Линдзи Вон за "Дневник": Може да карам до 2018 г., но жените искаме деца

"Притежавам четири крави. Не, пет са, но скоро може и да са седем", разказа с усмивка Линдзи Вон

© Йордан Михайлов

"Притежавам четири крави. Не, пет са, но скоро може и да са седем", разказа с усмивка Линдзи ВонЗвездата на алпийските ски Линдзи Вон ще стартира през уикенда в Банско по пътя си към спечелването на четвърта Световна купа. До момента американката вече си осигури два Кристални глобуса в спускането и суперкомбинацията. Водачката във временното класиране ще преследва победа в неделния супергигантски слалом. Преди това Вон сподели за "Дневник" как е превъзмогнала загубената с едва три точки Световна купа през 2011 г., какво я мотивира, какви са плановете й за бъдещето, какво определя менюто й и... колко крави притежава.


Линдзи, ти гостува за първи път в Банско преди три години. Тогава не успя да триумфираш в спускането, но след победата в супергигантския слалом отново беше щастлива. Колко са важни за теб предстоящите състезания?
- Винаги е трудно да спечелиш на нова писта. Състезанията преди три години в Банско определено бяха предизвикателство за мен, но всичко сега е по-различно. Вече карам със ски Head, техниката ми също е подобрена. През този уикенд супергигантския слалом ще бъде най-важен за мен, защото искам да спечеля титлата в дисциплината. (В събота Вон си осигури предсрочно пети пореден Кристален глобус в спускането.) Спечелената победа през 2009 г. ми дава повече увереност. Част от момичетата не са карали тук тогава, но Мария (Рийш) и Тина (Мазе) го направиха. На нова писта винаги е трудно, но зная какво трябва да направя в събота, сега остава само да го сторя.


Двете с Мария Рийш бяхте най-бързи в тренировките преди спускането, и двете карате с еднакви ски. Каква е тайната?
- Екипировката и на двете ни работи отлично. В последните години Head са най-добрите ски за спускането и Супер-Г при жените и мъжете. Мария спечели последното състезание и има голяма увереност, както и аз. Тренировките са за подготовка, а аз винаги давам повече от себе си в състезанието, когато видя отгоре очертанията на трасето. Надявам се тогава да я оставя зад себе си.
Ти вече имаш 50 победи за Световната купа и си най-младата скиорка, постигала това. Ще можеш да изместиш от върха Ане-Мари Мозер-Прьол, която има 62 успеха?
- Всъщност започнах да броя победите си, когато станаха към 40. Човек никога не знае какво ще се случи, но щом станаха 50 се ентусиазирах. Сега вече гледам как да ги направя 55. Не зная, 62 победи все пак са много!
(Вон изведнъж отклонява вниманието си заради малко куче в гората под лифта. "Ооо, миличкото! Наоколо няма никого! Само ли си тук, загуби ли се?", казва тя и почуква леко по прозореца на кабинката.)


Имаш потенциала да постигнеш повече победи дори от Ингемар Стенмарк (86). Коронната ти дисциплина – спускането, позволява да се кара до по-късна възраст спрямо по-техничните и съпътствани от контузии слалом и гигантски слалом. Дидие Кюш се отказва сега, на 37-годишна възраст, а ти си само на 27 и може да имаш още 10 години пред себе си.
- Да, така е, но според мен жените имат много повече причини да се оттеглят от спорта по-рано от мъжете. Ние искаме да имаме деца, а това прави нещата малко по-различни (смее се). Определено ми остават още няколко години в спорта. Със сигурност искам да карам на Световното първенство във Вейл през 2015 г., след това може би и на олимпийските игри в Пьонгчанг (2018 г.). Зависи как ще усещам тялото си тогава. Искам да получа възможността да подобря много рекорди, но засега се фокусирам върху всяко предстоящо състезание. Ако го правиш правилно, тогава ще можеш постигнеш и по-големите си цели.


Ще имаш ли по-специална стратегия и подготовка за олимпийските игри в Сочи?
- Не.


А за световното във Вейл, което ще е пред родната ти публика?
- Не. Колкото по-специална правиш подготовката за определено състезание, толкова повече увеличаваш напрежението върху себе си. "Това е просто едно състезание" - с такава психическа нагласа трябва да подходиш, или поне така стоят нещата при мен. Да, на олимпийски игри и на домашно състезание се чувстваш различно, но в ума си трябва да ги сведа наравно до възможно най-рутинните състезания. Чисто физически мога да се състезавам по всяко време на годината. При нас не е като в бягането на писта. Не става въпрос толкова за върхова форма, а дали екипировката ти е наред и как си подготвен психически.


Фотогалерия: Рийш и Вон оглавиха и втората тренировка в Банско >


Как се отрази травмата на палеца върху представянето ти на игрите във Ванкувър и увеличи ли напрежението върху теб?
- Никога не съм изпитвала толкова голямо напрежение, както на олимпиадата. Беше изключително трудно.


В момента ти и Боде Милър сте лицето на американските ски. Всъщност вие направихте спорта много по-популярен в САЩ. Това натоварва ли те допълнително по някакъв начин?
- Не. За мен това е възможност да представям спорта и стимул да давам най-доброто от себе си, за да го правя добре. Всеки голям спортист има огромни отговорности и се старая да давам добър пример. Ако се използва правилно, това може да е отлична възможност.


Как се почувства миналата година, когато не получи възможност да се състезаваш за Големия кристален глобус и загуби трофея?
- Бях много разочарована, защото сезонът свърши с отменено състезание. Накрая загубих заради три точки и ми беше много тежко. Но това е част от спорта и трябваше да го приема. Работих много усилено, за да променя нещата през този сезон и мисля, че показах на какво съм способна. Всичко се случва поради някаква причина, а загубата на Световната купа ми даде много допълнителна мотивация за следващите няколко години.


Какви са отношенията ти с Мария Рийш, след като тя спечели Световната купа с три точки повече от теб?
- Всичко е наред. Тогава имахме известни проблеми заради медиите. Изписаха се разни неща по наш адрес, не знаехме коя какво действително е казала и ситуацията малко излезе извън контрол. Сега всичко отново е нормално и пак сме толкова добри приятелки.


Линдзи, вече спечели два кристални глобуса преди края на сезона – в спускането и суперкомбинацията. Това запази ли мотивацията ти?
- Да. Още помня разочарованието си от миналата година и искам да докажа на всички коя съм аз и какво мога. Когато се състезаваш от дълго време, понякога е трудно да намериш мотивация. Но този горчив спомен ще е жив в мен и ще ме тласка напред до края на кариерата ми.


Мислила ли си, че доминацията ти в ските може да бъде демотивираща за останалите състезателки?
- Не, не съм. Концентрирам се над това какво трябва да направя аз, а моята цел е да печеля състезания. Мога да ги разбера. Аз също съм имала лоши дни, но такъв е животът.


През тази година Световната купа изглежда по-скоро като борба за второто място, след като още по средата на сезона натрупа сериозна преднина. Беше ли толкова лесно, колкото изглеждаше отстрани?
- Не, не е. Винаги е трудно да победиш. Наистина е трудно (смее се).


Някои състезателки признаха, че трябва ти да не се представиш добре, за да имат шанс за нещо повече, както стана в Сочи. Защо изпусна победата там?
- Мисля, че се представих добре в Русия. Просто избрахме грешните ски. Карах с едни и същи през цялата година, бях много бърза, печелех с аванс от секунда и половина. Условията и снегът са еднакви на повечето състезания през сезона, но в Сочи беше по-различно. Решихме да направим промяна, само че избрахме грешните ски. Понякога не знаеш какви ще са условията на пистата. В Сочи те се променяха постоянно. Моите ски винаги са бързи, но са такива при различни условия. Затова трябва да избереш точките ски за съответните условия.


Линдзи Вон (на снимката) остана зад Мария Рийш и в двете тренировки преди спускането в събота

© Йордан Михайлов

Линдзи Вон (на снимката) остана зад Мария Рийш и в двете тренировки преди спускането в събота


Преди време в Австрия ти подариха крава и по-късно обясняваше как всяка година отделяш време, за да я посетиш. Правиш ли го все още?
- Да, все още имам крава. Всъщност вече имам четири. Не, пет са! Първата имаше теленца, след това роди още веднъж. Аз сама кръстих малките - Съни, Карън, Дан и Шърли (смее се).


Смяташ ли някой ден да останеш в Австрия и да се грижиш за тях?
- Там има човек, който купува и продава крави. Реално той плаща на някого, за да се грижи за тях. Отговорността за него е голяма. Надявам се, че ще го прави още дълго време. Кой знае, следващата година може вече да имам и седем крави! Въпросът е, че той не е съгласен да му плащам за грижите и ми е много неудобно. Не иска да ги продаде, въпреки че има само разходи по тях. Броят им вече е доста голям, за да бъдат гледани просто като домашни любимци. Може би е време да продаде някоя, за да плати храната на останалите.


Как ще премине почивката ти след края на сезона? Ще се върнеш в Щатите и ще гледаш телевизия?
- Не, макар че бих искала. Няма да имам този късмет. Изглежда няма да имам почивка поне до края на май. Едната ми сестра учи във Флоренция и с другата ще отидем да я вземем. След това заедно ще обиколим с кола Северна Италия, ще ходим до Сен Тропе, Монако... После просто ще караме без цел и посока. След това обаче се връщам в САЩ, където ще имам участия с моя спонсор "Ред бул" и ще започна подготовката си.


Компанията е спонсор на много екстремни спортисти. Практикуваш ли някой друг екстремен спорт и получавала ли си предложения да се включиш в такъв?
- Играя тенис. Не е толкова екстремно, но е забавно и ми помага в тренировките за координация. "Ред бул" ме подкрепя за спорта, в който съм добра. Назначиха ми треньори, изготвят ми чудесна програма за тренировки в Европа, отвреме навреме ми дават частен самолет за пътувания между отделните състезания. Това е всичко, от което имам нужда. Определено екипът ми осигурява по-добра подготовка, отколкото националния отбор на САЩ. Това беше доказано и от Боде Милър, който напусна тима и сам организира подготовката си. Практически имам малък екип в екипа. С мен винаги има поне двама души, които организират всичко по пътуванията и правят живота ми много по-лесен. Така мога да се концентрирам над карането си.


Имаш ли специално меню на хранене?
- Да, момчетата ми изготвиха специална диета и се грижат за това да имам всичко необходимо като храна в хотелите и в моя автобус, където мога да си сготвя нещо.


Какво обичаш да готвиш?
- Мога да правя много добро пилешко къри. Бива ме в омлетите и картофите. Почти всяка сутрин закусвам бъркани яйца. О, имам и много добра кафе машина (смее се)!


А има ли нещо забранено в менюто ти? Ако се измъкнеш от екипа и се разхождаш във Венген или Вал д'Изер, можеш ли да си купиш някакъв шоколадов десерт, например?
- Натуралният шоколад все още ми е позволен, така че го обичам най-много (смее се). Диетата ми изключва въглехидратите, затова не ям никакъв хляб или паста, както и ориз. Все пак по време на ваканцията ми в Италия ще карам и ски, така че ще ми разрешат да изям една пица...

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 434 Неутрално

  линдзи дано направиш с твоя мъж 3-4 деца.

 2. 2 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  #1, тя съвсем наскоро се разведе!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Успех на Линдзи пожелавам.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  В кабинката ли сте я хванали за такова дълго интервю?
  Ако знаеше за отношението на "Дневник" към ски спорта никога нямаше да ви го даде.
  Пожелавам и успех.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#5] от "a.ni.":

  Колко ти плати Цеко Минев за тоя пост?

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 7. 7 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Их, че симпатично момиче!

  До коментар [#5] от "a.ni.":
  Линдзи Вон за нейно щастие няма нищо общо със ситуацията у нас. А и спортисти от нейната класа обикновено не се правят на ударени заради чието и да било отношение.

 8. 8 Профил на pavlov10
  pavlov10
  Рейтинг: 381 Неутрално
 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3320 Весело

  Готин човек.
  Желая и успехи и дечица разбира се....време и е !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#5] от "a.ni.":

  Ти си мислиш, че хората, които карат ски не се интересуват от опазване на природата. Пък на мен ми се струва, че грешиш.

  www.zaednovchas.bg
 11. 11 Профил на pontifex
  pontifex
  Рейтинг: 381 Весело

  Голям спортист и невероятно красива жена !

 12. 12 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1341 Весело
 13. 13 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1356 Любопитно

  До коментар [#3] от "dearblue":

  що за идиот трябва да си, за да напишеш това?

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 14. 14 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 465 Неутрално

  [quote#11:"pontifex"]Голям спортист и невероятно красива жена ! [/quote]
  Мойто мнение е същото

  trol
 15. 15 Профил на The Stig
  The Stig
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#5] от "a.ni.":

  Прав е Цеко-Миневият кретен под номер 5. Ако Дневник бяха хванали Линдзи Вон извън лифта, навярно трябваше да я питат важни въпроси като например какво знае за България, какво мисли за кебапчетата и шопската с ракийка, знае ли кои са Стефка Костадинова и Христо Стоичков. Все неща, които да ни покажат що за човек и спортист е и може ли да държи на пиенье. Е, такъв невероятен шедьовър вероятно има в 24 часа.

  Много готино и свежо интервю, едно от редките в българските медии, които да прочетеш с кеф! Поздравления за Йордан! Само не знам това момче как й устискало насаме с Линдзито в кабинката.

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3972 Весело

  До коментар [#6] от "...And justice for all":

  ВсяКа година аз на него му плащам....

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Притежавам четири крави. Не, пет са, но скоро може и да са седем." Страхотна е.Истинска американка .Как си представяте наша известна спортиска да каже . Имам пет крави .Желая и успех.

 18. 18 Профил на Павел Антонов
  Павел Антонов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Кученца, крави... Странна е липсата на естествения въпрос за отношението й към природозащитните скандали и посегателствата върху защитената природа, които съпътстват ски спорта у нас, за които писа вчера Франс-прес http://uk.news.yahoo.com/bulgaria-world-cup-ski-runs-illegal-nature-groups-185020175.html. Особено предвид на злоупотребата с нейна снимка по време на режисираните контра-протести на псевдо-еколози и платени служители в София преди седмица.

 19. 19 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1023 Весело

  Линдзи Килдоу, ще те намеря след края на кариерата ти!

 20. 20 Профил на Пламен Найденов
  Пламен Найденов
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#19] от "Митев":

  Успех, красавецо, с теб съм! Линдзи Митева...ех, колко прекрасно звучи

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Може да предложим и Базата, СО МАТ, има много хубави камиони със шофьори, дестинациите са главно до Италия.

 23. 23 Профил на Веселин Василев
  Веселин Василев
  Рейтинг: 488 Весело

  Уникален спортист !

  http://veskovasilev.wordpress.com/
 24. 24 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА АГРЕСИЯ НА РЕАКЦИОННИТЕ СИЛИ!

 25. 25 Профил на Скиорски
  Скиорски
  Рейтинг: 488 Весело

  На времето ходих няколко пъти до Щатите за да и оправям грешки. Но както обикновено става ученикът надминава учителя
  Успех Линдзи!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK