Британското правителство ще се бори с недъзите на английския футбол

Политиците във Великобритания притискат футболните ръководители за промени

© Reuters

Политиците във Великобритания притискат футболните ръководители за промениПроменете се или ще бъдете променени." Това е посланието на правителството на Великобритания към целия английски футбол.


Футболната асоциация е поставена пред ултиматум – до 29 февруари 2012 г. трябва да направи "основен ремонт" на своя борд и да въведе нова система за лицензиране на клубове. Ако това не се случи, британското правителство ще вземе нещата в свои ръце.


"Тези, които управляват футбола, не могат да се справи с организацията на играта в днешно време, заяви министърът на спорта Хю Робъртсън. Вярвам, че има много подобрения, които могат да бъдат направени. Аз не искам правителството да управлява футбола. Затова цялото футболно семейство трябва да работи заедно за доброто бъдещето на спорта."
Правителството обяви три основни приоритета пред английския футбол – цялостно преструктуриране на борда на ФА, изготвяне на нова система за лицензиране и значителни промени в методите на управление на футболните власти.


В момента председател на ФА е Дейвид Бърнстейн, а генерален секретар – Алекс Хорн. Останалите десет места в борда на директорите са разпределени по равно между представители на професионалните дивизии и на регионалните футболни асоциации.


Заради честите конфликти на интереси и исторически вражди тази структура е смятана за неефективна. Правителството иска бордът да се състои от Бърнстейн, Хорн, двама изпълнителни директори, двама независими директори и по двама представители на футболните лиги и на регионалните асоциации.


Част от исканите реформи са за намаляване на сроковете за заемане на дадена служба, въвеждането на повече жени, повече съветници от етническите малцинства, повече бивши футболисти и повече представители на фенклубовете.


Предложената лицензионна система има за цел да изгради предложената преди време от ФА и Висшата лига за "финансов поглед в бъдещето". Това означава, че всеки професионален клуб ще трябва да даде информация и гаранции, че ще има достатъчно средства да покрие задълженията си за следващата кампания към данъчни власти, други отбори, играчи и т.н.


Основната цел е да се предотврати лошото финансово управление, източването на средства от собствениците, избягването на данъци и други нарушения.


Според доклад на "Делойт" за сезон 2009/2010 общите загуби на всички 92 отбора в четирите професионални лиги са 600 млн. паунда, а колективният клубен дълг в момента е 3.4 милиарда. Само приходите на Висшата лига в този период са 2 милиарда, но 68% от тях са отишли за заплати на футболистите.


Правителството настоява за реформи в определяното за скандално "правило за футболно кредитиране". То гласи, че при фалит на един отбор задължително първо трябва да бъдат изплатени на 100% дълговете към клубовете, лигите и играчите, а останалите трябва изчакат и да се задоволят с по-малко пари.


Висшата лига, Футболната лига и ФА със сигурност няма да бъдат доволни от евентуална намеса на правителството в техните дела. Те не посрещат с усмивка и ентусиазма на управляващите за промяна в отношението към фенклубовете.


Правителството категорично насърчава организацията Supporters Direct, която подпомага фенклубовете и се бори за място на феновете в управлението на клубовете. Управляващите подкрепиха нейната работа и разкритикуваха клубовете заради заплахата от липса на финансиране на фенклубовете.


Промените, които правителството желае, идват в отговор на доклад за работата в английския футбол, изготвен от комисията за спорт, култура и медии.


"Ние споделяме загрижеността на комисията относно голямата степен на загуби и броя на клубовете, които са на ръба на жизнеспособността, заявиха от британското правителство. Смятаме, че имаме легитимна роля в управлението на футбола. Трябва да работим ръка за ръка с организаторите, за да се гарантира, че са налице редовни и последователни проверки и баланси, и че финансовата цялост на футбола ще бъде защитена."

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  "Тези, които управляват футбола, не могат да се справи с организацията на играта в днешно време..." - не може да бъде! Да изпреварят наш`те РЪКОВОДИТЕЛИ и то ББ!?! И това при положение, че английски футбол се радва на невиждана за БГ популярност! Да им имаме проблемите...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Малоумници!
  Като са изрядни към законите, по каква причина чиновниците искат да се месят в управлението.
  Може би заради единият рушвет да загробят този отличен продукт?

 3. 3 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 616 Неутрално

  След множество правителствени издънки Камерън симулира суперактивност. Днес, псевдореформисткият ентусиазъм удари и по английската висша лига, където според правителството се забелязва лошо финансово управление. Дали ако нямаше криза, този въпрос, който не е от вчера, щеше да е на дневен ред? Разбира се не. Интересно е утре да научим кой е следващия реформистки приоритет на К.

 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4848 Неутрално

  Да ви имаме недъзите.

 5. 5 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Чета заглавието и не мога да повярвам -
  [quote#222:"Публикация"]Британското правителство ще се бори с недъзите на английския футбол...[/quote]
  Това ми звучи като постановление на Политбюро на БКП от времето на соца, тия нещо са се объркали накъде вървят...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK