Тримата български факлоносци ще бягат с олимпийския огън в Югоизточна Англия

Тримата българи Слава Фереджанова, Емил Здравков (вляво) и Григор Върбанов ще изминат по 300 метра с олимпийския огън<br />

© Samsung

Тримата българи Слава Фереджанова, Емил Здравков (вляво) и Григор Върбанов ще изминат по 300 метра с олимпийския огънТримата български участници в щафетата с олимпийския огън Слава Фереджанова, Емил Здравков и Григор Върбанов ще бягат в Югоизточна Англия. Те са избрани след конкурс на Samsung и ще се включат в събитието, което ще се проведе от 19 май до 27 юли.


Фереджанова, която е бивша състезателка по фехтовка, ще бяга в Сейнт Питърс. За нея това е трето участие в щафетата. За първи път е носила олимпийския огън през 1980 г. преди игрите в Москва. Тогава баща й Христо Генчев, който е представял България в състезания по фехтовка, тенис и модерен петобой, й връчил факела. "Бягахме около Радомир. Тичах някъде около километър, а пред мен караха два мотора, оставящи много неприятна миризма", разказва с усмивка. Вторият път, в който е била в щафетата, е бил през 2004 г. преди игрите в Атина.


Тя и другите двама избраници в конкурса на корейската компания са обединени от любовта към спорта. Тримата потвърдиха, че са в добра форма и са готови за емоцията. "Аз съм супер. Миналата седмица се върнах от маратона в Париж", разказа Върбанов, който работи като IT специалист. Той е почитател на дългите бягания и дори със свои познати опитва да популяризира този спорт. На него се пада честта да пренесе огъня в град Сандуич.
"Това е сбъдната мечта за мен. А е интересно, че попаднах съвсем случайно в конкурса. Просто един ден споделих с майка ми за него, а на следващия тя вече ме беше записала без да знам. Това, с което вероятно съм впечатлил хората, е, че преди първите младежки игри представих свой проект за медалите и от около 130 участвали ме избраха в десетката", заяви Здравков. Спортният журналист от "Нова телевизия" ще носи огъня в Грейт Стоунър.


Тримата, както и останалите 7997 факлоносци ще бягат по 300 метра. Българите ще станат част от олимпийската идея на 19 юли - само няколко дни преди откриването на игрите в Лондон. "Много се вълнувам. Обичам спорта и активния начин на живот. Около 90% от времето се движа с колело. Иска ми се хората да се грижат повече за природата", добави Фереджанова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK