Аржентина опита да намеси футбола в спора с Великобритания за Фолклендските острови

При потъването на "Генерал Белграно" през 1982 г. загиват 323 аржентински моряци

© Архив, Associated Press

При потъването на "Генерал Белграно" през 1982 г. загиват 323 аржентински моряциАржентинската футболна асоциация (АФА) иска да прекръсти местното първенство на името на военния кораб "Генерал Белграно", потопен по време на войната с Великобритания за Фолклендските острови през 1982 г.


Новината идва на фона на засилващото се военно присъствие на Великобритания в района на островите и размяната на реплики на високо държавно ниво между двете страни.


ФИФА вече се е свързала с АФА и я е уведомила, че подобно преименуване на Клаусура ще е в нарушение на правилата на световната футболна централа.
"ФИФА поиска повече информация от АФА по този въпрос и й напомни, че член трети забранява всякаква дискриминация срещу страни, частни лица или групи хора въз основа на техния етнически произход, пол, език, религия, политически убеждения или други качества и разбирания. Евентуална промяна на името на лигата определено би било нарушение на посочения член и ще бъде санкционирано според правилника на ФИФА", се казва в съобщението на централата.


Според аржентинските медии промяната на името трябва първо да бъде одобрена от изпълнителния комитет на АФА, който заседава всяка седмица.


Великобритания и Аржентина започнаха 10-седмична война за Фолклендските острови през 1982 г., след като южноамериканската страна нахлу на тях. При потопяването на крайцера "Генерал Белграно" загиват 323 аржентински моряци, а това се превръща в повратна точка във войната.


В последните месеци отново се появи напрежение между двете страни заради проучвания за нефт в района на островите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK