Нейков даде 3.6 милиона лева за ски състезанията в Банско

Спортният министър иска федерациите да намалят домакинствата на големи първенства

© Надежда Чипева, Капитал

Спортният министър иска федерациите да намалят домакинствата на големи първенстваМинистерството на спорта отпуска 3.6 милиона лева за домакинството на състезанията от Световната купа по ски в Банско, заяви министър Свилен Нейков.


Това стана ясно след среща с федерациите, на която ги скастри заради множеството заявки за домакинства на големи състезания, без да имат качествени състезатели.


Преди Нова година Българската федерация по ски обяви, че се надява да бъде финансирана с около 4 милиона лева за домакинството на двете състезания - на 18-19 февруари за мъже и на 25-26 февруари за жени. Общият бюджет е 8.2 милиона лева.
Нейков заяви, че вече въпросът с държавното подпомагане е решен. "Вече всичко е разписано. Ще финансираме състезанията с 3.1 милиона лева тази година", коментира той, като наблегна на "тази година".


Преди Нова година министерството отпусна авансово 500 хиляди лева, което вероятно е влязло към бюджета за 2011 г.


Минути по-рано той обяви пред федерациите, че трябва да се концентрират върху реализирането на постижения и че желанието на министерството е да се отделят повече средства там, отколкото за домакинства. 


"Ние сме олимпийска година и много от федерациите заявяват домакинства, без да имат състезатели, които да бъдат наградени. Не трябва да залитаме в тази посока. Не че е лошо България да бъде домакин, но трябва да имаме и спортисти, които да можем да наградим, и то в България." 


За заявените 50 домакинства федерациите искат помощ от 18 милиона лева. 


"Това тепърва ще бъде разглеждано колко домакинства ще бъдат финансирани. Действително домакинствата са страшно много, а в олимпийска година искаме да насочим финансирането към олимпиадата", каза Нейков


"Всеки, който иска да организира спортно състезание от някакъв ранг, организационният комитет трябва да си намери средства и спонсори. А не всички да чакат от държавата", добави той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK