Президентът на международната федерация по ски повдигна въпроса за Витоша пред Плевнелиев

Президентът на FIS Джан Франко Каспер поздрави България за усилията й в развитието на ските<br />

© Rеuters

Президентът на FIS Джан Франко Каспер поздрави България за усилията й в развитието на скитеИзбори 2022

Президентът на международната федерация по ски (FIS) Джан Франко Каспер лобира за разработването на Витоша като ски център при срещата си с президента Росен Плевнелиев. Швейцарецът положителна оценка на усилията на България в развитието на ските.


"За мен много важно място за развитие на зимните спортове, особено за младите хора и за жителите на София, е Витоша. София е единственият град, който има планина, подходяща за ски спорт, която е малко или много в рамките на града. За съжаление, тази уникална възможност не се използва в последните години", каза Каспер.


Той добави, че в България има експерти, които "знаят как да развият ски спорта, как се разработват програми за обучение на младите, но е необходимо и развитие на съоръженията". "Надявам се, че с моето посещение ще допринеса за това развитие и за развитието на зимните спортове в тази красива страна."
Туристическият и ски сезон на Витоша се провали. В началото на декември собственикът на лифтовете в планината - "Витоша ски" обяви, че съоръженията няма да работят тази зима. Фирмата обоснова решението си с "обективната невъзможност зоната да работи законово" заради проблеми в новия Закон за горите, приет през пролетта и заради "липсата на перспективи за развитие" на туристическа и ски зона "Алеко". Това предизвика поредица от протести на екоактивисти, любители на зимните спортове и туристи.


Туристическата и ски зона "Алеко" на Витоша спира работа и няма да функционира тази зима, обяви


Каспер остана доволен от срещата си с Плевнелиев. "Знаех, че президентът е запален скиор, но сега съм убеден, че той е скиор номер едно във вашата страна. Затова го поканих да представи България на олимпийските игри в Сочи през 2014 година", добави швейцарецът.


Президентът, от своя страна, изтъкна, че България е сред малкото страни със стартове от Световната купа при мъжете и жените в един сезон. Според него това показва колко бързо страната се е върнала на световната ски карта, както и че се превръща във все по-атрактивна туристическа дестинация. Плевнелиев отбеляза, че са необходими подобрения в транспортната инфраструктура до туристическите зони.


Преди това Каспер се срещна и с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на спорта Свилен Нейков. Швейцарецът увери, че страната може да разчита на подкрепата на FIS за развитие на спорта, организацията и провеждането на състезания.


Каспер пристигна в България за стартовете от Световната купа за мъже в Банско. В събота в курорта ще се проведе гигантския слалом, а в неделя е слаломът.


"В условията на икономическа и финансова криза направихме необходимото, за да осигурим провеждането на редица състезания и ще продължим да работим и да подпомагаме федерацията по ски в тази насока", каза премиерът Борисов.


Спортното министерство отпусна 3.6 млн. лева за организацията на състезанията от Световната купа. Освен стартовете при мъжете, Банско ще е домакин и на надпреварата за жени следващата седмица. Общият бюджет на двете събития е 8.2 млн. лева.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK