Стойчев и Казийски напускат националния отбор по волейбол

Радостин Стойчев потвърди оттеглянето си от националния отбор

© Георги Кожухаров

Радостин Стойчев потвърди оттеглянето си от националния отборСтарши треньорът Радостин Стойчев и най-добрият волейболист в последните години Матей Казийски обявиха, че напускат националния отбор по волейбол. 


Ден след успешното класиране на тима на олимпийски игри в Лондон Стойчев заяви, че остава непоколебим в желанието си да си прекрати договора, тъй като липсва оставка от президента на Българската федерация по волейбол (БФВ) Данчо Лазаров. Днес изтече срокът, който Стойчев беше определил за напускането на президента.


"Тъй като към днешна дата няма подадена оставка от господин Данчо Лазаров, а аз бях заявил, че ако няма промени, ще предприема действия по прекратяването на договора ми като треньор на националния отбор... По тази причина моето решение е да напусна", заяви Стойчев на пресконференция.
"Исках да си дам време да обмисля ситуацията и да ви кажа важните неща, затова не говорих снощи под силата на емоциите. Моето уволнение (след предишната олимпийска квалификация) беше само мотивът, а не причината да поискам оставката на Данчо Лазаров", заяви треньорът. 


Той изтъкна три основни причини за решението си да напусне - първата е неефективното управление на федерацията, втората е свързана с липсата на финансова прозрачност в БФВ, а третата - с неизпълнение на клаузи по договора му в частта за развитието на българския волейбол. Нито една от тях не е свързана пряко с националния отбор, а с цялостната ситуация във волейбола.


"Първата причина е свързана с неефективното управление на федерацията, скандали във всички видове волейболни първенства. Незавършеното първенство за мъже, недоигран плейоф при жените, скандали между родители в детско-юношеското първенство. Управителен съвет от над 20 члена на федерацията. Липса на мандатност на членовете на управителния съвет и на президента", каза той. 


"Има основателни съмнения за съществуването на фиктивни клубове за взимането на решения на общите събрания. Конфликтът на интереси - президент и собственик на клуб. Данчо Лазаров е собственик на един от водещите клубове, може би не документално, но това е факт. По-голямата част от състезателите в националния отбор са с действащи договори с този клуб", заяви Стойчев.


"Втората причина е непрозрачното управление на финансите. Липсата на информация от приходи от спонсори, телевизионни и рекламни права. В дневния ред на общото събрание не се включва точка за приемането на одиторските доклади, въпреки изискването на закона за юридическите лица с нестопанска цел, може би за да не се повлияе на изхода на събранието. Има данни, че одиторите са установили големи финансови задължения", добави той.


"Третата причина е неизпълнението на поети задължения в моя договор, но не става за лични условия. Става въпрос за стратегическото развитие на волейбола. Според клауза в договора трябваше да се разработи до края на 2011 г. петгодишна програма за стратегическото развитие на волейбола в България", заяви той и добави, че спорът не е за пари.


Матей Казийски също напуска националния отбор

© Георги Кожухаров

Матей Казийски също напуска националния отбор


Матей Казийски се присъедини към оттеглянето на треньора, с който са заедно от първите си години в мъжкия волейбол в "Славия", а след това в "Динамо" (Москва) и "Тренто". 


"Крайно съм разочарован от федерацията и хората, които взимат решения в тази федерация. Лично смятам, че тези решения са изцяло в ущърб на българския волейбол, те са провокирани от лични интереси и цели, които са несъвместими с националния отбор", каза той.


"След всичко това, което се разигра в предишната квалификация, искам тези хора да си подадат оставките. Който си позволи подобно нещо, трябва да има доблестта да си признае и да си отиде", добави Казийски.


Стойчев обяви, че оставя отбора в ръцете на своите помощници, които бяха до него на пресконференцията.


"Не бих искал след мен да бъде потоп, утрешното пътуване (за Аржентина) е подготвено, билетите на състезателите са закупени. При необходимост щабът на националния отбор, тези хора с висок професионализъм и съзнание, са готови да продължат да изпълняват задълженията си", заяви треньорът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK