Парламентът облекчи преотстъпването на спортни обекти и хижи

Вече и хижа "Седемте езера" в Рила ще може да се даде под наем на юридически лица с нестопанска цел

© Надежда Чипева

Вече и хижа "Седемте езера" в Рила ще може да се даде под наем на юридически лица с нестопанска целХижи и спортни обекти с национално значение вече ще могат да се отдават под наем на фондации и спортни федерации. Облекчава се и режимът за преотстъпване на спортните обекти на спортни клубове и федерации вече не чрез търг или конкурс, а чрез преотстъпване на право на ползване. Вече и хижите ще могат да се дават чрез право на ползване на туристически дружества. Правото ще се дава за необичайно дълъг срок – 20 години.


Това предвиждат промени в закона за физическото възпитание, приети на първо четене от депутатите. Законът беше приет със 105 гласа "за", 1 "против" и 11 "въздържал се".


От ГЕРБ декларираха, че процедурата за преотстъпване на право на ползване би могла да отпадне между първо и второ четене заради процедурите за тези обекти, приети вече в закона за публично-частното партньорство.
Не беше обявена обаче промяна в текста, позволяващ отдаването под наем на национално значими обекти.


Досега в закона беше забранено отдаването под наем и преотстъпването на национални спортни обекти и хижи, които бяха изброени в два списъка. Сега тази забрана отпада. Остава само забраната за приватизация.


Обекти като Националния стадион "Васил Левски", комплекса "Диана", колодрума "Сердика", тенис зала "София" и други ще могат да се управляват и с тях да се разпореждат фондации, работещи в съответните сфери или от спортни федерации. Така ще могат да бъдат преотстъпени и досега защитените от отдаване под наем хижи като Национален пещерен дом - с. Карлуково, хижа "Плевен" - Стара планина, хижа "Здравец" - пл. Родопи, хижа "Пионерска" - пл. Рила и хижа "Седемте езера" - пл. Рила.


От забраните отпадат още над 10 спортни обекта, класифицирани с национално значение като Зимния дворец в София, Двореца на културата и спорта във Варна, комплекса в Белмекен, зала "Фестивална" и др.


Тези обекти ще могат да се дават под наем за 10 години.


Досега хижите по принцип пък не можеше да се дават под наем, а само по реда на закона за концесиите. Сега това става възможно, като за взимане под наем на хижите, които са публична държавна и общинска собственост ще могат да кандидатстват юридически лица с нестопанска цел, а за тези частна държавна и общинска собственост - само спортните федерации и клубове. Туристическите дружества обаче ще могат да взимат чрез право на ползване хижи както публична, така и частна държавна и общинска собственост.


Измененията предвиждат нова процедура за преотстъпване на спортните обекти и съоръжения – държавна и общинска собственост, чрез право на ползване на спортни клубове и спортни федерации. Правото ще се учредява срещу представена финансово обезпечена инвестиционна програма за поддръжка, развитие и модернизация на спортните обекти и съоръжения.


Тези договори ще са за 20 години, а правото на ползване може да се предостави и без търг или конкурс, ако това бъде взето като решение от собственика на обекта – държавата или общините.


По този ред ще могат да се преотстъпват и хижи на туристически дружества.


Текстовете за новите правила за преотстъпване на спортните обекти и хижите предизвика съмнения на опозицията, че те ще отидат в ръцете на избрани дружества и достъпът до тях ще бъде ограничен и затруднен.


Опозицията заяви, че министърът на спорта се опитва да си прехвърли задълженията на общините с текстовете, предвиждащи държавата да прехвърля на общините спортни обекти и дейности.


Беше разкритикувано и отпадането на текста, който забранява спортни обекти и съоръжения - публична държавна или публична общинска собственост, да се включват в имуществото на търговски дружества. Тази забрана обаче е регламентирана в законите за държавната и общинската собственост и не е ясно как ще заработи.


Промените създават и антидопингов център и по-добър антидопингов контрол.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 924 Любопитно

  Да ама и трябва да се стегне контрола върху ползвателите! И то много!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Айдееее, отидоха и хижите. Който ходил ходил, вече само за хора с ПАРИ.

 3. 3 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Тук май също ще има протести. Как можеш да преотстъпиш нещо за ползване за 20 години без търг или конкурс? И то без каквато и да е обществена дискусия или стратегия за развитие на тези хижите и спортните съоръжения?

  Като знаем как работят спортните федерации май ще има лапкане. Лошото е, че и хижите май искат да откраднат. Ще се протестира тук!

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 4. 4 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Я, точно на спортни организации и федерации. Където все още гюбрето не е пипано! Видя се от волейболната, знае се и за другите. Все места, където са се настанили десари, номеклатурници и откровени мошеници.

  И тук ще има протести!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 5. 5 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#3] от "haralampi":

  Еи разберете тия хора от ГРОБ веднага трябва да си ходят защото искат да откраднат малкото останало от България . Това което не си позволяваше нито едно правителство да открадне сега се краде от Групировката Еничари Разграбващи България .

 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 830 Весело

  [quote#2:"442"]отидоха и хижите[/quote]
  Ами каквото останало, останало! Хубавото е, че може би за крадене не остана много, та барем се появят истински политици!

 7. 7 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Абе тия крадци почивен ден нямат ли бе! Всеки ден по една узаконена кражба - каква е тази ужасна напаст!?!

  dnevnik са част от статуквото!
 8. 8 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Това означава, че хижите ще са превърнат в хотели и вече няма да са достъпни за всички.
  Нашите управляващи ще разберат ли някога, че не всичко на този свят е пари?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 9. 9 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Държавата е лош стопанин, но това не означава, че този законопроект не намирисва!

 10. 10 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Аз почнах да изказвам своето възхищение от американската свобода, равноправие, от държавното им устройство, от общинското им самоуправление, от всичко туй, което ме е възхищавало при четението книжки за Америка; но бай Неделкович ме обля със студена водица, като захвана пък той да ми разправя, че "овде е таква велика корупциjа, що jе нигде нема; у вас, у Европи, лjуди су императори, овде е злато император; коj има наj-више злата, он има наj-више силе. Парица е царица, како кажу у нас". Тази е най-благодарната тема за американците, както за устното, така и за печатното слово. "Вéлика корупциjа" - повтаряше бай Неделкович, като ни сочеше на раните, които раздира в обществения организъм на Съединените щати жаждата за злато.
  Разправи ни той за подкупността на администрацията, на общинските власти. За грамадните злоупотребления с предприятията и обществените постройки. "С злато можеш купити и самог президента." В течение на тези разкази, които ме смутиха и ме накараха да се замисля, докторът ме гледаше под очилата си с една язвителна мефистофелска усмивка, като че искаше да ми каже: "Е, как си? Чуваш ли? Видя ли, че и в Америка е същото..." Ох, хич не ми сгряваше сърцето туй "и в Америка е същото"!...

  Алеко Константинов, "До Чикаго и назад"

  TAKE THE RED PILL!
 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Данчо Лазаров затова не му се мърда. Келепир е имало и ще има... Всичко на тезгяха, но наш'те хора са с предимство...

 12. 12 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Предполагаше се, че нещата няма да свършат със закона за горите... Може по този начин да заработят някои занемарени хижи, но в нашите условия това означава хотелски цени, скара и чалга...

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Гневно

  тия са като марокански скакалци - СЛЕД ТЯХ ПОТОП И ПУСТИНЯ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Офф, пак някакви спорни закони. Сега всички свестни хижи ще станат частни хотели на местни велможи. Предполагам, че обосновката за закона е, че много хижи са в лошо състояние, защото общините не могат да ги поддържат, ама като зна м изпълнението в България всичко ще се осере накрая.

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Това просто е задължителната част от закона за горите - иначе няма да е довършена картинката.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Безплатен обяд няма, няма и да има.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 17. 17 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Ако туристическите дружества са като 180-те волейболни клуба - мани мани...

 18. 18 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Хижите ще ги дадем на федерацията по ски оглавявана от Цеко Минев.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 19. 19 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Кратък извод: В парламента се помещават алчни некадърници, гледащи собственото си благо.
  Години наред никой нищо не направи за планинския туризъм, изведнъж тия парламентьори толкова се "загрижиха" за него, че са на път и малкото останало да съсипят.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 20. 20 Профил на hlapaka1987
  hlapaka1987
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това е редовна практика на това правителство. Изобщо не съм изненадан. Това е поредният лобистки закон и безумие, което Бат Байко и неговата трупа от клоуни могат да сътворят. Отказахте се от АЕЦ ''Белене, защото обслужвахте интересите на американците. И го направихте, въпреки хилядите протестиращи, които се борят за референдум. С шистовия газ, пак въпреки всичките протести, успяхме да си оставите една малка вратичка в закона..Дано поне със закона за горите стане нещо съществено.

 21. 21 Профил на dimitrovden
  dimitrovden
  Рейтинг: 388 Гневно

  "Законът беше приет със 105 гласа "за", 1 "против" и 11 "въздържал се"
  А българския парламент от колко депутата се състоеше?

 22. 22 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това е тайна приватизация на стратегически спортни обекти,
  а хижичките са за най-ниското ниво лакеи!

  Ей тия мутри докрай ще я оглозгат и вече я продават (Петрол) на чуждите мегамутри тази малка страна....

 23. 23 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#21] от "dimitrovden":

  В сградата срещу Радисън трябва да има 240 избрани лапача,
  явно другите са били "за риба"

 24. 24 Профил на Normalen
  Normalen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Е кое точно му е спорното на закона не разбрах. Че туристическите дружества или спортните федерации може, да стопанисват хижи и някакви съоръжения. Ами добре бе, все сте против, ако са занемарени, що никой не се грижи за тях, ако се предложи да ги стопанисва някой що да ги стопанисват еми няма угодния. И този герой , дето предлага да се обсъжда развитието на всяка хижа, ама това наистина граничи с глупостта. Нещата трябва да са прагматични и прости има закон, регламентира правилата или ги спазват, или като не ги спазват се прекратява наема. Какви обществени дискусии за хижата на връх Трънка да речем, смешно е спрете се, не говорете глупости. Демокрацията си има правила и това е парламент, закони, изпълнителна власт и т.н., като не ви харесват тези отивате масова да гласувате за тези, които харесвате и правят законите които искате и готово. Това е начина. Няма нужда, да си измисляме разционализации, като по време на комунизма, затова се докарахме до това дередже. Все ние най-можем, най-разбираме, най-сме умни, и резултата е най-бедни и най-недоволни. И това заради нрава ни на махленския философ. Еми ще си страдаме, ако не променим този манталитет.

 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Въпроса ми е хижите ще се дават ли на спортни дружества? Защото тогава забравяме за тях. Ако се стопанисват от туристически дружества, мисля че и до момена е така.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 26. 26 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Очаквам бум на новорегистрираните спортни и туристически дружества. В морската градина на Варна има една много хубава постройка, която се води почивна база на българските учетели. Нито един учител не е стъпвал в нея (питах специално едната лелка дето чисти), обаче има паркирани едни лъскавички черни коли отпред.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 27. 27 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 558 Гневно

  "Законът беше приет със 105 гласа "за", 1 "против" и 11 "въздържал се"."

  Това не са и 50%... да ти имам парламента!

 28. 28 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#1] от "madagaskar":

  и как ще се стегне, когато сроковете за преотстъпване са буквално безкрайни, и няма търг и конкурс? парадокси някакви

 29. 29 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 660 Гневно

  ГЕРБ ГРАБИ като за последно!
  Хижите на са в добро състояние, но отдаването под наем няма да реши въпроса, защото наемателят има САМО една цел - ПЕЧАЛБА!

 30. 30 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  пак лобистки закончета, и така до следващия мандат и през него също. а дали ще има следващ мандат, може би, може някоя коалицийка да се заформи. важното е де що лобистки закон може и има да се приема, да се приеме, па да текнат едни пари в герберските джобове, вече почна да става противно и очевидно. преди си викаш - абе само нона караджова е, после си викаш само божо е, после си викаш, е само тая си е вкарала цялата рода общенски съветници, пък единия, пък втория и всички братовчеди и те, въобще голямо накачурване става по "топлите местенца", пък кой става - кой не, няма значка, разни дебели лелки "с идеи" и връзки с други дебели лелки, най-вече по ценз габаритност, защото за вожда друг ценз няма, освен за счетоводителя който накрая трябва да изглажда нещата а в крайна сметка от време на време и да дои здраво простолюдието

 31. 31 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#29] от "focusnik":

  дори и да ги оправят хижите, без търг и за такъв срок, това си е дайте да вкараме едни наши хора вътре да изкарват пари от туризъм

 32. 32 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Ако се питатате кокво ще стане в бъдеще, ами ще стане нещо подобно като арендата на язовирите.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 33. 33 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Кой ходил на хижа ходил. Дотук беше, сега ще се раздадат на "наши" хора и ще стане като някои стропланински хижи- мутренски свърталища + непослилни цени за обикновения турист.

  Следват раздаване на минералните извори и спа базите.

 34. 34 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) (1) Имотите и вещите - публична държавна собственост, не могат да бъдат обект на разпореждане и да се придобиват по давност.
  (2) (Отм. - ДВ, бр. 36 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.)
  (3) Имотите и вещите - частна държавна собственост, могат да бъдат обект на разпореждане и да се придобиват по давност. За тях се прилагат разпоредбите на Закона за собствеността, доколкото в този закон не е предвидено друго.
  (4) (Нова - ДВ, бр. 17 от 2009 г.) Собствеността върху имоти - публична държавна собственост, не подлежи на възстановяване.
  (5) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) В случаите и при условията, определени със закон, с решение на Министерския съвет върху имоти - публична държавна собственост, може да се учредяват ограничени вещни права, когато това е необходимо за изграждане на национален обект или за трайно задоволяване на обществени потребности.
  (6) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) Ограничените вещни права по ал. 5 не могат да се учредяват върху имоти - публична държавна собственост, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, както и върху обекти или имоти - изключителна държавна собственост.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 35. 35 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  вече съм сигурен че ГЕРБ , окончателно са загубили надежда за следващ мандат , така се краде само за последно( иначе се прави по културно)

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 36. 36 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#33] от "olimpipanov":

  споко, за всичко ще се сетят, де колко месеца имат още до изборите, всичко държавно ще се провери и разгледа как може да се даде за доходност на нашите хора, които между другото имат една заветна мечта да ги издоят тези пари и да си бият камшика в чужбина, ако щете ми вярвайте

  то не е просто крадене, то ще е крадене и изнасяне, както всички други преди това, само дето тука много високопарни приказки се изприказваха в стил "ние сме различни"

 37. 37 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Има ли желаещи да регистрираме една федерация по спортно пиене на бира и да вземеме басейните на "Диана" да си студим бирата.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 38. 38 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мартин Янков":

  Всички закони, които са приети без нужния кворум, трябва да се отменят! Те са незаконно гласувани и приети! Това е според мен и мисля, според законите на тази държава! Че утре може и с 50 човека да ми приемат закон! Бива ли такава безотговорност и беззаконие бе!

 39. 39 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1248 Разстроено

  [quote#18:"deepblue"]Хижите ще ги дадем на федерацията по ски оглавявана от Цеко Минев. [/quote]
  -хижа "Пионерска" - пл. Рила и хижа "Седемте езера" - пл. Рила. -
  И ТАКА С ПОМОЩТА НА НЕЗАКОННИЯ ЛИФТ В ПАНИЧИЩЕ - наистина Великата Рилска пустиня,ама не според дядо Вазов.
  Ура,да живей цялата алчна Герберска банда!

 40. 40 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Плювалниците пак са си оплюли брадите под статията Смешковци.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1248 Весело

  До коментар [#40] от "donchoquihote":

  Ало,сериозния,догодина с чистачките от община Сепарева Баня ли се каните да спечелите изборите,щото опашки за гласуване от младите в Студентски град вече няма да видите.Ако и сичкото милиционер барабар с баджанака да гласува Гърбаво,дори и с намесата на Цвъковите броячи сте АУТ.

 43. 43 Профил на petkova43
  petkova43
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#20] от "hlapaka1987":
  Така е хлапак, вратички винаги е имало, сега обаче като виждат как хората си отстояват интереса и мнението, се чудят как да го преформулират, та хем вълкът да е сит и агнето цяло! Пак рокади, за да ни размият съзнанието.

 44. 44 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 435 Неутрално

  След като Цеко вземе пистите му трябват и хижите. Никакъв гювеч на планинарите. Ще се спускат шус до Княжево без пари, ще спят по хижите за жълти стотинки, ще ползват карти за намаление на БТС... хайде холан.
  От днес ще бъде Единен Български Туристически Съюз и ще бъдете всички членове на Е.Бе.Те.Се. Председател ще бъде Цеко Чорбаджи...

 45. 45 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 857 Неутрално

  [quote#40:"donchoquihote"]Плювалниците пак са си оплюли брадите под статият[/quote]

  Аз за разлика от тебе съм работил и работя висококвалифициран труд във високата планина, при това не като чистачка от Сепарева Баня.

  Познавам и има контакти с голяма част от хората в планината и им знам проблемите, а те не са малко и няма да се решат от Цеко Миневците, а само може да се задълбочат..справка проблемите с ПСС в Боровец преди време.

 46. 46 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Абе, нали щяхте да приемате законите само след 14 дневно обществено обсъждане?

  И ква станА тя?

  Айде пак всички на паветата!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 47. 47 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 860 Весело

  [quote#33:"olimpipanov"]Кой ходил на хижа ходил. Дотук беше, сега ще се раздадат на "наши" хора [/quote]

  -По същия принцип,както хижите и други обекти на много места,вече са раздадени,дори и обществените тоалетни.Но добре поне че наоколо са останали,все още храсти и шубраци за обществено ползване.А с хижите е още по-зле работата.-По-рано те имаха задължение да приемат всеки закъсал за нощувка,независимо от капацитета им..А сега,ако закъсаш в планината и търсиш подслон,а в хижата има "масово" мероприятие може и да си останеш на открито,под звездите или дъжда и снега.

 48. 48 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Интересно е и какви права ще се дадат на новите наематели?

 49. 49 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Цеко Минев, ала-бала.
  Как пък един не се сети, че Цеко е за парлама, бе.
  Зад планинския туризъм или върху него, се е намърдала Боковица,
  Цветелинчето и нейните дружки.
  Боко какво прави? Пътища - помага на Златев за развитие на бизнеса му, и горски далавери - помага на изгората си.
  От тук , от там, според сумите, помага и на други, като Мишо Бирата и тн, свързани с аверите му от СИК и ДС.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 50. 50 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Разстроено

  До коментар [#35] от "stg":

  Защото народа ги търпи .Кой ще ги търпи още 1 година със скороста с която ограбват държавата няма да остане нищо не откраднато..следващото правителство трябва да внася материал за крадене защото няма да има такъв в България

 51. 51 Профил на stasi8
  stasi8
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Писна ми вече от всичките им подлярски финтове и номер.Два часа чета закони и наредби да се ориентирам каква далавера са замислили Герберите този път...
  Айде стига вече, да обединим всички искания в едно- ОСТАВКА ...и да се залавяме за работа...

 52. 52 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#48] от "veragena":
  Интересно е и какви права ще се дадат на новите наематели?
  ...........
  Хижите ще бъдат дадени на хора от роднинския кръг или свързани като дупи и гащи с общ бизнес, по-точно с общи търговски измами.
  Цените за нощувки НЯМА да бъдат конкурентни, понеже всички собственици членуват в клуба на "Бивши ДС-ари"
  и ще се споразумеят да свалят по три кожи от туристи, ерго - да разкарат нежелани туристи, истински планинари.
  Ще идват само желани, платежоспособни измекяри от дребния и среден червен елит.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 53. 53 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#51] от "stasi8":

  да си ходят че да си видим работата че трябва и пари да се изкарват а от 3 години работата върви все по на зле ..

 54. 54 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#52] от "СДС":

  Сетих се за изоставените и порутени хижи. Просто си представих как на мястото им започват да се строят безумни хотели.
  И не само, че цените ще станат екзотични, но и от гледна точка на обкръжаваща среда, тези места ще се заобикалят надалече от истински ходещите по планините.

 55. 55 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#44:"lady_sp"]След като Цеко вземе пистите му трябват и хижите. Никакъв гювеч на планинарите. Ще се спускат шус до Княжево без пари, ще спят по хижите за жълти стотинки, ще ползват карти за намаление на БТС... хайде холан.
  От днес ще бъде Единен Български Туристически Съюз и ще бъдете всички членове на Е.Бе.Те.Се. Председател ще бъде Цеко Чорбаджи...[/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Разби ме с този коментар

  dnevnik са част от статуквото!
 56. 56 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#24] от "Normalen":

  Прости закони за грабителите от ГЕРБ и за кеф на простия матрял ..

 57. 57 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 857 Неутрално

  [quote#47:"benkovski11"]А сега,ако закъсаш в планината и търсиш подслон,а в хижата има "масово" мероприятие може и да си останеш на открито,под звездите или дъжда и снега. [/quote]

  Точно за това става дума. Има такива случаи по Балкана, за Рила все още няма, но след този закон....


  Хижите че трябва да се стегнат трябва, БТС само прибира едни пари от арендата и не си мърда пръста. От друга страна няма хижар, който да инвестира в ремонт ако арендата му е само за 2г. Трябва си дългосрочно решение ан гос, но не е това начина.

  Токова не могат да вземат пример от една Словакия или Словения.

 58. 58 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Кой всъщност радикализира?-наличието на една силно проблемна група или стремеж да запазим традициите и Родината си.

 59. 59 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  И СТРЕМЕЖ ДА СЕ ПРЕДСТАВИ ДИСКУСИЯТА като нелепо недоразумение.

 60. 60 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#31] от "bette":

  Съгласен съм с теб! Далаверата прозира отвсякъде. А комбинацията с направените промени в Закона за горите става убийствена за българската природа и за обикновените й почитетели!

 61. 61 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И те ще могат ли да ги преотдават? По пряк или заобиколен начин?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 62. 62 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 497 Гневно

  А бре депутати , какво ви заповяда ББ - никакви закони без обществено обсъждане!
  Кога точно го направихте това обсъждане и само Цеко и данчо Лазаров ли участваха?!
  Очевадно искате още протести на Орлов мост, сами си ги просите!
  И тая пуста лакомия край няма! То и сега има сериозен проблем с повечето хижи на концесия, а сега трябва въобще да забравим за хижите и да мъкнем непрекъснато палатки!
  Щото алтернативата да се стопанисват от федерации знаем какво значи - или ще са затворени, за да застрои всичко наоколо , или ще дерат с такива цени, че ни е бедна фантазията!
  Стига лобистки закони, намерете начин да подпомагате спорта без да раздавате и продавате публична държавна и общинска собственост, общо достъпна да момента!
  Баста! Това управление да си ходи!

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на p.avramov
  p.avramov
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Малко пресни снимки от 7-те езера
  http://bit.ly/MkzecQ

 65. 65 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  От линк, подаден ми от Каролев под съседна статия:

  http://www.livenews.bg/Martin-Dimitrov--Toma-Belev-i-Vladimir-Karolev-V-epitsentara-sas-Svetla-Petrova-33133
  Тома Белев и Владимир Каролев влязоха в ожесточен спор за промените в Закона за горите

  Вижте за какъв интерес става дума:

  "Това, което остана неприватизирано, са държавните гори. Те са 20% от територията на България и струват 70 млрд. долара" допълни Белев и подчерта, че в закона става дума само за ново строителство, той не засяга досега съществуващото.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 66. 66 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#65] от "Музар":

  много се радвам да видя интервю със Светла Петрова, тя е наистина журналист професионалист, жалко че вече не е в БТВ, надявам се да може да привлече внимание внимание към предавания в друга медия.

 67. 67 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  Светла Петрова ” Убедена съм, че bTV няма да е и не е същата без „Сеизмограф“, да със сигурност от тогава насам бтв си спечели страхотна слава

 68. 68 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не мога да разбера за какво са му на българина хижи и спортни обекти?Абе,бачкайте там ''нон стоп'',вие-кой,хижа-кой?

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 69. 69 Профил на otmnogoum
  otmnogoum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Няма такова безхаберие и наглост. Когато един правен режим е по-строг, идеята е да се защитават обществените интереси. Хората протестират всеки ден, ама на правителството не му пука и си гледат личните интереси. Безумно е това, което се случва! Гори, хижи...

 70. 70 Профил на anabel
  anabel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Beyond":

  Ами, не е същото и в Америка по отношение на природните резервати, драги ми Бийанд! Тъкмо миналата седмица ходих в една от техните планини на хайкинг (ходене из планината). Не видях нито хотели, нито кебапчийници, а още по-малко заведения за кънтри музика! Целият парк е строго охраняван от посегателствата на случайно незапознати с драконовските им закони за парковете! Имат отлична маркировка на пътеките, нито една хвърлена бутилка не видях! Колкото до хижите и хотелите, всичко е организирано на достъпни цени, ИЗВЪН гората. Има скъпи хотели, има мотели, има просто хостели където спиш като по нашите хижи (но с течаща вода и тоалетни!). Има и спа хотели, но ДАЛЕЧ не заемат много площ, нито пък са си позволили да завземат гората! Да отсечеш дърво пък - забрави! Такъв просташки лукс, какъвто съм видяла в заградените красиви кътчета на мутренска България, в Америка странно защо, не си позволяват. Което ще рече, че май са преборили корупцията в тази област. И да кажеш че им лиспват природни ресурси, резервати и красоти, пък и просто гори, та затуй си ги пазят! Не! Същото е и в Канада. Само у нас шепа алчни наглеци си позволяват да отръскат и малкото, което е останало безплатно и ЕДИНСТВЕНО заради което, повярвай ми, много българи се връщат да си пекарат отпуската. А това че щели да оправят хижите от чисто сърце, хич не го вярвам - те бяха оставени на изживяване, без закон, без грижа. Повечето, за сведение на читателите, не са строени през светлия комунизъм, а през 30те и 40те години на миналия век. Комунизмът ги е заварил и ОСТАВИЛ такива. Няма лошо да се оправят и осъвременят, но тук става върпос просто за поредното лапане. Видяхме в какво са превърнати хижи които са по-ниско и са вече дадени на "наши" хора. Такава чалгия просто нема! Та мисълта ми е - има нужда от закон, но не и този, не в този вид!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK