Себастиан Коу: Лондон 2012 за англичаните е като Халеевата комета

Председателят на Организационния комитет на Лондон 2012 лорд Себастиан  Коу гледа на събитието като голяма отговорност пред англичаните<br />

© Reuters

Председателят на Организационния комитет на Лондон 2012 лорд Себастиан Коу гледа на събитието като голяма отговорност пред англичанитеПредседателят на Организационния комитет на Лондон 2012 (LOCOG) лорд Себастиан Коу сравни събитието с преминаването на Халеевата комета (веднъж на 75.32 години). Според него форумът има много голямо значение за англичаните.


"Огромна отговорност е да се събудиш в мига, в който остават 200 дни до най-голямото събитие, което страната ще предложи на по-голямата част от хората в съзнателния им живот", каза той пред "Гардиън".


Според него това е нещо, което няма да се повтори поколения наред. "Организаторите искат да накарат хората да се почувстват истински горди с това какви сме като нация и с възможността да се справяме с тези неща. Също така във време, в което е доста трудно за много хора по света, ние знаем, че имаме отговорността да вдигнем духа на хората", добави Коу.
Англичаните си поставиха за цел да спечелят повече медали и в повече спортове спрямо Пекин 2008. Освен това организаторите обещаха, че след олимпийските игри ще остане едно наследство за цялата нация, което да бъде използвано дълго време.


И макар до този момент Лондон 2012 да върви по график и в рамките на предвидения бюджет, Коу споделя, че още от деня на обявяване на избора за домакинство е усещал напрежение. В следващите седем месеца също няма да е по-леко, защото всички очи ще бъдат вперени в LOCOG.


"Нещата са много, много сложни, защото говорим за един огромен град като Лондон. Ние искаме всички, които ще дойдат тук, да си тръгнат с чувството, че са прекарали невероятно и искат отново да се върнат", сподели Коу.


Въпреки добрата работата около инфраструктурата и построяването на спортните съоръжения за олимпийските и параолимпийските игри Лондон 2012 може да надхвърли първоначално предвидения от правителството бюджет от 9.3 милиарда паунда, заради увеличаването на необходимите средства за осигуряване на безопасността на зрители, спортисти и официални лица.


Около 23 700 хиляди охранители ще бъдат наети за олимпиадата, като 7000 от тях са запасни войници. Първоначалните предвиждания бяха за 10 хиляди души. Общата сума за охрана ще надхвърли 1 млрд. паунда.


Първоначално организационният комитет беше предвидил 40 милиона за церемониите по откриване и закриване на олимпийските и параолимпийските игри, които трябваше да бъдат осигурени изцяло от LOCOG. Сумата обаче ще се увеличи до 81 милиона, а останалите 41 милиона ще бъдат осигурени от парите на данъкоплатците. 


"Това не беше лесно решение, но беше най-правилното. Направихме среща с премиера Дейвид Камерън и с кмета на Лондон Борис Джонсън и те бяха съгласни. Понякога трябва да се вземе подобно решение въз основа на това, какво ще бъде най-полезно в дългосрочна перспектива", заяви Коу.


"Всички мислят, че един организационен комитет има всички отговори и решения, когато получи едно домакинство. Не, няма ги. Когато става въпрос за охрана и транспорт, виртуално нямаш нито един от отговорите. Имаш само параметри, които често се променят", завърши Коу, като добави, че Лондон 2012 ще покаже нещо невиждано досега на олимпийски игри.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK