Ректорът на НСА Пенчо Гешев: Отдаването на помещения за заведения не е проблем, ако има правила

Доц. Пенчо Гешев

© Юлия Лазарова

Доц. Пенчо ГешевДоц. Пенчо Гешев беше избран за ректор на Националната спортна академия (НСА) след два мандата управление на проф. Лъчезар Димитров. Досега той беше заместник-ректор по учебната дейност, трети мандат е председател на общото събрание на НСА. Избирането му идва в годината, в която НСА ще празнува своята 70-а годишнина, а кулминацията е традиционният юбилеен спектакъл на 18 май в НДК. В началото на управлението му той отново се сблъска с проблема с базата на академията в Несебър, която е обект на спорове за собствеността.

В последно време е доста напрегнато на базата ви в Несебър. Какво се случва там?

- Има опити за навлизане на територията на базата ни и ние се стремим да не го допуснем. Става въпрос за имот, който ако бъде застроен, се отсича достъпът до нашите съоръжения на морето. Техниката на собствениците е там и засега тя се удържа със силите на полицията и активността на наши студенти. Оказа се, че на този етап това е единственият начин да не се позволи навлизане на територията. От една страна, те разполагат с всички останали документи - и за собственост, и право за строеж, но нямат изпълнителен лист за въвод. Но в същото време има създадена междуведомствена комисия с решение на министъра на регионалното развитие, чиято задача е да направи правен анализ на състоянието на имотите. Тя все още не е излязла с решение. Основният въпрос при този правен анализ е да се покаже, че за не по-малко от 12 имота са издадени документи с невярно съдържание, за което срещу бившия началник на общинската поземлена комисия Йордан Сачанов се води досъдебно производство за престъпление по служба. Десет от тези имоти се намират на наша територия. Най-оспорваният имот е с най-фрапиращи нарушения. Според нас неминуемо ще се стигне до обезщетяване от държавата, но ние искаме да отпадне тази възможност, защото дори и последните купувачи да са добросъвестни, имотите са придобити по незаконен начин. Така например преди няколко години се застрои част от територията, спечелихме делата, но апартаментите вече бяха продадени на англичани и холандци и едва не се стигна до дипломатически скандал. Не искаме това да се повтаря. Ако сегашните собственици са сигурни в документите си, ще извадят изпълнителен лист и ще ни съдят. Но не смеят, защото документите им не са в ред. Ако се допусне да влязат и да започнат строеж, базата губи своята цялост и смисъл. На местна територия логично не получаваме подкрепа, но полицията от Бургас ни оказва съдействие. Получаваме много сериозна подкрепа от студентската общност. Това са младежи, които призовават да се премине в гражданско неподчинение, и едва ги удържаме.


Спечелихте изборите за ректор с голяма преднина и без особена конкуренция. Защо няма конкуренция за този пост?
- Постът определено носи проблеми. Осемдесет процента от работата на предишния ректор проф. Димитров беше ангажирана с опазването на базата в Несебър, арестуваха го дори... Но има и друго - от известно време имаме заложен стил в управлението на академията. Още при изтичането на първия мандат на проф. Димитров вътрешно в екипа му се уточнихме кой евентуално има намерение да се кандидатура, за да се продължи управленската политика, която смятаме за успешна. Мисля, че не е погрешно, защото по този начин екипът се запазва и се поддържа стабилността на системата. Моментът не е за резки завои и движения. 


Защо?
- Да го погледнем от финансова страна. Ако решим да правим промени по отношение на приема и разкриване на нови специалности, рискуваме да не успеем да не приемем студенти и да не получим субсидиране на дейността ни. Имаме имаме много идеи за разкриване на какви ли не специалности, но сме ограничени от агенцията по акредитация по отношение на държавната поръчка. Всяка специалност води със себе си изисквания за техническо и кадрово осигуряване. Нормативната уредба все още е нестабилна. Нашата академия в сравнение с другите университети стои много добре по отношение на изпълнението на новия закон за развитие на академичния състав. Нямаме проблем с бум на професорите, което е свързано с фонд работна заплата. Запазихме високи критерии за получаването на такива звания и степени и така съхранихме и финансов ресурс. Не че нямаме достатъчно кадри, които биха могли да станат професори, но сме по-предпазливи.
Как стоите финансово, защото разполагате с може би най-добрата база, която изисква и поддръжка...
- Държим държавната субсидия през тази година за фонд работна заплата. От 14 милиона лева преди три години сега е 9 милиона. Всичко останало като дейности се издържа от собствени приходи. Проблем е, че материалната база се амортизира и иска поддръжка. През януари и февруари бяха реализирани големи разходи за отопление и се наложи принудително да не работим през януари. Имахме заделени средства от предишното правителство за построяване на басейн. Но и тук, в София, имаме проблеми с реституцията. Само че има и мораториум върху строежите. Сега няма къде да построим този басейн, защото собствеността е спорна. Надяваме се да освободим тези целеви средства и да направим ремонти на част от базата, защото с бюджета ни това не може да се постигне.


В последно време е актуален въпросът за отдаването на помещения на университетите. Вие как го решавате?
- В това отношение не стоим зле в сравнение с останалите университети. Но няма какво да си кривим душата – една грешка в закона за държавната собственост преди 4-5 години въведе минимална ставка за наем от 10 лева на квадратен метър. Това автоматично изгони наемателите. Макар че вече падна като изискване, не можем да намерим наематели. А ако някой се явява, не го иска за библиотека. Няма какво да се заблуждаваме - иска се за кръчма. Упрекват университетите, че отдават помещения под наем, но това е шансът да оцелеем. Аз имам друго мнение по въпроса с питейните заведения в рамките на кампусите, което може да прозвучи еретично при тези проблеми в Студентски град. Но ако има такива заведения, добре направени, без дейност след определен час, например 24 часа, където преобладаващата част от посетителите са от един университет, шансът за ексцесии е по-малък в сравнение с местата, където студентите се сливат с външни посетители от цяла София или дори Софийска област. Имаме заведение, известно като "Шампиони", което не е от типа дискотека. Там студентите вечерно време се събират, пият по нещо и се качват в общежитието. Не е основният проблем отдаването на помещения. Основният проблем е, че възпитанието стана друго. Агресивността е много голяма. Ценностите се промениха.


Преди години в НСА имаше много гръцки студенти. Сега във вашата платформа поставихте за цел да привличате студенти извън ЕС. Как е възможно да се случи?
- То се случва, защото в Турция се инвестират много средства в образование, но все още изостават по отношение на магистратури и докторантури. Ние имаме потенциалната възможност да увеличаваме приема на магистри и докторанти и регистрираме рязък скок в броя им. Защо извън Европейския съюз? Защото плащанията са по друга тарифа и отново си решаваме финансовите проблеми. В изгодна позиция сме, защото имаме добри взаимоотношения с турски университети, които имат спортни факултети. Вече сключихме договори с над 10 подобни университета. Търсенето е голямо, особено за специалността кинезитерапия.


А какво се случва с гръцките студенти?
- За гърците е атрактивно, а освен това с тях и донякъде с кипърците имаме проблем. Не само ние, но и останалите университети в България. Вече не е както едно време, когато на година в един курс бяха по 200-300 гръцки студенти и едва смогвахме да ги обучаваме. Нещата се промениха, в Гърция вече също има спортни университети, развиха и специалността физиотерапия. Не са за пренебрегване пречките, които техните власти им създават при легализиране на дипломите независимо, че сме в ЕС. Бих казал, че прекаляват в изискванията си. Това се прехвърли и в Кипър, където имаме много чисто субективни проблеми със смяната на ръководството на асоциацията на физиотерапевтите. Завършилите в Гърция специалисти например имат приоритет при назначаване на работа. Затова рязко спадна броят на гръцките студенти, но турският пазар е по-желан и по-търсен от нас.


При тази криза в спорта как се реализират студентите ви в България? Имате ли представа какъв процент се реализират по специалността?
- Нашите студенти са много дялан камък. Включват се успешно на много места. Да не кажа, че една голяма част от кадрите в полицията са наши студенти. Много бързо се адаптират в системата и след завършване на школата в Симеоново стават много добри специалисти. Не случайно хората в ръководството на МВР са завършили академията. Дали е точно по специалността – защо да не е? Преди години в българския спорт не можеше да стане треньор някой без висше образование. Сега може всеки. Затова наскоро спортното министерство прие една наредба, според която федерациите се задължават да използват и да работят с правоспособни треньори. Надявам се, че този въпрос ще бъде решен и ако заработи това изискване, тогава ще се вдигне процентът на пряко включените специалисти.


Но сега вече някои федерации приемат своя лицензионна система, която не е обвързана с висшето образование. Така е например във футбола, където по-меродавна е тяхната школа.
- Така е, но има една особеност, но завършилият академията специалност "Футбол" се включва на по-високо ниво. Това не е толкова отрицателно като тенденция, защото при желание да заемаш по-висока длъжност се изисква да имаш и по-добра квалификация, и натрупан стаж. Факт е, че учебният план, който реализира нашият специалист, е несравним с този на школата и това е проблем. А подобна тенденция започва да се появява и в други спортове. Поне за момента сме удовлетворени, че търсят академията като партньори на тези школи.


Има ли тенденция за осъвременяване на учебните планове и в каква посока ще се върви?
- Това неминуемо ще стане, и то в най-скоро време. Ще се върви към намаляване на чистата аудиторна заетост с възможност за по-голяма индивидуална подготовка и работа с преподавателите. От години в учебния план вървят много дисциплини, които отчитаме, че не са пряко свързани с квалификацията на треньора по даден вид спорт. Затова ще направим по-голям набор от избираеми дисциплини. Няма да тръгнем тотално към модерното дистанционно обучение, защото подобно на медицината малко или повече работим с хора и не можем да се обучаваме от разстояние. В учителския факултет също трябва да пипнем сериозно учебните планове, защото не е тайна, че вече в училищата спортове като класическата уредна гимнастика например почти не се преподават. Трябва да се даде възможност учителят да занимава децата с атрактивни и търсени спортове. И най-важното, на което ще държа - умението на нашите бъдещи учители да мотивират не само децата, но и родителите. Голям проблем в момента е пълното неглижиране на спортните занимания от родителите. Не е тайна, че самият родител търси какви ли не пътища и форми да освободи детето си от физическо възпитание. Не може в детските градини и началното образование да няма специалисти. А тогава се изгражда навикът и се мотивират децата към физическа активност.


Къде виждате ролята на НСА да не се създават силни спортисти. Има ли проблем с нивото на кадрите, които излизат?
- Нека не се заблуждаваме – всички отчитаме състоянието на нашата образователна система. Входното ниво е много ниско в сравнение с преди години. Не може да изискваш от хора, които не могат да ти изчислят пътя в зависимост от скорост и време, да му залагаш да учи биомеханика. Ние го правим, обаче сваляме критериите. Накрая резултатът от нашия труд ще е по-ниско квалифициран. Това е обективна действителност и не го отричаме. Развиваме специалисти по 52 спорта, а в някои от тях са минимум по 5-6 души на випуск. От тях двама да излязат и да станат добри треньори, е успех. Като цяло подготовката е добра, което се отчита от министерството и председатели на клубове. Но състоянието на спорта е социален проблем на цялото общество.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не било проблем!? Що са наглост?

 2. 2 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Този що не се разходи до Германия ,за да види ,че там в радиус 1 километър от студентските общежития няма нито една кръчма !!

 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  След като НСА имат доценти и професори, дали имат и академици?

 4. 4 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Как да не е проблем! В тези заведения идват хора с всякакъв социален статус и криминално минало.Нормално е напрежението и агресията да ескалират с всяка изминала вечер!

 5. 5 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "mitkobomb":
  на Запад преди всичко е важно студентите да имат спокойствие.Те са отишли там, да учат.Затова и всичко ,което не помага за развитието им,няма място в кампуса.

 6. 6 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Имат и големи глоби и санкции ако .някой нарушава спокойствието и реда !

 7. 7 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Лапането не е проблем, когато лапаме ние. Ако друг лапа е ебаси проблема.

 8. 8 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#3] от "telqk":

  Защо ли не я закрият тази академия? Доколкото разбрах унгарците са си я закрили. Няма никакъв смисъл да има проф- д-р по футбол. Щом Стоичков може да бъде треньор, защо трябва да завършват треньори висшисти? А за учители по физическо могат да обучават и педагогическите специалности в СУ, примерно. Същото е и в НАТФИЗ. В САЩ има ли висше театрално образование. Щом такива артисти като Коканова, Парцалев и др. не са висшисти какъв е смисъла да има. То си е талант да си артист.

 9. 9 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Университетите ,и наемателите имат достатъчно печалба от съществуването на тези заведения!Тези заведения са толкова печаливши,че за по малко от 5 години те набъбнаха някъде около 230.Още малко и на всеки студент-кръчма.

 10. 10 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Разстроено

  Значи после може да има побоища , наранявание, убийства, важното е "отдаването да е по правилата".
  Що не ти го...

 11. 11 Профил на dievski
  dievski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Известно ли ви е , че НСА е единственият кампус по западен образец...и не се управлява лошо...ако и другите университети постигнат същото, нещата може би ще се оправят...

 12. 12 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#3] от "telqk":
  за да се стане Академик,трябва да се вземе звание от БАН. За да се получи това завание,трябват заслуги към БАН!Нито едно учебно заведение не може да присъди това звание.Независимо дали е НСА,УНСС или СУ

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 13. 13 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 676 Гневно

  До коментар [#8] от "stoicho2":

  А,защо теб не те закрият?
  Имаш ли представа,че това е едно от висшите училища,даващи диплома,която се признава навсякъде по света(без кинезитерапията) и не се изисква приравнителен изпит?
  Относно учителите по физическо си в много голяма грешка,защото това е част от образованието,която е от огромно значение.Ако оставим физическото възпитание и затлъстяването на децата си в ръцете не общи специалисти,ще се превърнем в нация като Канада или щатите.Там всеки е специалист по всичко и ги виждаме какви са...

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 14. 14 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Доцент Пенчо Гешев върху какво е защитил докторска дисертация - по "Дунавско хоро" ли е или по "Елено моме"?!
  И какви са изводите на това научно изследване?! Би могло да бъде: "Хоп-хоп" е по-полезно от "Троп-троп".

  The best way out is always through Robert Frost
 15. 15 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Да оставим шегата настрана, но наука е нещо различно от гимнастика. Погледнете в уикипедията дефиниция на наука. Ако има спортна академия, защо да да не се създаде академия за шивачество. Защо да ви звучи нелепо?! Човешката дейност е твърде разнообразна и естествено, че спортът е част от тази дейност, но да се нарича "Академия" заведение, в което хората се тренират да спортуват е просто нелепо. И да си изсмукват от пръстите наукообразни приказки, за да станат доценти и професори е просто профаниране.

  The best way out is always through Robert Frost
 16. 16 Профил на nikolaydkolev
  nikolaydkolev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Явно всички училища, от детските градини до вузовете, се занимават предимно с имотни въпроси.
  Следващия път, като ида на родиталска среща, ще преброя темите: учебните vs битовите (имотните, финансовите).

 17. 17 Профил на A hombros de gigantes
  A hombros de gigantes
  Рейтинг: 498 Гневно

  Прочитайки думичките ¨ректор¨ или ¨университет¨. В България веднага го свързвам с "корупция" и "безнаказаност".

 18. 18 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Завършилите тая академия и УНСС да се наричат вишисти е обида за останалите завършили висше образование.

  икономист - неграмотник с диплома
 19. 19 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 559 Неутрално

  ... "рамките на кампусите" и това го казва коскужамти ректор. Пфу ... Осрахте българския език, ако дядо Балан беше жив щеше живи да ви одере (и ректора и журналиста от Дневник) ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK