Да скочиш към свободата

Тодор Спасов (вдясно) вече е участвал в едно състезание от сериите Red Bul Cliff Diving<br />

© Red Bull

Тодор Спасов (вдясно) вече е участвал в едно състезание от сериите Red Bul Cliff DivingКак се измерва лудостта в спорта? Преди около седмица в необятния пазар на САЩ се появи възпитаникът на "Харвард" Джеръми Лин - 23-годишен баскетболист, доскоро незабелязан от специалистите, който един след друг прави впечатляващи мачове в НБА. Името му вече е навсякъде, а медиите говорят за лудостта (Linsanity - игра на думи, свързана с фамилията му). Съвсем различен вид лудост е да скочиш от 27 метра от скала, да направиш няколко перфектни скока и да влезеш "чисто" във водата, за което да получиш висока оценка.


"На всички нас донякъде ни хлопат дъските. Все пак, за да скочиш от голяма височина, малко или много трябва да си луд. Има риск, който трябва да е премерен", разказва Тодор Спасов. Той е сред любителите на екстремните спортове, като се е специализирал във височинните скокове.


Българинът е един от участниците в сериите Red Bull Cliff Diving. Едно много, много атрактивно, но и опасно състезание. Зареден с адреналин и желание да докаже, че може да е сред най-добрите, Спасов непрекъснато развива качествата си.
Сериите на Red Bull Cliff Diving са само за най-добрите - едва 11 състезатели от цял свят си осигуриха титулярно място за всяко от седемте състезания през новия сезон. Това са първите седем от миналия сезон и четиримата най-добри от квалификациите в Австралия в началото на февруари. Спасов остана шести сред 15-те квалификанти и е в отлична позиция за получаване на една от трите допълнителни покани за предстоящите състезания.


Кариерата си започва преди 27 години, когато се записва на скокове във вода. Тренира олимпийската дисциплина в продължение на 15 години, като става и шампион на България. През 2000 г. получава покана да участва в шоу програми в Хонконг и така започва пътят му към екстремния вариант на скоковете.


Българският състезател твърди, че са необходими отлична подготовка, увереност и съсредоточеност<br />

© Red Bull

Българският състезател твърди, че са необходими отлична подготовка, увереност и съсредоточеност


Миналата година се пуска в сериите на Red Bull Cliff Diving. С покана участва и в първото си голямо състезание в Гърция. "Това е страст, която все още ме тласка в живота. Иска ми се да вляза в сериите тази година", каза той пред "Дневник".


По думите му е необходим много голям опит. "Изисква се доста добро ниво на скоковете във вода. Обикновено се включват хора, които са приключили състезателката си кариера в скоковете във вода и след това се насочват към височинните скокове. Необходими са различни качества. Едно от тях е да можеш да разделяш скоковете, тъй като има различни етапи. Това всичкото си го представяш в главата. Независимо от височината, скокът който изпълняваш, трябва да можеш да го направиш в рамките на 10-12 метра."


Един от скоковете на Тодор Спасов<br />

© Red Bull

Един от скоковете на Тодор Спасов


Много важни са физическата и психическата подготовка. "Необходимо е да имаме здрави бедра, които да са по-еластични и пъргави, за да има добър отскок. Във всяко състезание има по четири скока. Освен това има тренировки и така за три-четири дни се получава голямо натоварване, за което трябва да си подготвен."


Скокът трае едва три секунди, а приводняването става със 110 км/ч, което налага и безупречна психическа готовност и максимално съсредоточаване. "Психологически е важно да си спокоен и да си си подготвил скоковете. Трябва да си сигурен в себе си. Преди състезанията има няколко дни за аклиматизация след дългите пътувания и смяната на часовите зони. Факт е, че не е добра идея да скачаш недоспал от 27 метра, но моят ритъм на живот е такъв, че съм свикнал с пътуванията. Всеки сам избира какъв скок да изпълни. Основното е да си уверен в това, което правиш", обяснява Спасов.Календарът на Red Bull Cliff Diving2012
Касис, Франция 22-23 юни
Гримщад, Норвегия 6-7 юли
Азорите, Португалия 20-21 юли
Инис Мор, Ирландия 3-4 август
Бостън, САЩ 24-25 август
Пемброкшир, Уелс 7-8 септември
Уади Шааб, Оман 27-28 септември

По света сериите предизвикват голям интерес, което дава възможност на състезателите да си намират индивидуални спонсори. Българинът все още няма предложения, но мисли в тази насока. "Почти всички състезатели си търсим спонсори. Заради медийната популярност на сериите малко или много вече е по-интересно на фирмите."


Състезанията имат награден фонд, а освен това Спасов работи в шоу програми в атракционни паркове във Франция, Дания и Норвегия. Там е по-различно, защото изпълнява друг вид скокове, като например скока от хеликоптер във френския курорт Тин. Българинът е скачал и запален от около 15 метра. "В шоу програмите скачаме от 25 метра в триметров басейн. За разлика от състезанията тук прецизността е съвсем различна - не е толкова важно да влезеш чисто във водата."


Сериите привличат голям интерес по света<br />

© Red Bull Content Pool

Сериите привличат голям интерес по света


"Лудостта" на Спасов все пак е умерена, тъй като поставя ясно границата между адреналина и глупостта. Той разказва, че световният рекорд за височинен скок е от 52 метра. "Нямам никакви амбиции да го подобрявам. Според мен това е малко глупаво, защото рискът е прекалено голям." Българинът е падал по гръб от 26 метра и след това е бил два дни на легло в болница. "Може би съм се разминал без голям проблем", допълва той.


Любовта му към адреналина му позволява да вижда красиви места по цял свят. "Мексико много ми хареса, а и хората са приятни. Бяхме в Чапас и Акапулко. В Австралия също ми се стори добре. Особено когато от -20 в София отидох на 35 градуса", казва с усмивка Спасов. По думите му в България също има интересни места за скачане. "Все още не съм скачал тук, но разглеждаме варианти. Има интересни места по морето около Тюленово. Въпросът е да се направи по правилния начин."


За този сезон в календара на сериите Red Bull Cliff Diving са избрани нови места. Домакините на кръговете се определят година по-рано. Седмица преди скоковете пък водолази изследват внимателно района, за да се гарантира сигурността на участниците.


Спасов се занимава и с други екстремни спортове като водни ски и мотокрос. "Няма скучни спортове. На мен вероятно шахът не би ми бил толкова интересен. Но щом някой човек намира в дадения спорт красотата и тръпката, това е важното. Мен ме привличат адреналинът и динамиката", каза българинът.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK