Бойко Борисов: Изпълнихме си ангажимента и към ските, трябва да инвестираме милиарди

Според Борисов зимните курорти трябва да се развиват, за да не западнат ските

© Юлия Лазарова

Според Борисов зимните курорти трябва да се развиват, за да не западнат скитеПремиерът Бойко Борисов заяви, че правителството е изпълнило поредния си ангажимент към спорта - този път към ските. Той посочи, че държавата е дала около пет милиона лева за всички състезания по ски тази година, за обучение на деца, за стартовете в Банско и за европейските купи в Пампорово. 


"Мисля, че ние със спортния министър и всички останали сме си изпълнили ангажимента и към този вид спорт. Нека да дойдат и да видят как ни посрещат хората - и президента, и мен, и всички останали. Мисля, че това, което правим в момента, и сме тук, е да покажем и на българите, и на света, че с повече инвестиции, с повече ум, с помощ от държавата, от общината, на всички заедно, можем да правим прекрасни състезания, които в същото време дават и огромен тласък на туризма", заяви Борисов по време на посещението си в Банско, цитиран от БТА. 


Той добави, че е необходимо, да бъде развит този спорт и да се разширят курортите, тъй като в противен случай всичко ще "тръгне назад с пълни сили".
"Разбира се, не може, когато сме тук, да не кажем, че, ако няма втора кабинкова линия, ако не се разширят тези писти, този курорт (Банско) след две години максимум му давам да тръгне назад с пълни сили. Хората идват да карат ски, часове ги гледах вчера - осмици, осмици от опашки, изнервят се, пренаселват пистите, трепят се", заяви Борисов.


"И повтарям - огромни, милиарди инвестиции на всякакви - и българи, и чужденци, които са тук. Ако не се направи това, не само в този курорт, ще повлече поминъка назад на много хора. Затова ще разговаряме. Надявам се и президентът ще каже какво мисли по този въпрос, но във всички случаи в зоните, където именно се развива този спорт, трябва да им се даде възможност да го разширят, да го развият", добави той   


Премиерът заяви, че гората се стопанисва добре, а незаконната сеч е спряна. Той се надява, че и с еколозите ще бъдат на едно мнение, че "зоните могат да се разширят, за да има повече спорт".  .


"Погледнете колко млади хора са тук. Това са деца, които са на въздух, спортуват и това е здраве, инвестиция в здравето", каза той.


Според Росен Плевнелиев България може да бъде регионален лидер в световните ски

© Анелия Николова

Според Росен Плевнелиев България може да бъде регионален лидер в световните ски


Президентът Росен Плевнелиев определи туризма като изключително важен и приоритетен отрасъл за България, тъй като "помага на регионите да зададат не само посоката за развитие, но и да останат младите хора и да видят възможност за качествен живот".


"Трябва да знаем, че ски туризмът не е само Банско, това са ски дестинациите Пирин, Витоша, Рила, Стара планина, Родопите. Само чрез конкуренцията между тях, в инвестициите в толкова разични по своята същност, но всички добри ски дестинаци, ние ще станем истински регионален лидер", заяви президентът.


"След като една Австрия има 12 700 ски съоръжения, а България към момента има само 60, аз считам, че имаме голяма възможност да развиваме нашите ски дестинации и да наваксаме това, което една Австрия отдавна е постигнала. Убеден съм, че ще го направим според правилата и в синхрон с екологията", добави той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK