Федерацията по ръгби е в нови ръце за първи път от 40 години

Федерацията по ръгби е в нови ръце за първи път от 40 години

© Светлан СимовБългарското ръгби изживя своя своеобразен 10 ноември и получи шанс да тръгне в нова посока, след като беше изцяло подменено дългогодишното ръководство на федерацията. 


Човекът-федерация - генералният секретар Георги Маринкин, си тръгва след четири десетилетия в управлението на спорта. С него си отива и президентът Любомир Стоичков, който също е десетилетия във федерацията и 11 години на самия й връх.


"Спомням си го от 1975 година, когато беше национален треньор. През 1978 стана генерален секретар на федерацията и така до днес", разказва ръгбистът Веселин Стоянов за Маринкин.
След няколко неуспешни опита за смяна те бяха приети за "пожизнени лордове" но серията от слаби изяви на националния отбор предизвика нова вълна от натиск в ръгби обществото. Последната загуба от Гърция със 7:47 също катализира промяната.


Новият президент е Росен Чолов, за генерален секретар бе избран Николай Колев, а избирането им дава надежда на ръгби общността за ново начало в развитието на спорта.


И двамата са известни в ръгби средите. Росен Чолов започва кариерата си в родния си град Габрово, след това учи в Националната спортна академия и играе в нейния отбор. Има репутация на корав играч, който знае проблемите на българските ръгбисти и смяната му се приема с оптимизъм.


Никола Колев пък е професор и декан на треньорския факултет в НСА. На него се разчита да използва административния си опит, за да реформира федерацията и правилата, по които спортът се развива.


Зад новия президент стоят и бившият спортен министър Васил Иванов-Лучано и бизнесменът Борислав Дионисиев, които вече са членове на управителния съвет.


Чолов каза, че ще насочи усилията си за развитие на младите играчи и подобряване на материалната база. "В нашето първенство има играчи на по 37 години, които са дали много на играта, но за да продължим да се развиваме, трябва да осигурим нови играчи. Именно на младежите под 21 години ще разчитаме и в преследването на квота за олимпийските игри през 2016 година", обясни той за dnevnik.bg.


Колев пък обясни, че първите му действия ще са да увеличи бюджета за отборите и да реформира федерацията.


"Ще работя да улесним картотекирането на чуждестранни състезатели и да работим за развитието на Ръгби 7, който вече е олимпийски спорт. Ще променим и устройството на федерацията. В момента има кухи структури, които само осигуряват глас на общите събрания. Подготвяме критерии за приноса на отборите в последните години и на тяхната база тези клубове ще бъдат отстранени", каза Колев.


През годините в българските турнири по ръгби са участвали е и англичаните от Badly packed kebab (с оранжеви фланелки)

© Светлан Симов

През годините в българските турнири по ръгби са участвали е и англичаните от Badly packed kebab (с оранжеви фланелки)


Клубовете фантоми са регистрирани в провинциални градове. Те рядко развиват дейност или в най-добрия случай поддържат ученически отбор от 5-10 момчета в прогимназиална възраст, които със смяна на училището губят и връзка с играта.


Тези организации обаче решават съдбата на българското ръгби. Мнозинството от клубовете с юношески школи и мъжки отбори, които излъчват и състезатели за националния отбор дълги години бяха против ръководството на федерацията, но оставаха безсилни да променят каквото и да било.


Така България беше обречена да крета на дъното на световната ранглиста. В момента страната ни е на 80-а позиция в света, но преди няколко години беше 90-а от 94 държави.


Зад тази статистика лежат години на противопоставяне. Играчи от водещи клубове бойкотират националния отбор, защото негов треньор е Дариел Янев, син на Георги Маринкин. Стигна се дотам, че националният отбор да е съставен основно от състезатели на "Локомотив" (София), с който са свързани и Маринкин и Янев. "Локо" губи с разгромни резултати от преките си конкуренти "Валяците" Перник и НСА.


За това сега ръгбистите очакват, че със смяната на президента и генералния секретар националният селекционер също ще бъде сменен. Другата надежда е ръководството на федерацията да осигури добри терени, на които спортът да се практикува.


Чолов обаче отрича директна смяна на националния селекционер. "Ще направим конкурс за всяка длъжност, за да сме сигурни, че на нея ще застанат най-подходящите кандидати. Сегашният национален треньор е образован човек и с опит, който може да е полезен и аз ще работя за осигуряването на приемственост", казва по този повод Чолов.


"През 1992 г. заедно влязохме във ВИФ. Познавам го като позитивен човек с добри намерения и нестандартни възгледи, който иска да помогне. Наскоро говорехме, обеща да премахне клубовете фантоми. Надявам се да помогне и за развитието на Ръгби 7. На ръгби 15 трудно можем да се наложим. Разчитам да премахне и клубовете фантоми, които само получаваха финансиране и гласуваха за предишното ръководство", коментира Любомир Крушкин, дългогодишен национал по ръгби и един от най-уважаваните играчи в България.


Социалните мрежи също отразиха промяната в ръководството на българския ръгби спорт. В откритата Фейсбук група Rugby man един от най-добрите български ръгбисти Борислав Борисов, национал, играещ във Франция заявява: "Честито на всички, занимаващи се с ръгби в България, това е голям ден за нас. Не знам дали го осъзнавате!".


Други обаче гледат със скептицизъм на промяната. Според тях има риск тя да се окаже само "стани да седна", а нещата да продължат в стария дух.


България има шанс да прогресира в олимпийската дисциплина Ръгби 7, смятат специалистите

© Светлан Симов

България има шанс да прогресира в олимпийската дисциплина Ръгби 7, смятат специалистите


Причина за тревогите е, че и Чолов и Колев са се изградили в НСА и сега може да фаворизират студентския клуб. От години НСА привлича най-добрите играчи в страната, предлагайки им шанс за висше образование и реализация в София.


С професионално отношение, добра материална база и събирайки талантите на България НСА стават многократни шампиони, включително и за 2011 г. Заради дългата им резервна скамейка, която не побира собствените юноши, от това лято академията има и втори отбор – "Академик".


Един от коментарите във фейсбук гласи: "Честито на "преврата" в БФР! Сега, когато командването на ръгбито в България е поето изцяло и само от НСА съвсем спокойно могат да си направят първенство изцяло и само от свои отбори - от дъщерните на дъщерните им отбори и все така мисленето за ръгби спорта в България да е насочен само към собствен интерес, вместо да се популяризира тази толкова интересна и мъжка игра".


Поддръжниците на Чолов и Колев обаче оборват тези опасения. Маринкин и Даро (Дариел Янев – Бел. ред.) бяха свързани с "Локомотив", а Стоичков беше дистанциран от всички клубове. Чолов и Колев са тръгнали от Габрово и са продължили в НСА, което означава, че са свързани с повече от един клуб и ще работят за всички, е тезата на оптимистите.


Споровете как да се развива играта са причина и за забавянето на нейното развитие в България. Справка в сайта на международния ръгби борд показва, че България е подала данни за 2400 души активно практикуващи играта. Числото обаче драстично се разминава с реалността.


В Българското първенство има осем мъжки отбора. Има няколко женски формации и юношески, както и един социален клуб, който не участва в шампионата, не е регистриран и страни от интригите. Събрани на куп общият брой на ангажираните със спорта не надвишава 1000 души.


Ръгби страда от заблудата че играчите разварят тревните настилки и по тази причина местните власти често отказват на ръгби клубове, които искат да наемат терените им.


За това и новото ръководство на федерацията се изправя пред редица проблеми от най-ниското до най-високото ниво на спорта - бази, на които да се подготвят юношите, увеличаване на популярността, правилен мениджмънт на националния отбор и мъжките формации.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pravets82
  pravets82
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Това е спорт за пичове.
  Леко изперкали, но пичове

  Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
 2. 2 Профил на botzko
  botzko
  Рейтинг: 217 Весело

  Според англичаните ръгбито е игра, измислена от простолюдието, която се играе от благородници, а футбола е игра измислена от благородниците, която се играе от простолюдието.

 3. 3 Профил на Кур Деликуртев
  Кур Деликуртев
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#1] от "pravets82"

  За корави копелета пич

  c
 4. 4 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  А дали всичко не е за едни милиони, които Международният ръгби борд отпуска на изостанали държави като нашата...

  Горбачов
 5. 5 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#4] от "Горбачов":

  Винаги в основата на такива събития стоят пари

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 6. 6 Профил на ~*~
  ~*~
  Рейтинг: 562 Весело

  Успех на новото ръководство и дано ни зарадват с повече победи на терена!

 7. 7 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 426 Весело

  Аз сега разбирам, че в България има ръгби от толкова много време.

 8. 8 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Валяците" мачкат здраво!

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 9. 9 Профил на toti13
  toti13
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До: Горбачов - "А дали всичко не е за едни милиони, които Международният ръгби борд отпуска на изостанали държави като нашата..."

  Да Устав, става въпрос за едни около 6 000 000 $ за изграждането на Национален стадион за ръгби в България, отпуснати от Международния Ръгби Борд...

  orange brigades
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK