Волейболната федерация се обедини срещу Радостин Стойчев

Президентът на федерацията Данчо Лазаров (в средата) заяви, че е искал съдействието на Бойко Борисов да помоли Стойчев да се върне след уволнението му преди месец<br />

© Красимир Юскеселиев

Президентът на федерацията Данчо Лазаров (в средата) заяви, че е искал съдействието на Бойко Борисов да помоли Стойчев да се върне след уволнението му преди месецПрезидентът на волейболната федерация Данчо Лазаров и хората от управителния съвет атакуваха остро досегашния селекционер Радостин Стойчев. Те обясниха, че той не е направил достатъчно, за да бъде в позицията да ги критикува и да иска оставките им.


Лазаров обясни, че първоначалното решение за уволнението на треньора след загубата с 1:3 от Германия е било прибързано. По думите му след това на специалиста е бил даден шанс да класира отбора. "Аз лично помолих премиера Бойко Борисов за неговото ходатайство и намеса в този труден момент", каза президентът на федерацията.


Въпреки това изказване на Лазаров единият от вицепрезидентите му - Иван Тодоров, обвини Стойчев, че е намесил политиката в скандала. "Не знам. Виждам го, че влиза с някои играчи при премиера, след това излиза. Това, че ние искаме подкрепата на държавата за домакинствата, е друго. Правителството е за това - да дава пари", каза Тодоров.
Сред основните акценти в речта на Лазаров беше позоваването на европейската ранглиста при младежките и юношеските национални отбори, където България е напред.


След това Тодор Дапев - един от 13-те членове на управителния съвет, които бяха на пресконференцията, взе думата, за да обори думите на Стойчев от предния ден. "Щом той изкарва неща от договора си с федерацията, ще го направим и ние. Годишната му заплата е 120 хил. евро", каза Дапев. 


"Щабът на Стойчев е от цели 17 души, а на Владимир Алекно (селекционера на Русия) например е девет. Сравнете резултатите", добави Дапев. Направи впечатление, че той и останалите представители на федерацията отговаряха частично и избирателно на въпросите и проблемите, поставени от Стойчев.


Лазаров например не отрече за конфликта на интереси, който има като президент на федерацията и неофициален собственик на "Левски". "От 1996 г. всеки сезон съм давал по 400 хил. лева в клуба. Поне в годините, в които отборът играеше в Шампионската лига. Сега са по-малко", каза единствено той.


На пресконференцията неколкократно беше изтъкнато, че Стойчев не е дал нищо на клубовете, за да има правото да се бърка. "Той говори от позицията на лукса. Живее в Италия в някакви дворци и е далеч от българската действителност. Защо не си даде парите от заплатата за българските клубове. Не съм получавала неговите суми и ми е обидно", каза Витка Дончева от "Хебър" (Пазарджик).


Никой обаче не каза, че Стойчев е първият треньор, който се е ангажирал сам с намирането на спонсори. "Той е донесъл 130 хил. лева миналата година и около 20-30 хиляди тази", каза Лазаров за "Дневник". Президентът на федерацията избягваше въпросите с финансова насоченост и така и не обяви колко са приходите във федерацията от спонсори, откакто Стойчев е селекционер.


Лазаров каза, че за първата квалификация са платени 250 хил. евро, а за втората, както и за домакинството на финалите в Световната лига - по 500 хил. долара, или общо малко над 2 млн. лева.


Владимир Димитров, който е директор в "Славия", и Борислав Кьосев заявиха в прав текст, че Радостин Стойчев не е постигнал нищо като треньор. Според Кьосев 16-те титли на специалиста на клубно ниво, шест от които са световни и европейски с "Тренто", са постигнати благодарение на големия бюджет, силните играчи и голямата зала. "В очите съм му казал какъв човек е", заяви Димитров.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK