Съдът насрочи нови избори във федерацията по автомобилен спорт

През януари Александър Александров беше обвинен в тоталитаризъм, а сега изключи от федерацията пет клуба от ядрото на опозицията

© БФАС

През януари Александър Александров беше обвинен в тоталитаризъм, а сега изключи от федерацията пет клуба от ядрото на опозициятаВластта в българския автомобилен спорт ще бъде решена с нови избори само половин година след избирането на настоящото ръководство. В отговор на атаките ръководството на БФАС изключи от структурите си основните опозиционери.


Софийският градски съд (СГС) определи провеждането на ново изборно събрание на 6 април, само ден преди планираното редовно събрание на федерацията.


Решението на съда от 21 февруари е следствие от внесения иск от 35 автомобилни клуба. Те недоволстват срещу решенията и промените на ръководството на президента Александър Александров и неговия управителен съвет. 
Още през декември ръководството се разцепи и загуби трима от седемте си членове. Подалият оставка основен съмишленик на Александров - Радослав Козлеков, вече се представи като кандидат на опозицията за поста му.


На 6 април председателят, който беше обвинен в тоталитаризъм от представителите на опозицията, ще трябва да търси отново доверието на автомобилните клубове. На изборите през октомври той получи обещание от тях да не атакуват в съда променяните в движение правила около вота, но то очаквано не беше спазено.


Съдебното решение за провеждането на нови избори беше публикувано на 2 март в брой 18 на Държавен вестник. Преди внасянето на съдебния иск за повторен вот Александров коментира, че с решенията си УС "пречи на интересите на петима души" и на това се дължат атаките към него.


Седмица след съдебното определение управителният съвет изключи от БФАС пет клуба, представляващи ядрото на опозицията.


Това са "Интерспийд НГ", "Стари столици", "Форд България", "АРА Моторспорт" и "Вромос Жакен". Федерацията обоснова решението си с "невнасяне на дължими суми за 2010 и 2011 г.", които според представените данни са общо 4400 евро и 6600 лева.


Най-голямото задължение е на "Интерспийд НГ" - 4400 евро и 1000 лева, а най-малкото - на "Вромос Жакен" в размер на 200 лева. Централата изключи още "СБА Русе" и "4х4 София", които не са покрили дългове от по 1400 лв.


В края на януари Александров обясни, че не се притеснява от "заплахите" за съд на недоволните клубове, които според него прогресивно намалявали. Във вторник той не пожела да коментира крайното решение на съда с насрочването на нови избори за неговия пост и изключването на клубовете по време и след пресконференция за предстоящото издание на рали "България".


"Нека фокусът остане върху състезанието. Неговата 43-годишна история го заслужава. След десетина дни ще говорим за изборите. И тогава няма да има нищо ново, но ще изчакаме", каза Александров.


Според него изключването от федерацията на "Интерспийд НГ", който е организатор на откриващото сезона рали "Средна гора", няма да е проблем за състезанието. "Това, че клубът има задължения и затруднения, не заплашва надпреварата", каза Александров.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK