Свилен Нейков започна атака срещу волейболния селекционер Стойчев

Радостин Стойчев ще трябва да отговаря защо националите са играли с черни екипи

© Reuters

Радостин Стойчев ще трябва да отговаря защо националите са играли с черни екипиСпортният министър Свилен Нейков разкритикува работата на волейболния селекционер Радостин Стойчев и дори поиска отчет какво се случва с националния отбор.


В интервю пред Канал 3 Нейков, бивш треньор по гребане, изрази мнение по различни аспекти от работата във волейбола и дори по въпроса защо националите са играли с черни екипи на европейското първенство в Чехия. Според него "черният екип е недопустим по принцип".


"Поисках от федерацията, когато се прибере Радостин Стойчев в България, да направят отчет за свършената работа досега. Смятам, че всичко, което беше поискано от Стойчев за подготовката на отбора, държавата и федерацията го предоставиха", заяви спортният министър.
"Той взе отбора на много високо ниво - трето място на европейско първенство, трето място на Световната купа, пето място на олимпийските игри в Пекин, а се стигна до обяснението, че няма потенциал. Оттук нататък искаме да има развитие", добави Нейков, който е и бивш преподавател по теория и методика на спортната тренировка в НСА.


"Спазихме всички негови изисквания, сред които бяха отборът да пътува в бизнес класа, да има съответния треньорски екип. Видяхме, че нашият отбор се състезава с черен екип, което е недопустимо по принцип", добави той.


Министър Нейков смята, че трябва да се даде отговор защо Владимир Николов е бил оставян резерва и как е бил избран съставът за злополучния първи мач срещу Словакия.


"Ще трябва да търсим класиране на олимпийски игри на квалификацията (в София). А когато Радостин Стойчев се прибере след края на италианското първенство, някъде към 20-22 април, не знам каква подготовка ще проведе за две седмици", добави министърът.


Вестник "7 дни спорт" цитира в свой материал спортния министър да иска и още обяснения. "Аз (Свилен Нейков) искам са знам: защо мъжете се провалиха и на световната лига, и на европейското първенство... Какви са гаранциите, че за олимпийската квалификация Радостин Стойчев няма да повтори същите грешки... Държавата дава огромни пари за този спорт. Какви са гаранциите, че тези пари няма да отидат на вятъра".


И завършва: "Ние не можем да приемем провал и на олимпийската квалификация. Народът не може да го приеме". 


"Дневник" направи опит да потвърди автентичността на думите на Нейков, публикувани в "7 дни спорт", но от спортното министерство засега не отговарят на обажданията.


В последно време се засилиха информациите за смяна на Стойчев, но засега от федерацията по волейбол отричат и изчакват заседанието на управителния съвет в средата на месеца. То ще е точно по времето, когато Стойчев ще е на световно клубно първенство с "Тренто" и няма как да присъства в София. Той има срок до 5 октомври да предостави отчет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK