Член на олимпийски комитет е хванат в опит за незаконна продажба на билети за Лондон 2012

Член на олимпийски комитет е хванат в опит за незаконна продажба на билети за Лондон 2012

© ReutersГенералният секретар на олимпийския комитет на Украйна Владимир Герашченко беше отстранен от поста си, след като репортаж на "Би Би Си" го уличи в опит да търгува нелегално с билети за игрите в Лондон.


Герашченко, който заема тази длъжност от 1997 г., е изявил готовност да продаде 100 билета на репортер на "Би Би Си", представил се за "неоторизиран дилър от Великобритания".


По право украинският комитет получава 2900 пропуска, предвидени за украински фенове, треньори и длъжностни лица. Продажбата на билети за олимпиадата на черния пазар е престъпление и се наказва с глоба до 20 хиляди паунда.
Президентът на украинския комитет Сергей Бубка е отстранил Герашченко от поста, докато тече разследването. "Това е една изключително неприятна ситуация, особено за мен като президент. Отстранихме г-н Герашченко от поста и започнахме разследване", заяви той.


"Ще създадем една независима комисия, която да се заеме с разследването. Ние трябва да изясним всичко и да се придържаме към олимпийските идеали и принципи", каза още олимпийският шампион и световен рекордьор в овчарския скок.


Самият Герашченко заяви, че срещата с репортера под прикритие е била неофициална и той е нямал никакво намерение да осъществява реална сделка.


"Срещнах се с този човек, единствено за да не обидя човек от страната-домакин на олимпиадата. Той беше много настоятелен и няколко пъти поиска срещна. Но не съм имал за цел да му продавам билети. Аз не разполагам с такива, така че няма какво да му предложа", каза той.


"Дипломатическа" среща
Срещата се е състояла в хотел, намиращ се в близост до олимпийския парк. Герашченко е обяснил на репортера под прикритие, че в момента в Украйна върви процес по разпределение на 2900-те билета, но след като той завърши, ще бъде готов да продаде около 100 пропуска.


"Вие сте дилър, така че за мен сте приоритет номер едно, вие сте човекът. В случай, че ни останат допълнителни билети, ще се свържем с вас", е заявил генералният секретар на "купувача" от "Би Би Си".


Запитан от журналиста под прикритие дали плащането може да се извърши по банков път, той отговоря: "Мисля, че ще е по-добре в брой. Възможно ли е? По-добре в брой и да приключваме. Надявам се билетите да пристигнат до 10 юли."


Сериозни санкции
"Ние приемаме тези твърдения много сериозно и ако наистина се докажат, няма да се поколебаем да наложим строги санкции", заяви говорител на Международния олимпийски комитет (МОК).


Джереми Съмърс, експерт в спортните закони, който е бил юридически съветник за олимпийските игри в Сидни през 2000 г., заяви пред "Би Би Си", че тези разкрития са доста смущаващи за МОК. "Ние раздадохме на националните олимпийски комитети повече билети, отколкоти са давани досега. Този случай смърди. Това е нещо, което не трябва да се случва", каза той.


"Ние приемаме изключително сериозно тези твърдения. Поискахме от "Би Би Си" пълен достъп до техните материали и започваме разследване. Ако тези твърдения са верни, ние сме готови да предприемем твърди и незабавни действия", заяви говорител на организационния комитет за Лондон 2012.


От лондонската полиция също потвърдиха, че са поискали материалите от "Би Би СИ", за да започнат разследване. От Скотланд Ярд призоваха желаещите да закупят билети, да го направят чрез официалния сайт на игрите, за да бъдат сигурни в редовността им.


"Най-безопасният начин за закупуване на билети за олимпийските и параолимпийските игри е от интернет страницата на Лондон 2012. Ако си купите от неофициални сайтове или от търговци на черно, рискувате да платите за фалшив билети и да пропуснете игрите. Освен това вашите лични данни може да бъдат използвани в други престъпления", заявиха от полицията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK