Правилното решение в правилния момент

Споделеното недолюбване между Радостин Стойчев и президента на федерацията Данчо Лазаров направи напускането на единия от двамата задължително в името на националния отбор<br />

© Анелия Николова

Споделеното недолюбване между Радостин Стойчев и президента на федерацията Данчо Лазаров направи напускането на единия от двамата задължително в името на националния отборМечта: Спечелването на олимпийските игри". Това пише в лексикона на Радостин Стойчев в сайта на клубния му отбор "Тренто". Най-успелият български треньор в отборните спортове през последните години е човек, който се бори до край за сбъдването на мечтите си. Е, поне в следващите четири години тази няма да се осъществи.


Стойчев имаше възможност да я постигне с българския национален отбор, но остана далеч от нея. По-малко от година и половина след назначаването му като селекционер той беше уволнен. Раздялата дойде болезнено, грозно, в труден момент, но е най-правилното решение за националния отбор.


Българският състав просто нямаше как да върви напред в досегашната обстановка. Подложен под невероятно напрежение, 42-годишният Стойчев допусна грешки, немислими за треньор от неговото ниво. Ръководството на федерацията (БФВ) основно в лицето на президента Данчо Лазаров направи достатъчно, за да притисне в ъгъла селекционера, в изчаквателна позиция за втория му провал след този на Евро 2011.
Високо напрежение


При откритото и признато недолюбване между двамата страдаше единствено отборът. Добрите резултати просто нямаше как да бъдат постигнати.


Болезнено амбициозен по пътя към целта, Стойчев намери допълнителна мотивация да се докаже на хората, които бяха срещу него и правеха всичко, за да го изнервят. Това даде резултат, но с обратен знак. Призна го и капитанът Владимир Николов, който е традиционно сдържан в изказванията си и много умело подбира думите си. Диагоналът заяви, че заради работохолизма си Стойчев е допуснал грешки. Най-явната от които беше изкарването на игралия на прага на човешките възможности Матей Казийски срещу Германия.


Специалистът просто нямаше как да постигне и частица от онова, довело до издигането му на пиедестал в "Тренто". С клубния си отбор, абсолютно неизвестен дори за някои волейболни привърженици през лятото на 2007 г., той спечели 11 купи. Но там работи с любов, желание и амбиция.


В съвместната работа с българската федерация сякаш на първо място беше амбицията, а пламъкът донякъде липсваше. "Аз дойдох, само защото беше изискано от мен, просто така ми поставиха условията. Когато освободиха Пранди и дойдоха при мен, аз се опитах всячески да ги убедя да не го правят, защото според мен беше неправилно. Исках да дойда и да помогна с други неща - да организираме детско-юношески школи, да намерим някой спонсор, да организираме първенството. Това беше много по-полезно, отколкото смяната на Пранди в този момент. Тогава ми отговориха, че независимо от това дали ще приема или не, Пранди ще си отиде. Така че нямах избор", каза Стойчев за това как е приел предложението на федерацията в края на 2010г.


Той показа същото отношение и при обясненията си за това, защо се е разубедил и не е подал реално написаната оставка в началото на миналия ноември. "Тогава целият УС се обедини в хор да ме убеждава да остана. Обади ми се лично президентът и каза, че е важно да направим всичко възможно за българския волейбол. Аз това го приемам като задължение и като отговорност. Не че съм изгарял от желание да продължавам да работя за федерацията, не ме разбирайте погрешно." За финал Стойчев добави, че изобщо не се е виждал, чувал или разговарял с Лазаров от началото на квалификацията.


Всички тези щрихи ясно разкриват цялата картина покрай националния отбор. А изводът е, че успехът може да дойде при напускането на едно от двете основни лица в пейзажа - или Лазаров, или Стойчев. И тъй като на този етап първото изглежда немислимо, се случи второто. В името на националния отбор и участието му на олимпийските игри в Лондон - то е правилното.


Изборът на Пранди също е безспорно правилен. Професора познава отлично отбора. Вероятно ще разчита на помощника от първия си период в България Камило Плачи, работил и със Стойчев, за допълнителна приемственост. Доказан специалист е. И всъщност изобщо не трябваше да бъде сменян за това, че в мач на изключително напрежение е пропусната една точка (двубоят с Куба от световното в Италия през 2010 г., в който българите бяха на крачка от полуфиналите, а останаха седми).


Пранди вече е на прага да тръгне с отбора по далеч по-лекия път към Лондон. С втората квалификация, също в София, той ще трябва да изведе България до победа в един труден мач - срещу Франция. Другите два съперника - Египет и Пакистан, трябва да предизвикат уважението на националите, но едва ли биха се оказали препъни-камък. Това че Пранди познава отбора, ще му помогне бързо да влезе в ритъм и да постигне целта. След това предстои много работа за силно представяне на олимпийските игри.


Тъмната страна


Обществените нагласи са почти изцяло в подкрепа на Стойчев. Така беше след Евро 2011, когато Лазаров изглеждаше готов да го смени, но на практика нямаше как. Така е и сега. С тази разлика, че това е вторият фаул на треньора. Президентът на федерацията изигра много добре картите си и постигна целта.


По пътя към нея бяха използвани всякакви методи за създаване на напрежение срещу Стойчев. Преди няколко месеца, по-малко от година след подписването на тригодишния договор с доставчика на екипировка "Ереа", той беше прекратен и федерацията се обвърза с "Асикс", без да уведоми нито Стойчев, нито директора на националния отбор Николай Николов.


В навечерието на квалификацията в сайта на БФВ се появи съобщение, че се е състояла среща на УС, на която селекционерът е бил поканен. "Още веднъж бе потвърдено желанието, амбицията и реалната възможност на мъжкия национален отбор да завоюва олимпийска квота пред родна публика. По време на срещата бе подчертано, че БФВ е създала оптимални условия за постигане на успех – от осигуряването на домакинството на този турнир до всички спортно-технически условия за подготовка. Остава само отборът и треньорският щаб да постигнат резултата, в който всички се надяваме и вярваме, а именно класиране на игрите в Лондон 2012", пишеше в съобщението.


Непрекъснато се обясняваше колко много е инвестирало правителството в това домакинство, което прави класирането задължително. Министър-председателят Бойко Борисов също взе своята роля, като участва в разубеждаването на Стойчев да напусне миналия ноември. Членът на УС на БФВ Борислав Кьосев заяви директно след загубата от Германия, че решението ще бъде взето от "големите началници" - Борисов и министъра на спорта Свилен Нейков. Двамата обаче отрекоха да са се намесвали.


Наред с останалите неща, поддържали напрежението покрай Стойчев, имаше и още един важен момент - Пранди присъства на самите мачове в "Арена Армеец София". Всичко това със сигурност е увеличило желанието на селекционера да се докаже. Това се отрази пряко и на състезателите в отбора. Потвърждават го думите на капитана Николов, потвърждават го и дните за размисъл на Казийски дали да откаже да играе за България. Там някъде между всички изказвания капитанът на отбора заяви в прав текст, че познавайки хората в ръководството на федерацията търсенето на мнението на опитните волейболисти в състава за смяната е било единствено проформа.


Върхът на всичко беше грозният начин за раздялата със Стойчев - без да бъде уведомен, както между другото си тръгна и Пранди преди година и половина. Дори да се е провалил в изпълнението на поставената му цел, най-добрият волейболен треньор в момента заслужава друго отношение.


Ръководството на федерацията отново прехвърли топката с насочен сервис в полето на другия отбор. А от неговата страна продължава да важи правилото, че никой не понася отговорност за нищо. Нито за бързото уволнение на Пранди, който само година по-рано изведе националите до бронзовите медали на Евро 2009. Нито за отношението към Стойчев, чийто единствен застъпник донякъде беше вицепрезидентът Ивайло Константинов. Нито за грозната раздяла и с двамата, което руши добрия имидж на българския волейбол.


Досега няма виновни за провалените първенства при мъжете и жените, завършили със скандали. Ниското ниво на волейбола в т. нар. Суперлига отдавна не е тема за коментиране. Откриването и развиването на таланти и създаването на национали - също. Защото треньорът, който и да е той, има най-малка вина за това, че на поста "посрещач" разполага само с Казийски и Тодор Алексиев на високо ниво.


Едва когато федерацията и националната волейболна лига успеят да свършат своята работа пълноценно - да създават волейболисти, школи и силно първенство с квалифицирани треньори, тогава отговорността за резултатите на националния отбор може да бъде търсена само в селекционера. Дотогава това ще е поредната шепа прах, хвърлена в очите на хората. Но запалянковците се интересуват от проблемите и ги разбират, поради което трудно могат да бъдат заблудени.


Въпреки многото справедливи упреци към Лазаров, никой не може да отрече отличния му нюх към момента. Той стратегически успява да постига целите си, някои от които са от голямо значение за българския волейбол. Един от основните козове в ръцете му са силните връзки на международно ниво.


Благодарение на него България получи покана за Световната купа в Япония през 2007 г., отворила вратите към олимпийските игри в Пекин 2008. Сега националите имат възможност да играят две квалификации пред собствена публика. "Марек" пък получи "уайлд кард" за Шампионската лига, което беше съобщено... на пресконференцията, на която стана ясно, че Стойчев е уволнен.


Сложната ситуация стигна до своята очаквана развръзка. Беше взето правилното решение в правилния момент от гледна точка на българския национален отбор.


Колкото до Стойчев - начело на България той има силите, възможностите, страстта и искреното желание да сбъдне мечтата си. Но не сега. Не при това ръководство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4970 Разстроено

  Жалко за Стойчев а и може би за Матей ако и той се откаже !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Съгласен съм. Пранди е добър избор, НО ако му дадат карт бланш да поработи спокойно. Тест за него ще са олимпийските игри - с тази следваща квалификация е задължително да се класираме.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 3. 3 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Много съм разочарована от Владо Николов- разприказва се като прелъстена и изоставена стара мома. Това не беше мъжко поведение. Надявам се Матей да остане в отбора, защото без него няма смисъл да ходим, където и да е.

 4. 4 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1509 Разстроено

  Хубава статия, ама допълнително ме изпълни с разочарование....
  За пореден път се доказва, че нищо не се решава от играта на терена , а "игрите" извън него.
  Жалко !

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 5. 5 Профил на sundblum
  sundblum
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За мен това е голяма глупост. По-скоро ми изглежда като опит да се саботира отбора преди решителната квалификация. Но защо, защо.. не знам.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4970 Любопитно

  ЗАЩО в статията се ПРЕМЪЛЧАВА ролята на Б.Б. в тази история !?!?!? Любо Ганев след загубата в събота каза в ПРАВ текст , че Б.Б. ще реши съдбата на Радо Стойчев !!! ЗАЩО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#5:"sundblum"]Но защо, защо.. не знам. [/quote
  Ами става дума за парици.Със Стойчев май някои загубиха такива,а без него пак ще им капе. На кой му пука ,че няма да се класираме за олимпиадата. Сега си има и виновник.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  Прекалено много се надценява ролята на треньора за постигането на успех. Треньорът може да попречи,но не и да издърпа сам до върха един отбор. Нещата зависят от играчите,в крайна сметка.

 9. 9 Профил на Иво Мирчев
  Иво Мирчев
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Има един тип хора като Христо Стоичков, Любо Ганев, Стефка Костадинова и Боби Михайлов, които бяха големи спортисти, а сега са слаби спортни функционери. В криворазбраната ни държава хора като тях получават почти безкраен вот на доверие и в резултат страдаме ние и българският спорт.

  http://www.ivomirchev.com
 10. 10 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И Трайчо Трайков го уволниха по същия маниер...
  Статията е един от малкото добри анализи напоследък и показва какво става - дивотия след дивотия
  Личното ми мнение е, че ако федерацията продължава да се води по същия начин следващите олимпийски квалификации може и да са единствено повод да се събере отбор. БГ Футболът е доказателство, че ако спортна федерация се води от интриги и жажда за власт, а не от желание за развитие на спорта и обединение около общи цели следват само неуспехи

 11. 11 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Пранди е велик треньор-в това няма спор и най-голямата глупост,която федерацията ни някога е правила беше неговото освобождаване.
  Под негово ръководство отбора имаше облик и тактически стоеше най-добре.Тогава се разби нещо голямо като потенциал.
  Още тогава бях казал,че на Стойчев му е рано за нашия национален отбор-не поради липса на качества от негова страна(тях той е доказал,че ги има),а поради психологическия натиск и нереалистични очаквания,които ще има върху него.
  Той постигна всичко в Тренто,а да се постигне всичко с наш национален отбор(още повече,че ние не сме Бразилия) е нещо много трудно.
  Сега пък да се смени треньора броени дни преди началото на цикъл от толкова важни мачове(квалификация,Световна Лига и евентуално Олимпиада) е меко казано глупаво.
  Жалко,че Стойчев и нашия национален отбор "не уцелиха момента".Дано Пранди да довърши това,което му ме попречено преди време.И съм сигурен,че ще дойде правилния момент за Стойчев в нашия национален отбор.Винаги сме раждали таланти и може би с едно друго поколение,с "по-чисти глави" от сегашното Стойче ще успее да изгради нещо добро.
  В края на краищата трябва да престанем да си въобразяваме,че сме някаква велика сила.Ние сме държава в трагично положение(не визирам икономически-това е поправимо,а като липса на държавност,манталитет,възпитание и отношения между хората-там сме на най-ниското стъпало и от там идват всичките ни проблеми).А след като сме на такова ниво няма как да искаме в някаква област(още по-малко в колективен спорт като си знаем мисленето и манията за величие на всеки поотделно) да жънем успехи.Ако се случва нещо хубаво от време на време в българския спорт(а и в други области),то е по-скоро въпреки всичко,а не нещо логично на фона на това,което ни заобикаля.

 12. 12 Профил на gmladenov04
  gmladenov04
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Българските федерации са толкова подкупни, че просто си нямате представа!!!

  Създал е 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиони. Иван Абаджиев е носител на орден "Стара планина" и е Doctor Honoris Causa на Националната спортна академия “Васил Левски”. Обявен е за най-добър треньор на България през 1985, 1986, 1989, 1997, 1998 и 1999 г. През 2001 г. е обявен за треньор на страната за ХХ век.

  И този велик треньор го изгониха заради алчни интереси! Тези "федерации" с тези "капацитети" трябва да бъдат разформировани завинаги! Евалата на Стойчев, че е толкова добър треньор и се опита и той да пробие в тежката българска действителност, където царят лични интереси и нищо друго!

 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1422 Разстроено

  Егати интриганстката пасмина!
  Няма хляб, така че следва да се наблегне на зрели6та с матряла...
  Напомня и онзи печален виц, че 1 българин е хайдутин, 2-ма са чета, а 3-ма са чета с предател...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Не мога да се съглася, че уволнението на Стойчев и правилно и в подходящия момент. Много по-добре би било да си отиде Данчо Лазаров, най малкото заради футболизацията на волейбола. А това, че имал връзки и бил създал нужните условия и затова е прав да маха Стойчев са си безмислици. Голямото предимство на волейбола е създаването на играчи и наличието на няколко силни центъра. Връзките в центарлата, домакинството и осигурените пари са второстепенни. Волейболистите могат да бият всеки където и да е. Връзки не са им нужни, те просто трябва да играят както могат.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 15. 15 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Твърде много противоречия в тази статия, все едно е писана в стила на федерацията, среднощно и на крак. От написаното излиза, че за всичко са виновни функционерите, които са създали напрежение за треньора и отбора. След това се изтъква, че най-правилното решение е било да бъде уволнен....треньора. Господа журналисти, докато не започнете да задавате точните въпроси и да търсите настойчиво неприятните за управляващите на всяко ниво отговори, държавата ни, вкл. и спорта ще са на ниво чалгаджийска кръчма.
  Коя държава би се отнесла така с един свой треньор?! Треньор от най-световна величина.
  Коя държава би се отнесла така и с предишните треньори?
  В тази статия вярно се отразяват причината и следствието, но изводът е тотално сбъркан. Значи имаме тотално компрометирана федерация, слугуваща на силните на деня, бъркаща се в работите на треньорите, създаваща напрежение и скандали години наред, съсипваща и малкото иградено в годините дотук като материална база, методика, създаване и развиване на таланти. От друга страна имаме доказан треньор, с амбиция не само да постигне успехи с национала, но и да промени нещата в родния волейбол запо-добро. Тоест от статията излиза, че калпавата федерация ни закопава методично и съботира усилията на треньора и в този смисъл тя се явява първопричината за всичките ни неуспехи дотук въпреки талантливото предишно и сегашно поколение. Но вместо да се разкарат тия плужеци оттам, начело с главния - инжИнера, то се сменя поредният треньор, доказан капацитет. И господин журналиста намира това за правилно?!! Освен ако не използва някакъв скрит сарказъм или тънка ирония, които обаче нещо хич не долавям.
  С неделната пародия по смяната на треньора стигнахме окончателно нивото на футбола у нас. Аналогиите са видни дори и за първокласник.
  Имаме си управляващи волея и футбола, които грам не правят за оправяне на вътрешното им състояние.
  Имаме си управляващи волея и футбола, които сменят треньорите като носни кърпички по най-гнусния начин.
  Имаме си управляващи волея и футбола, които по всякакъв начин се опитват да се отъркват до силните политици на деня и да им се мазнят с повод и без повод.
  Имаме си управляващи волея и футбола, които след изгонването на най-добрия ни футболист в последните десет години, ще изгонят и най-добрият ни волейболист въобще.
  Имаме си управляващи волея и футбола, които обаче имат и големи връзки в международните централи и съответно са в техните управи. Благодарение на което поне тези във волея успяват да ни уредят с някой друг турнир и класиране на по-престижен такъв. Защо ли? Ами за да успеят да си проведат скандалите на най-високо ниво и да ни закопаят пред целия свят, ето защо. Справка - Пекин. Пламене, кажи си, те ще те разберат?
  Логиката на процеса трябва е:
  причина - интриги и конфликт на интереси от страна на управляващите федерацията
  следствие - пореден провал за отбора
  извод - не треньора, управляващите да се махат, федерацията не им е бащиния, нито средствата, с които се издържа.
  Не е бащиния и на политиците, които да спрат да се дуят като на предизборен митинг, че са построили нещо, все едно те са били на строежа, а парите излизат от техния джоб.

 16. 16 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Чий го търси Данчо Лазаров и пасмината около него в националния волейбол?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 17. 17 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 654 Весело

  До коментар [#9] от "Иво Мирчев":

  само да вметна, че гореизброените бяха акционери в неосъществилата се, за щастие! банка "Национал"... и така всичко си идва на мястото като изводи!
  освен слаби функционери нашите бивши спортисти са и мутренско алчни!!!

 18. 18 Профил на lindentown
  lindentown
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Нека да тръгнем от това кой кой е в БФВ ( българската федерация по волейбол) и така ще си разясним точно какво се случва и защо.
  От 12 години начело на БФВ е Данчо Лазаров, който обича да си слага инж. пред името по стар тоталитарен навик. Иначе Лазаров е толкова инженер, колкото и Боко е доктор на науките. Данчо Лазаров е собственик на строителна фирма "Сиконко", която се появи в началото на 90-те от "нищото". Така се появиха почти всички "преуспели" фирми- с генезис куфарчетата с червени пари, МВР и ДС. Данчо Лазаров не прави изключение от това. Защо мислите още не са извадени досиетата на представителите на българския бизнес?! Защото те са най-важните и "най-интересните". Тези досиета моделират в най-голяма степен целия преход в България.
  Иво Константинов от Дупница ( заместника на Данчо Лазаров) започна в началото на 90-те с автобусни превози до България и Западна Европа ( тогава, до средата на 90-те все още нямаше Шенген и визи) и цяла армада автобуси. Как става така, че един младеж тогава на няма и 30 години ще има толкова пари, и то в началото на 90-те, да започне по този начин? Отново имаме куфарчета с червени пари, МВР и ДС.
  В УС на БФВ е и Милко Бандасаров, шеф на ОУ на МВР в Кърджали през 90-те. Това мисля че е достатъчно.
  Има още милиционери и стари апаратчици в този УС (управителен съвет). За парлама са сложени и няколко известни имена от близкото минало във волейбола като Л.Ганев, Димо Тонев, Б. Кьосев, Н. Желязков и пр. Повечето от тях имат директен финансов интерес от участието си в управлението на волейбола. Участват в далаверата заедно с Данчо Лазаров. Например е известно, че в хотела на Тонев във Велинград отсядат всякакви волейболни отбори от страната и чужбина. Биснесът на Л. Ганев пък е свързан с доставка на екипи и съоражения за волейболните отбори.

  Хора като Данчо Лазаров и сие надушиха, че във волейбола има доста пари - от участието в световни лиги, от държавни субсидии, от бизнес със спортни артикули и т.н.. Тях не ги интересува развитието на волейбола в дългосрочен план, тях ги интересува да направят пари тук и сега. А Радостин Стойчев дойде с визия - да подобри организацията на първенството, да развие юношеските първенства, да постави развитието на волейбола в дългосрочен план. Това нямаше как да не доведе до конфликт между Стойчев и ръководството начело с Лазаров. Хората около Лазаров се интересуват как да запазят мястото си, тях не ги интересува развитието на българския волейбол в дългосрочен план. И Стойчев се оказа неудобен, те видяха заплаха за собственото си оцеляване.
  Поради подобна причина Данчо Лазаров спретна апаратна постановка преди 4 години и на Пламен Константинов. Константинов е образован и интелигентен човек, израснал в професорско семейство. Разбира проблемите на волейбола и също като Стойчев има визия за развитието за 10-15 години напред. Беше решил да слага край на състезателната си дейност след олимпиадата през 2008 и Данчо Лазаров се уплаши, че заради авторитета и амбициите си представлява опасност за заемания от него пост, ако реши да се кандидатира. Пламен Константинов не е тъп и арогантен като Л. Ганев, Б. Кьосев, Д. Тонев и пр., и всичко това добре се знае. Имаше наистина перспектива да застане един ден начело на БФВ, преди Лазаров да му спретне номера с тостестерона. Независимо , че всичко това се отрази крайно негативно на представянето на отбора в Пекин. Но Лазаров, като изкусен апаратчик, успя да запази поста си, като жертва представянето на отбора. Сега направи същото, отстранявайки Радостин Стойчев 3-4 седмици преди втората квалификация.

 19. 19 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Изобщо както обикновено починът е "Бий мръсникът-треньор", а съответната федерация - цялата в бяло, чиста като света вода ненапита, светла като ангели небесни и безгрешна като мома от пансион за благородни девици...

 20. 20 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  " Беше взето правилното решение в правилния момент от гледна точка на българския национален отбор."
  Изобщо не съм съгласна с автора по този въпрос. Смяната на треньор по време на активен сезон, когато те чака нова квалификация, световна лига...Честата и абсурдна смяна на треньори след всяка загуба виждаме до какво доведе във футбола. Освен треньор има и играчи, както писа някой по-горе. Те са хора, които грешат, които не са постоянно във върхова форма, които се ядосват и т.н. За съжаление точно капитанът Владо Николов е от мрънкачите, много му идва работата...Сори, треньорът бил работохолик и иска и вие да работите, ми това е положението, с работа става.
  "Изборът на Пранди също е безспорно правилен." Не съм съгласна с това, че е "безспорно" правилен. Твърде доскоро беше той треньорът...и не видях да е направил нещо кой знае какво различно, да не говорим, че съвсем скоро и федерацията смяташе същото, щото го изгони.
  "Обществените нагласи са почти изцяло в подкрепа на Стойчев" Този път обществените нагласи ми се струват по-правилни и верни. Може би защото хората, които харесват този спорт и следят развитието на мъжкия национален отбор виждат, че честата смяна на треньора не води до нищо добре. Не може за година и половина да се постигне небивал резултат и то при условие, че някой "инженер" се опитва да "ти продава краставици".Който и да е треньорът, той трябва да се остави да работи спокойно. На федерацията и е по-друга работата, да вземе да си я посвърши, вместо да се меси кой и кога да играе и как да се тренира.
  ".......успехът може да дойде при напускането на едно от двете основни лица в пейзажа - или Лазаров, или Стойчев. И тъй като на този етап първото изглежда немислимо, се случи второто. В името на националния отбор и участието му на олимпийските игри в Лондон - то е правилното" И що да не си тръгне инженерът? Той отдавна трябваше да си тръгне, що правилният избор да е треньорът? Смяната на Лазаров щеше да повлияе върху тренировъчния процес ли, що ли? Щеше да е фатално неговото изгонване, няма що...то, проблемът е, че няма кой да го изгони.
  И най-важното: все още говорим за отбор в елита на света, тъй както е тръгнало това ще се промени и не заради волейболистите и треньорите, ами заради данчолазаровците в спорта.....

  Без паника!
 21. 21 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Докато Лазаров е там ,няма да има нормална обстановка.

 22. 22 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 663 Неутрално

  "А изводът е, че успехът може да дойде при напускането на едно от двете основни лица в пейзажа - или Лазаров, или Стойчев. И тъй като на този етап първото изглежда немислимо, се случи второто."
  И защо първото да е немислимо? Да не би длъжността да е пожизнена?
  "Мечта: Спечелването на олимпийските игри". ... Е, поне в следващите четири години тази няма да се осъществи."
  И защо няма да се осъществи? Нима Радо стойчев не може да поеме някой отбор от типа на Италия, Полша или Франция? Хайде, да речем, за Бразилия и Русия няма как да стане.
  Може да е трудно, но не и невъзможно.
  А иначе, който и да е треньор на националния отбор, с тази федерация нищо добро не ни чака. Вижте вътрешните първенства и си правете изводите. Досега не бях чел цитираните в статията изказвания на Стойчев, но този човек определено има по-ясна концепция за развитие от всички лазаровци и ганевци.

  Ordet (Carl Theodor Dreyer)
 23. 23 Профил на Божидар Къртунов
  Божидар Къртунов
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#15] от "pachino":

  [quote#15:"pachino"]В тази статия вярно се отразяват причината и следствието, но изводът е тотално сбъркан. [/quote]

  Има нещо, което сте пропуснали в статията. Уточнението, че това е правилният ход и в правилния момент ЗА ОТБОРА. Това е моето мнение.

 24. 24 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Съжалявам, че в бързането съм написал името на бившия ни треньор с малка буква - това е грешка. Следващата пунктуация е съзнателна, не е плод на бързане.

  Ordet (Carl Theodor Dreyer)
 25. 25 Профил на lindentown
  lindentown
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Иначе поздравявам Божидар Къртунов за навременната и добра статия.

 26. 26 Профил на lindentown
  lindentown
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Не съм съгласен обаче с тезата на автора, че смяната на треньора в момента е правилна. Няма как да е правилна една смяна 3 седмици преди следващата олимпийска квалификация. Както и не бе правилна смяната на Пранди преди година и половина, защото той беше започнал да изгражда цяла система.

 27. 27 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 921 Гневно

  До коментар [#22] от "mitkaloto_":

  Много си прав, не всички са идиоти ... и знаят кой кой е, и имат желание за спорт, не за далавера ...
  Направо е обидно - Стойчев бие Пранди в Италия на игрището, тука, в родината си, пада от него на масата, по-скоро, под масата ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 28. 28 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До 20 - само с работохолизъм/бъхтене не се получават нещата. И Владо Николов никъде не е казал, че не му се тренира много - каза, че жертвите се осмислят от резултатите, а резултати няма. Така че само бъхтене не е достатъчно. Трябва и акъл. Не че Радостин Стойчев няма акъл. Напротив. Но има и други качества, които наред с типичните за Балканите страсти, му изиграха лоша шега. И отборът загуби. Въобще на Радостин Стойчев явно бъхтенето му идва в повече, за което говорят и резултатите на Тренто през последната година - има само един спечелен финал за купата в Италия.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 29. 29 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 652 Неутрално

  И фенове, и журналисти, и федерация, и играчи априори считат, че мястото ни е по-нагоре и ни се полагат медали. А дали е така? Дали това не са реалните възможности на отбора? Другите да не би да стоят на едно място?
  Имаме две трети места за десетина години. Може пък те да са случайни и късметлийски, а седмите места да са ни прилика?
  Не може все с нечии грешки да се оправдаваме. Чунким другите са безгрешни. Ако си наистина силен, класиранията все ще дойдат. А те не идват. Значи, не сме.

 30. 30 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#28] от "vladivlad":

  Само един спечелен финал ???
  Демек, вече не става и за нашия национален отбор ???
  Ти нещо ...
  След тези 3-4 извънземни години /сравними само с Барса във футбола/ ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 31. 31
  БамБам
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 32. 32 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Един спечелен финал не е никак малко, но САМО един спечелен финал при няколко други загубени финала е признак, че СЛЪНЦЕТО не е чако толкова ярко, колкото се опитват да го изкарват. Или по-скоро, че и то има своите тъмни петна, което е нормално.
  Ама в България нали сме свикнали силно да "любим или мразим" и трудно намираме балансирани позиции, което пречи и на хората и на държавата. Същото се получава и в случая -
  С розовите очила по никакъв начин не помагате на Радо Стойчев. Той е можещ човек, с доста знания. Но всеки човек си има някакви кусури, които в един момент почват да го спъват в развитието му. Ако всички наоколо му пеят дитирамби, се получава така че трудно ще разбере къде нещо трябва да се промени, за да продължат успехите, които горещо му пожелавам, най-малкото защото е НАЙ-УСПЕЛИЯТ български клубен треньор по волейбол.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 33. 33 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Не е правилно да се сменя треньора в такъв момент. Как не уволниха треньора след победата над Сърбия!

  Шефовете на федерацията са за смяна, защото не могат да организират развитието на волейбола, хвърлят прах в очите на хората и използват случая за разчистване на сметки.... Явно журналистът няма смелост да го каже ясно.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 34. 34 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#32] от "vladivlad":
  Алекс Фъргюсън е един некадърник, защото през последната година не спечели нито един финал.
  Гуардиола е не по-малък некадърник от него, поради същата причина (забравяме за междуконтиненталната купа и се концентрираме на ШЛ и Примера дивизион).
  Ди Матео е определено по-кадърен и от двамата взети заедно, защото тази година спечели един финал, а има възможност да спечели още един.
  Със сигурност един или двама от тримата, Петев, Стойчо Младенов или Кокъла, също са по-добри треньори от САФ, защото поне един от тях ще спечели една купа през тази година, докато САФ загуби всичко, що може, тази година.

  Ето твоите логически връзки до какви абсурди могат да ни доведат. Въпросът е, дали връзките са логически или логични?

  Ordet (Carl Theodor Dreyer)
 35. 35 Профил на velislavelev
  velislavelev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Такава фрапираща разлика между сравнително грамотния анализ и абсолютно неадекватните и всъщност противоположни изводи .....може би статията е била поръчана на автора с готово заглавие, но Дневник обидно подценява интелигентността на читателите. Всъщност правилното заглавие е "Престъпно безумно и абсолютно ненавременно решение"- така горе долу си пасва със съдържанието.

 36. 36 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 286 Весело

  НАЙ-ГОЛЕМИЯТ абсурд е, че приемаме пак кфалификация. Хора, осъзнайте се. Това може и да е добре за волейбола, но не е добре за нас, за бюджета ни. България няма излишни 500 000$. Това е жалък ПР за пореден път. След като загубихме, трябваше да си отидем в Германия и да играем. Защо Лазаров не извади парите от федерацията или не намери спонсори. Я какви ЕДРИ бизнесмени има в УС. Защо никой не пише за този проблем. Това е ПРОБЛЕМ.

  Хубаво е, че има малко по-аналитична статия! Надявам се тя да е изцяло плод на автора, и фидерацията да не е замесена по никакъв начин, както често се пишат статии у нас.
  Няма как смяната да е добре за отбора. Създава се лоша атмосфера и напрежение. Конкретни хора са се готвили по конкретен план, мотивирани от конкретен човек. Последният излиза от уравнението. Как очаквате уравнението да остане вярно. С този прост пример се опитвам да убедя хората, които мисля, че смяна месец преди квалификация, два месеца преди Световна лига и евнтуално преди Олимпиада е добре.
  Стойчев е успял треньор, вероятно най-добрият в момента, съдейки по резултатите. Може и да е направил грешки в конкретния мач. Но голямата му грешка е, че се е захванал с хората във федерацията. Надявал се е, че ще игнорира чорбаджиите и ще успее да се справи. Но Уви. Бай Ганя ИнженерА успя да пребори работливите и неудобните.

  БРАВО на lindentown. Дано повече хора те прочетат и да не се плашат от дългия текст. "иНЖЕНЕР" Лазаров отново успя да настрои правителството на своя страна. Бетонирал се е здравата. Здраво затъваме. И помнете! Каквато ни държавата, такъв ни и спортът!

 37. 37 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#15] от "pachino":

  Поздравления за точния анализ както на статията, така и на истинското положение.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 38. 38 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#23] от "Божидар Къртунов":

  Не съм съгласен с Вас. За отбора няма никаква полза от смяната на треньор сега по време на квалификациите. Самите състезатели не са показали недоволство от треньора. Напрежението идва от партийната повеля да се спечели турнир в новата зала. Тези ултиматуми бяха излишни и се видя, че надделяха над подкрепата публиката. Целта да се класират на олимпиадата е ясна, постижима и адекватна. Но да се класират непременно на този турнир е излишен максимализъм и изискване за безмислено натягане.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 39. 39 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Защо всички апологети на Радо Стойчев четат коментарите ми както дяволът евангелието?
  Никъде не съм казал, че е некадърен, а само, че е нормален човек, който има своите слабости, включително и като треньор. Много хора (по стар български обичай) искат да го изкарат БОЖЕСТВО. Което няма как да е истина. Светът не е черно-бял, а цветен.
  34 пък намеси и футбола, който няма НИКАКВО място в тази дискусия. Ако се интересува от мнението ми за Фъргюсън - да го търси под статиите за Ман Юнайтед и Бербатов.
  Тук темата е волейбол. А относно успехите - те не са като гащите и не се пренасят автоматично от едно място или сфера на друго. Така че успехите на Стойчев с Тренто са успехи на един клубен треньор (да, ВПЕЧАТЛЯВАЩИ СА). Пожелавам му да постигне такива или подобни и с друг клубен и/или национален отбор.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 40. 40 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  [quote#28:"vladivlad"]Въобще на Радостин Стойчев явно бъхтенето му идва в повече, за което говорят и резултатите на Тренто през последната година - има само един спечелен финал за купата в Италия. [/quote]
  Голям провал за Стойчев в Италия - няма що

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 41. 41 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#23] от "Божидар Къртунов":

  [quote#23:"Божидар Къртунов"]Уточнението, че това е правилният ход и в правилния момент ЗА ОТБОРА. Това е моето мнение.[/quote]

  Господин Къртунов, ако не бяхте написал горното, щях да помисля, че използвате иносказателния език от тоталитарно време, когато под формата на венцехваления към Властта, журналистите се опитваха и да информират читателите за действителните измерения на проблема. Сега не знам какво да мисля... за вас, не за "правилния ход".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 42. 42 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#36] от "dimitarts":


  [quote#36:"dimitarts"]Хубаво е, че има малко по-аналитична статия! Надявам се тя да е изцяло плод на автора, и фидерацията да не е замесена по никакъв начин, както често се пишат статии у нас.
  [/quote]
  Аз мисля, че това е мнението на автора и федерацията няма нищо общо. Човека си има това мнение. Както и хората от форума. Друг е въпроса дали сме съгласни с него или не, дали е правилно или не това решение.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 43. 43 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#39] от "vladivlad":
  Влади, що се правиш на улав?
  Нито САФ, нито футболът в случая имат значение. Твоята теза е, цитирам: "но САМО един спечелен финал при няколко други загубени финала е признак, че СЛЪНЦЕТО не е чако толкова ярко, колкото се опитват да го изкарват." Запазил съм пунктуацията, както е в твоя пост.
  Мъча се да оборя твоята теза, като я доведа до абсурдни заключения. Тренто печели три (3) пъти под ред ШЛ във волейбола. В настоящата година губи полуфинала от бъдещия шампион и в последствие е трети. Губи шампионската титла в Италия след плей-оф от само един мач (резултат 2:3) при условие, че години наред преди това е шампион. И на базата на САМО два загубени мача, ти казваш, че "СЛЪНЦЕТО не е чак толкова ярко"? Нищо чудно, защо тогава не те притеснява, че БФВ втори път под ред уволнява треньор след само една сгрешена игрова ситуация.
  Проблемът не е дали Стойчев е най-велик. Проблемът е, че БФВ действат безпринципно и на пожар. И това им става практика.
  Човече, в спорта е така. Все някога идва загуба. Вечно печеливши няма. Важна е дългосрочната визия за успех. Каквато очевидно я е имал САФ, или Гуардиола, а може би и Стойчев за Тренто (доста неизвестен отбор преди него, между другото). И този факт не може да бъде затъмнен от две загуби в два мача (при това схващаш ли, че тези две загуби са на полуфинал и финал, което само в твоите очи е неуспех?).
  И последно, не знам кой е наричал Радо Стойчев слънце, но редом с инженера и ганьовеца, си е наистина слънце.
  Ако не си ме разбрал, здраве да е. Нямам какво повече да ти кажа.

  Ordet (Carl Theodor Dreyer)
 44. 44 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1357 Гневно

  Върхът на всичко беше грозният начин за раздялата със Стойчев - без да бъде уведомен, както между другото си тръгна и Пранди преди година и половина.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 45. 45 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#23] от "Божидар Къртунов":

  Съгласен ,че няма време за мотаене ,и че Пранди е правилния избор. Дори и Стойчев си е задавал въпроса защо е трябвало да бъде сменян италианеца през 2010 след като отбора беше в подем тогава. Волейболните федерации по света не си сменят треньорите като носни кърпички ,а им дават време за да работят спокойно и резултатите не закъсняват.

 46. 46 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#23] от "Божидар Къртунов":
  И от къде тази категоричност. Повечето хора смятат друго. А ако няма резултат, кой ще е виновен? Пак треньора ли?

 47. 47 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Надявам се все пак, решението да е добро. Заровете са хвърлени.

 48. 48 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 518 Неутрално

  "...а като липса на държавност,манталитет,възпитание и отношения между хората-там сме на най-ниското стъпало и от там идват всичките ни проблеми.." Добавям мания за величие, липса на адекватна преценка за силите си и ниска култура и образование.

  Колегата е казал всичко е едно изречение, няма нужда от дълги анализи.

 49. 49 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 579 Неутрално

  до 43 - вие къде видяхте да твърдя, че федерацията са супер и че това е начинът, по който трябва да бъде сменен треньорът на отбора? Независимо кой е той.
  Просто не съм съгласен с обожестяването на Стойчев и съм се опитал с примери да покажа, че няма почва за обожествяване. Загубените от него финали не са само 2. За справка вижте резултатите между Кунео на Джулиани и Тренто през последните години.
  Проблемът на Стойчев е като на повечето българи - трудно намира баланса. Цял сезон играе с 6 човека в Тренто, с мноого редки смени (за справка можете да питате Соколов, който изтърка пейката) включително и в мачове без значение. И защо - за да е начело след редовния сезон с +10 точки от втория. И после какво - загуба в мача, който има най-голямо значение - ФИНАЛЪТ. Мисля, че само тези факти са достатъчни за всеки, който не е заслепен да почне да си задава някои въпроси.
  Можете и да проверите колко от истински големите звезди на Тренто си тръгнаха от отбора и да се запитате защо? Защото не им се бачка много ли? Или не им се печелят титли?

  Ама това хора, които гледат на нещата в черно и бяло, няма как да го осъзнаят и разберат. Защото другият вариант е много по-лесен - Стойчев е добър, а федерацията - лоши.
  Но всъщност се оказва, че Стойчев не е явно чак толкова добър, най-малкото голите факти са безмилостни - плачевни резултати с отбора, с който Пранди стана 3-и на европейско.
  Загуби във всички важни мачове.
  И не ми говорете как сме били миналата година Русия във Варна в мач без значение за тях.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 50. 50 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 491 Разстроено

  Вълнуващо е колко много мнения и коментари буди темата, която многократно ме навежда на мисълта, че волейболът интересува интелигентните хора (без да правя на глас намеци за футболната публика)...
  Интересно е и колко единодушни се оказваме - което е страшна рядкост в интерент форумите!
  За мен, а както се оказва и за 98% от вас, истината е ясна - федерацията е пълна със "служители", които искат да си седят там завинаги, а експресната смяна на треньора служи за неловко "изпиране на пешкира", което демонстрира учебникарски пример за трагичен пиар...
  За мен Радо Стойчев е човек с манталитет на ЕВРОПЕЙСКИ ПРОФЕСИОНАЛИСТ, докато у нас спортовете (включително или може би най-вече - футбола) се "управляват" по балканско-ганьовски критерии, в които вътрешните игри и сметки са всичко, а мнението на феновете в широки мащаби - нищо! Другари от федерациите, разберете, че самото понятие ПРОФЕСИОНАЛЕН СПОРТ предполага ПУБЛИКА, която е готова да плаща, за да гледа състезанията! Тя е най-важното нещо, без нея няма ПРОФЕСИОНАЛНИ ЛИГИ, а тъжни празни зали и стадиони... Да не забравяме, че и 40-те хиляди продадени билета за "Арена Армеец" (м/у 10 и 25 лв.) са ВЪРНАЛИ поне ПОЛОВИН МИЛИОН от дадените и широко спрягани "пари на данъкоплатеца". Плюс това има и ТВ реклама, и права...

  С две думи - при такава масова подкрепа за Стойчев (и в медиите, и в залата!) федерацията би трябвало да се извини и да оттегли решението си. Но нали знаете израза "гьонсурат"?
  Никой не спори, че Силвано Пранди е отличен специалист. Но чисто логически - нали го сменихте скорострелно първия път, защото се "бил провалил"... Сега Радо е "виновен", после - следващият треньор, после - следващият... И федерацията - никога!

 51. 51 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#15:"pachino"]Освен ако не използва някакъв скрит сарказъм или тънка ирония, които обаче нещо хич не долавям. [/quote]
  Това би било уместно заглавие на чудесния Ви пост!

 52. 52 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#23:"Божидар Къртунов"]Има нещо, което сте пропуснали в статията.[/quote]
  А Вие сте пропуснали целият пост № 18!Ама за това се иска здрав задник и още по-здрав морал!

 53. 53 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Интермафиозо в действие ...

 54. 54 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Грешка беше уволнението на Пранди. От тук на сетне се видя че не върви. Дали Стойчев е крив, дали федерацията, дали играчите, не знам, но не е това. За съжаление сега разчитаме на късмет. В тази нервна обстановка и малко време, Пранди и господ да е, победа срещу Франция ще си е жив късмет. Ако успеем и Матей не се откаже и се даде на Пранди време да поработи без да му се поставят ултиматуми, ще гледаме интересни мачове с наше участие в Лондон ама.. много АКО, а много АКО много мирише

 55. 55 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ами нека да видим как ще тръгнат нещата с новия треньор. но нека тогава колегите форумци да си припомнят постовете си в които пише че победа над франция ще е едва ли не някакво чудо.

 56. 56 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Друг логичен въпрос, следващ от анализа в статията и от определено добрите анализи в коментарите е, след катао федерацията харчи пари на данъкоплатците и всъщност всичко се прави за тяхното добруване как могат тези данъкоплатци да упражнят гражданския си контрол и несъгласието си от начина на харчене на тези пари?
  Нали сме демокрация, нека не ни правят на луди и да ни се присмиват в очите ни, нагло трупайки сланинка и его на недосегаеми.

 57. 57 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 488 Неутрално

  С противоречиви чувства я посрещам тази статия. Вероятно във федерацията вършат повече добри неща, отколкото обществото осъзнава. Скорошните им действия по отношение на Стойчев не са сред тях по мое мнение. И ето защо - отбор се гради трудно, с много усилия, време за треньора и играчите да се нагодят едни към други и т.н. всеизвестни факти. И да се правят необходимите за развитието грешки. Федерацията в случая иска показните резултати, иска винаги да се печели, да вижда измерими резултати. Е, не винаги са такива и не винаги могат да се видят веднага. Това е, което не одобрявам. Че треньорът може да не е подходящ - ами на същия принцип и Пранди не беше подходящ, а сега пак го връщат. По същата логика на търсене на краткосрочни резултати след 2 години пак ще искат Стойчев обратно да замени Пранди.
  Обобщено - не виждам последователност в действията на Лазаров и компания. Какви задкулисни игри стоят зад решението им - те си знаят. Факт е, че феновете много добре разбират ситуацията и изискват качество в решенията.

 58. 58 Профил на Zhivko Stoykov
  Zhivko Stoykov
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Да благодарим на олигофрените данчо лазаров, любо ганев и сашо йовков + още доста курви-драскачи, наричащи себе си журналисти, разбили за 3ти път за 4 години националния отбор, по единствения ни успешен отборен спорт.

 59. 59 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Пранди им го заби... в третия метър.

 60. 60 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Сега вече е ясно, че е взето неправилно решение в неправилен момент.

 61. 61 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Авторе , реч е за пари . Думата "интермафиозо" липсва в речника , но скоро ще получи "гражданство". Дебатът в другите дописки по тази тема ми го натрапва дори ...

 62. 62 Профил на zhivko_zafirov
  zhivko_zafirov
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Само не ми е ясно, защо първото ,което прави един треньор на национален отбор, е да смени екипировката?

 63. 63 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 225 Неутрално

  http://vbox7.com/play:479723a6
  Без коментар.
  Човек без достойнство с манталитета на член на кучешка глутница, човек без собствено мнение пред което да се изправи и да защити. Всъщото време изключително ловък апаратчик.
  Божидарчо ти за тоя шушляк ли пишеш така мазничко в статията си.

 64. 64 Профил на steliyan
  steliyan
  Рейтинг: 221 Гневно

  Тази статия ми звучи малко поръчкова- изненадващо за ДНЕВНИК!!
  Хайде да си зададем следния прост въпрос - кой е нужен на нациоиналния ни отбор?
  А) Тренъор , доказал качествата си , сам , без братското рамо на мутафони , бойковци и т.н. овластени примати
  Б) Примати , скрити зад службички и постове в БФВ, неспособни да разчетат проблемите в конкретната ситуация, нито да реагират адекватно по какъвто и да било казус, при това го правят от години
  В) Примати от по-тежка (от130кг) категория, скрити зад маската на бившите си успехи във волейбола, изявяващи се като некадърни управленци (Член-звучи гордо за тях), преследващи еиднствено личните си търговски облаги (отбора е облечен и обут с Asics), заливащи медиите с нечленоразделни, слабомотивирани брущолевения
  Всеки има право на собствен отговор.
  За мен е възможен само първият.
  Доказано ,обаче, в държавицата ни властват отговор Б и В.
  Докога???

 65. 65 Профил на John Mostlikely
  John Mostlikely
  Рейтинг: 434 Неутрално

  не мога да повярвам дневник да публикува клюкарска статия като тази:

  това не е анализ или коментар, които имат за цел да са обектвни доколкото е възможно, а субектвни мнение поръчано от някого!!!

  Има истини в статията, но съждениета след фактите са по скоро продиктувани от политичски или други причини. Ако бях на дневник бих преразгледал тази статия!!!!

  Защото всеки вижда некомпетентността на федерацията:
  * имат пари а не правят нищо в дългосрочен план. Радо Стойчев има визия и смените му може да са неадекватни за някого но има смисъл в тях когато го търсиш.
  ============================================
  По скоро бих казал - всеки намира каквото търси!
  ============================================
  Ако всичко се прави с перспектива, то тогава няма да залагаме на един или двама човека. Ще имаме по двама казииски и трети ще чака да влезе. Ще имаме двама Андрей Жеков и трети ще чака да влезе в отбора. Вместо това какво - ами не мойе един или двама човека да изнесат всичко на плещите си - нечовешко е!!!! Никой не мисли за Казииски - ами и той е човек, никой не мисли за човеците, всеки мисли за хората!!!!!!!!!!!!!!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK