Данчо Лазаров: Няма да подам оставка, дано Радостин Стойчев се върне

Президентът на БФВ Данчо Лазаров се надява Радостин Стойчев да се върне начело на националния отбор

© Анелия Николова

Президентът на БФВ Данчо Лазаров се надява Радостин Стойчев да се върне начело на националния отборПрезидентът на волейболната федерация Данчо Лазаров заяви, че няма никакво намерение да си подава оставката. Той отказа да поеме вина за бъркотията около националния отбор, като сподели, че БФВ е направила всичко необходимо.


Звездата на тима Матей Казийски призова Лазаров да се оттегли от поста си, защото "тръгна срещу отбора". Казийски, Андрей Жеков и Теодор Салпаров обмислят отказване от националния отбор заради уволнението на селекционера Радостин Стойчев. 


"Кой ще ми иска оставката? Поискай ми я ти! Длъжен ли съм да си подавам оставката? Естествено, че няма да си подам оставката. Аз не съм назначаван от тях. Нека да ми я поискат. Защо трябва да си я давам? Кой кого назначава в случая? Радостин Стойчев е треньор, който е назначен", каза Лазаров пред "Гонг".
След "препоръка" на премиера Бойко Борисов волейболната федерация реши отново покани Стойчев за селекционер, само три дни след като го уволни.


"Управителният съвет днес реши да оттегли своето решение за уволнението на Стойчев, след като дълго време обсъждахме как стоят нещатаи в интерес на националния отбор и на волейбола въобще. Удовлетворихме желанието на Бойко Борисов. Не знам какъв е изборът на Радостин. Надявам се той да поеме отбора и да си довърши работата. Неговият договор не е прекратен. Имаше такова решение, но договорът му не е прекратен. Това, което се искаше от нас, го направихме", каза Лазаров.


"Нека погледнем нещата как стоят. Какво трябва да направи федерацията? Създали сме перфектни условия. Попитайте предишните селекционери - за такова нещо не са мечтали. В това отношение сме изпълнили задълженията си. За тази квалификация получихме домакинството. Ние сме положили усилия домакинството да бъде в България, на тази квалификация, пред толкова публика, пред толкова хора, при осигурено финансиране. Задачата беше елементарна – спечелване на олимпийска квота. Спечелихме ли я? Не! Ние ли сме виновни", каза още той.


"На миналото Европейско първенство бяхме осми, след това имахме "уайлд кард" за Япония. Взехме втора квалификация. Тя също ни струва доста усилия. Имаше малко варианти, при които шансовете ни бяха силно намалени – или отиваме в Германия с Германия, Куба и Индия, или в Канада, а те преди няколко дни победиха Куба с 3:0, или пък ако САЩ не бяха спечелили квотата, щяхме да играем с тях. Ние получихме една отлична възможност и със съдействието на Андре Майер я получихме. Е, какво повече да направим? Да излезем на игрището ли", добави Лазаров.


Президентът на федерацията отрече твърденията, че е бил против назначаването на Стойчев през 2010 г. от самото начало. "Няма такова нещо. Аз бях този, който регулираше воденето на преговорите с Радостин. Аз бях искрено убеден, че като той бъде начело, това ще е от полза за националния отбор. Моето вътрешно убеждение беше, че Радостин е правилният човек", каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK