Спас Джевизов: Искам да сложа край на връзкарството и скандалите в школата на ЦСКА

Директорът на школата на ЦСКА Спас Джевизов иска да се справи с многото проблеми и след това да започне да надгражда<br />

© Юлия Лазарова

Директорът на школата на ЦСКА Спас Джевизов иска да се справи с многото проблеми и след това да започне да надграждаКакъв човек трябва да си, за да изоставиш сигурното, за да се хвърлиш в потънало в мъгла и трудности предизвикателство? Отговорът? Спас Джевизов. Човек от старата школа, харизматичен, с авторитет и желание да промени това, което никой преди него не е успял. Бившият нападател на ЦСКА работи близо две години в академията на Христо Стоичков в "Етрополе" преди да дойде моментът, в който реши да се върне при червените, за да вдигне на крака полуразрушената детско-юношеска школа. Джевизов говори пред "Дневник" едновременно с любов, болка и реализъм за множеството проблеми, заобиколили младото поколение червени футболисти. Наясно с всички трудности, той е уверен, че с професионализма си ще успее да върне славата на школата на ЦСКА.


Г-н Джевизов, предизвикателство ли е за вас да се завърнете в ЦСКА?
- Завърнах се там, където винаги ми е било мястото. С удоволствие приех предложението. Запознат съм с всички трудности, но аз съм човек, който се бори и ще се опитам с възможностите, които имам като организатор, да преодоляваме трудностите и по някакъв начин да вдигнем нивото на школата. В момента въобще не може да се говори за някакво ниво.


Близо две години бяхте в Етрополе, където всичко изглежда много добре организирано. Защо приехте да започнете работа в ЦСКА, където проблемите на школата са много?
- Работата ми в Етрополе ми донесе удовлетворение и се гордея с школата там. Тя е наредена, подготвена и стои много, много по-високо в момента от това, което ми предлага ЦСКА като организация, възможности и селекция на ДЮШ. Но в крайна сметка има и нещо друго - годините са ми минали в този клуб и винаги съм приемал всяка една покана, независимо от трудностите. Приех с голямо желание. Поставил съм професионално изискванията си към ръководството, но няма да говоря за тях. Дал съм обещание да работя. Вярвам, че нещата ще се променят към по-добро, защото българският футбол дължи много на тази школа. Тя е икона на българския футбол. Искам да върна това име, благодарение на което от тук са излезли много добри футболисти.
Как ще пренесете организацията в ЦСКА?
- Това е въпрос на качествата, които имам като ръководител. Ще се опитам да го направя. Аз съм човек с много амбиции и съм тук не за да заблуждавам и да замазвам положението, а за да работя и да вдигна нивото на тази школа, както ми е на мене на сърцето.


Сред всички проблеми най-важният е този с базата. Има ли къде да тренират въобще децата?
- Въпросът не е толкова прост. Цялостно проблемите в детско-юношеският футбол в България опират до няколко неща - финансирането, базите и всичко, свързано след това със спортно-състезателната дейност на деца и юноши. Много малко хора отделят внимание. Виждате отношението на много ръководители, даже и на футболния съюз. Школите са изоставени, а те са база за развитието на националния отбор. Питам се след няколко години какво ще стане и кой ще играе за този национален отбор. Не мога да си дам отговор. Ние просто загърбихме нещо, с което винаги сме се гордели. Аз съм един от хората, които играхме финал за европейско първенство за юноши до 17 г. и го спечелихме. Това беше в далечната 1974 г. и не знам кога пак ще се повтори. За базите не искам да говоря, защото такова нещо не съществува. Децата тренират на картофени ниви, на асфалтови площадки и къде ли не. А децата трябва да изпитват удоволствие от играта. Наскоро ръководителите на школите се събрахме в БФС и обсъдихме темата. Тя има начало, но не и край. Не виждам да се прави нещо. Държавата трябва да участва в подпомагането на детско-юношеския футбол като цяло, а не да делим школите на частни или не. Говорим за бъдещето на нашите деца.


Как ще решите този проблем в ЦСКА?
- Откакто аз съм в ЦСКА преди десетина дни, преместихме цялата дейност на школата на два терена - единият, който може би в момента е най-добрият изкуствен терен, е на старото игрище на "Академик". На него ще се играят мачовете ни. Другият, който ще е помощен, е нов изкуствен терен преди село Герман. Колкото до базите на клуба, имам уверението на нашите ръководители, че в момента, в който се подпише този прословут договор (за наемането на стадион "Българска армия" и Панчарево), ще започне да се строи. Аз ще настоявам за това, защото няма къде повече да се отстъпва. Идеите ни са на Панчарево да се направи още едно затревено игрище. Така там ще имаме три игрища с естествена трева и искаме да ремонтираме балона. На "Българска армия" ще има един голям терен с изкуствена трева и още няколко малки. Тогава подготвителните групи ще тренират на "Българска армия", а по-големите ще са на Панчарево, за да са близо до мъжкия отбор.


Джевизов иска футболистите да играят със сърце за ЦСКА<br />

© Юлия Лазарова

Джевизов иска футболистите да играят със сърце за ЦСКА


Колко средства са необходими годишно, за да бъдат осигурени поне задължителните условия за ползотворната работа на една подобна школа?
- Истината е, че ако трябва да се заблуждава народът и само да се казва, че има някаква школа, може и без пари. В една школа месечно трябва да влизат около и малко над 50 хиляди лева. Годишно се събират някъде около 500 хил. лева. Но това е санитарният минимум. Не обичам да говоря за таксите на децата. Една школа с името на ЦСКА не би трябвало да разчита на парите от таксите. Но така или иначе това вече е прието и не може да се реши само и единствено от мен. В етрополската школа децата не плащат нищо. Моделът там е хубав, защото им се осигурява безплатно училище и общежитие. Това е една от школите, които показаха как трябва да върви детско-юношеският футбол в България.


Това постижимо ли е в ЦСКА?
- Много трудно. Разликата е там, че Етрополе е 10 хиляди жители, а София е над милион. В ЦСКА имаме възможност да правим селекция, да избираме деца от София и да не товарим бюджета. Защото на всяко дете, дошло от друг град, би трябвало да му се осигури общежитие и храна, което са допълнителни разходи. Но ние имаме добро взаимодействие със спортното училище и най-добрите деца, които идват извън София, ги настаняваме там, а там и учат. Но е рано да говорим за селекция, защото на този етап не сме направили нещата така, както аз бих желал.


Школата на ЦСКА може ли да привлече свои спонсори?
- Има такива възможности. Говорили сме с ръководството и аз, и те да търсим спонсори. Разговарях с хора по темата и точно по този начин осигурихме средствата за наема на двата терена, които ще ползваме на този етап. Това са около 5000 лева месечно.


Обещахте, че ще прережете връзките на "връзкарите" в школата. Можете ли наистина да го направите?
- Ще опитам да се преборя с това раково заболяване. Връзкарството е убийство за школите. В избора си на екип съм говорил с треньорите да се спре тази връзка родител-треньор и всеки да си знае местото. Искам да сложа край на всички скандали. В отборите трябва да играят деца, които могат. Всичко останало няма да го приема. Семейният статут най-малко ме вълнува. Важното е в ЦСКА да играят децата, които имат качества. За мен е важно в представителните групи да има по 25 футболисти, а в подготвителните таванът да е 35-40 деца. Не държа на масовост в школата, защото това е място за изграждане на футболисти за първия отбор.


Бившият нападател на червените иска да предаде на младите футболисти любовта към ЦСКА<br />

© Юлия Лазарова

Бившият нападател на червените иска да предаде на младите футболисти любовта към ЦСКА


Какви ценности искате да изградите у децата?
- Когато дойдох в ЦСКА преди години и бях на 16-17 г., беше чест и гордост, като влезеш в съблекалнята да видиш онези велики футболисти. Нашите деца сега не познават историята на този клуб. Една от възможностите да променим отношението им към спорта и към личностите, е точно това - да запознаем децата с историята на ЦСКА. Момчетата трябва да влизат в музея на клуба, за да разберат какви са задължителните изисквания за това как трябва да се държи, когато облече червената фланелка. Това са важни неща, защото при идването ми тук, а и в мачовете с ЦСКА докато бях в Етрополе видях обезверени деца, без желание, играещи просто ей така, а не заради емблемата на ЦСКА. Ще променя това отношение още за пролетния полусезон.


Трябва ли ЦСКА да започне да изгражда единен стил на игра и той да се прилага във всички възрастови групи, за да могат юношите да са готови за мъжкия отбор?
- Това е много трудно. БФС опитва да въведе единна програма за обучение за всички школи в страната. Изготвена е програма, която е взела най-доброто от Европа. Когато изградим нашата къща, ще въведа тази система и тук - от най-малките до най-големите. Последната възрастова група ще тренира близо до мъжете и по начина, по който тренират мъжете.


Колко време ви е необходимо, за да се справите с всички тези проблеми, за които говорим, преди да започнете да надграждате?
- Трудно е да отговоря с две думи. Искам първо да се съсредоточа да си изчистя настоящите проблеми. Трудно е, но не непостижимо. Горя с желанието да видя тази школа побеждаваща навсякъде и палеща футболисти, с които да се гордее цяла България.


Кое е по-важно за вас - мястото на отборите в класирането или всяка година да излизат поне по един-двама добри футболисти?
- Там, където се работи правилно, има добри деца, добър колектив и съответно ще дойдат и резултатите. Държа на всичко - да се прави добра селекция, да се играе добър и правилен футбол и да обучаваме децата професионално, за да дойде денят, в който ще сме доволни от свършеното.


При настоящата футболна среда и това, което виждат децата около себе си, можете ли да  направите така, че те да имат истинско професионално отношение към това, с което се занимават?
- Когато се гради характерът на едно дете, се започва с възпитанието. Ако там се изпуснат нещата, за мен ще е много трудно. Затова ще наблегна на обучението при по-мъничките. Ще следим как се представят в училище. Все пак те футболисти могат да не станат, но ще са граждани на България. Бъдещето ни е във възможностите на точно тези хора. Имаме човек, който следи как се представят децата в училище. Опитвам се да въздействам и разговарям с родителите.


В Етрополе си партнирахте с "Нотингам" и "Рейнджърс", ще търсите ли такова взаимодействие с чужди отбори и в ЦСКА?
- Онзи ден разговарях с италиански мениджър и той пожела да подпишем подобно споразумение. Засега още не е ясен отборът, вероятно "Парма". Ще е хубаво да отидем, да разгледаме нещата там, да поиграем. Но това ще стане само, след като си оправим нещата тук.


Тази година беше създадена Шампионска лига за юноши. Мечтаете ли някога ЦСКА да играе там?
- Много сме далеч от тези неща. Детско-юношеският футбол в Европа е на светлинни години напред. Работата там е професионална, базите им са отлични - говорим за 10-15 игрища. Задачите са разпределени - на шест момчета има треньор, отговорностите и финансирането са много големи. Въобще не можем да си мечтаем за такова нещо на този етап.


Колко юноши трябва да влизат в мъжкия отбор годишно, за да бъдете доволен?
- Много е трудно да кажем две, три, пет или десет, но ще държа на всяко добро дете, което има качества, да му се дава път във футбола и ще го предлагам за мъжкия отбор. Само най-качествените ще продължават напред, защото това ще е плодът на работата на школата и на треньорите в нея. Мъжкият футбол и школата вървят заедно. Всеки клуб, който отговаря на историята си, трябва да има работеща школа.


Защо собствениците на клубовете в България избират да купуват много чужденци всяка година пред това да инвестират в школите?
- Това е болният въпрос. Не мога да отговоря, защото не съм човекът, който дава парите. Но като деятел, работещ с децата и юношите, държа държавата да помогне. Футболът вече е пари и всичко опира до пари.


Вие сте авторитет в ЦСКА. Това достатъчно ли е, за да убедите собствениците на клуба да обърнат повече внимание на школата?
- Искам да ги убедя, че една добре работеща и финансирана школа един ден ще се отблагодари на своя президент. В края на краищата когато се отбива номерът, няма да излязат деца, които по някакъв начин да върнат средствата, вложени в развитието им. Това е пътят.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kimi Matias Räikkönen II
  Kimi Matias Räikkönen II
  Рейтинг: 561 Весело

  Кой беше казал, Спас е най-добрият трансфер на чрвените!
  Браво Спасе!

  Good manners cost nothing!
 2. 2 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2052 Любопитно

  "...там, където винаги ми е било мястото..." - така е, добър беше и добре ще се справи, но "децата трябва да изпитват удоволствие от играта", а когато ТЕ(великите) играеха едва ли са тренирали на закрити, затревени и други терени. Улицата, асфалтът на двора в училище и ЖЕЛАНИЕ за игра, а не болни родителски амбиции за звезди. Успех на Спас Джевизов!

  Коментиране на анализираното, вече...
 3. 3 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Материалните проблеми рано или късно ще бъдат минимизирани. Остава по-сериозният и той наистина е връзкарството.

  generator
 4. 4 Профил на Пламен Василев
  Пламен Василев
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Не искам да изглеждам черноглед,но мисля,че боклуците назначиха Спас,за да замажат очите на хората покрай милионите л...а,които постоянно и....ат. Дори да имаш хора като Джевизов и Пенев,които дават душата си за ЦСКА всичко зависи от стратегията на собственика,а в нашия клуб в момента е много зле ситуацията .

  ЦСКА ЗАВИНАГИ !!!

  Талантът боде бездарниците в очите !!!
 5. 5 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1475 Любопитно

  Трудна работа, но дано успее!

 6. 6 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  Няма да можеш!!! Срещу боклукчийски пари не се рита!!! По скоро теб ще изгонят от школата, отколкото връзкарите!!! Нали школата се издържа с парите на бащите им???

 7. 7 Профил на double
  double
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Достоен човек с визия и решителност! Дано да успее!

  Такива хора ме карат да съм горд, че съм от ЦСКА!

 8. 8 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Споделям мнението на повечето тук - Спас Джевизов е свестен мъж. Потомствен цесекар съм и съм го гледал неведнъж.
  Болно ми е да го кажа, но, Спасе, ако можеш да си го позволиш, бягай. Възхищавам се на амбициите ти, но да изринеш цялата кал си е Херкулесова задача. Още повече, че калта идва от собствениците.

 9. 9 Профил на kostakosta82
  kostakosta82
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Този и той се извъди голям специалист...

 10. 10 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Браво, Спасе, ние сме с теб!
  Но изтърването на 7 юноши в Лудогорец е голям провал. И то на възраст, в която дебютът при мъжете, е въпрос на месеци.

 11. 11 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Спас Джевизов: Искам да сложа край на връзкарството и скандалите в школата на ЦСКА"

  -Това ше най-важният ти гол в живота , ако успеш да вкараш да няма връзкарство в школата на ЦСКА .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 12. 12 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Спас Джевизов - за него винаги ме е било яд че е играе за чорбата, а не за Левски, още от преди 30тина години.
  Така трябва, кадри на клуба, доказали се към клуба, да се лансират момчета от школата, Левски 3те купи 84та знете къф кеф беше, имаше тръпка, а сега ... футболистите са зализани чалга маниаци, пфу

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Дано успее да възроди школата

 14. 14 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Бате Спасе, дано да успееш.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 15. 15 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1076 Весело

  Спас Джевизов не беше ли един, който се разминаваше с топката на голлинията пред опразнената врата на "Левски"

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 16. 16 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#15] от "Count Raven":

  Спас Джевизов изненада
  лошо синята армада -
  още в третата минута
  той на Лафчис го набута!

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 17. 17 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Спасе, беше голям футболист, сега виждам, че си и голяма личност. С теб сме! Само така може да се промени нещо в школата.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 18 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Голяма личност е Спас! Беше истински таран, такива вече не се срещат във футбола. Прословутият пропуск на Спас пред гол-линията ( подобен на този на Бербатов срещу "Сити" за купата миналата година) не беше срещу "Левски", които често е огорчавал, а на един завързан мач срещу "Сент Етиен" през 1977. Тогава французите играха предната година срещу "Байерн"-Мюнхен на финала за КЕШ, бяха голям тим начело със един суперфутболист като Доминик Рощо.

 19. 19 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  До коментар [#12] от "greenhrast":

  +++++++

  Много си прав!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 20. 20 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Изобщо не е загърбил СИГУРНОТО в Етрополе - просто там парите свършиха! Крайно време е всички ръководители, а и запалянковци да разберат,че целта на ДЮШ не е печеленето на медали, а качествени попълнения в мъжкия отбор.

 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Левскар съм, но ако Джевизов успее, ще е добре за всички ...
  Лошото е, че когато рибата е силно вмирисана откъм главата, мисията му става много трудна ... почти невъзможна ...
  Нещата не зависят от шефа на школата, който и да е той, без значение клуба ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Абе тук е пълно с късопаметни. Какъв голям футболист пък е бил Спас Джевизов - беше по-скоро един доста тромав и с доста лоша техника футоблист. Престанете да го превъзнасяте и да го изкарвате едва ли не, че е бил Втори Стоичков.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 23. 23 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Спас Джевизов по крилото,
  стрелна се и на таблото
  името му заблестя -
  втори гол за ЦСКА!

  Хайде, хайде, хайде ЦСКА,
  покажете таз игра,
  как се става шампион
  на ГОВЕЖДИЯ стадион!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 24. 24 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#23] от "Thermobee":

  Thermobee, в оригинала на песента е:

  "Цецо Йончев по крилото....." Той си беше и номер 7 дясно крило.

  Но както и да е: Само ЦСКА!

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 25. 25 Профил на Дани Борисов
  Дани Борисов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#24] от "android":
  А Спас Джевизов стиснал здраво чашата
  и спореше в кръчмата с говедата

  които го закачаха от масите,
  че няма вече в "Музея" гроздова...

  ЦСКА прегърна здраво купата
  и няма да я пусне вече никога,
  а Лефски пак ще духа здраво супата,
  и вие ако искате бъдете с тях!!!

 26. 26 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#24] от "android":

  Зная, но я адаптирах за случая Само ЦСКА!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK