олимпийските игри в Лондон догодина": "Този отбор е подготвен за рискови елементи в съчетанията. Искам да задоволя страстта на публика, съдии и специалисти и моите също и да изправя отново залата на крака."

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на viktor topliyski
    viktor topliyski
    Рейтинг: 233 Весело

    Браво Йлиана!!!

    viktor topliyski
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK