Георги Братоев: Нереално е да искаме финали при тези инвестиции в клубния волейбол

Българският разпределител Георги Братоев получава наградата за най-добър играч на своя пост в Световната лига

© www.fivb.org

Българският разпределител Георги Братоев получава наградата за най-добър играч на своя пост в Световната лигаРазпределителят на българския национален отбор по волейбол Георги Братоев изигра първите си важни мачове. Той получи и наградата за най-добър състезател на своя пост в Световната лига. Братоев заяви за "Дневник", че предстои много работа, за да може отборът да подобри това, което може, до началото на олимпийските игри в Лондон.


Каква е оценката ви за представянето на отбора в Световната лига?
- Като класиране не съм доволен, защото имахме реален шанс да станем трети. А за мен лично има много голяма разлика между това да си трети и четвърти. Колкото до играта на отбора - за мен това бяха първите големи мачове срещу такива съперници - Полша, САЩ, дори и Куба, макар че кубинците тактически изостават от другите отбори, но физически са много добре. Сверихме часовника си много добре. Не че не съм бил наясно какво ни предстои, но това ни показа върху какво трябва да работим. Чисто игрово не дадохме максимума от себе си. Може би срещу Германия се получи, но за това заслуга имаха и германците, които не се справиха по най-добрия начин срещу нас. А и ние ги познавахме перфектно - все пак изиграхме седем мача, което е една предпоставка да играеш добре.


Емоцията и колективът ли бяха най-силните страни на българския отбор в този му вид след големите промени и проблеми?
- Определено, когато има емоция и колектив, нашият отбор играе добре. Понякога, когато губиш с по 0:3, емоцията не може да се намери. Но ние даваме всичко от себе си отборът да върви напред и се опитваме да бъдем винаги напред.
Каква е ролята на младостта, а оттам и на напрежението в състава?
- Според мен напрежението е най-големият ни проблем. Мога да говоря лично за себе си - първите мачове, които имаха истинско значение за мен, бяха полуфиналът и малкият финал. Напрежението във всеки следващ мач беше по-голямо. Дори на полуфинала не беше толкова, колкото срещу Куба. През това напрежение трябва да се мине задължително, защото никой не се е родил на 30 г. За да се изчистят грешките, трябва да се преодолее напрежението. А единственият начин това да се случи е играта.


В първия мач с Германия направихте седем блокади и показахте, че се включвате отлично в този отбор не само в ролята на разпределител, а с комплексните си качества. Как оценявате играта си?
- Имам да подобрявам хиляди неща - подавания, сервис, блокада, защита. Може би защитата е това, върху което най-много трябва да работя. Чисто разпределителски на моменти не мога да дам това, което искам. За себе си лично преценявам, че това е заради напрежението. Но сега въпреки загубата си мисля, че донякъде тези неща се изчистиха, защото всяко първо нещо е трудно. На олимпийските игри ще бъде по-лесно, защото, колкото повече срещи изиграеш, толкова по-лесно става. Част от грешките, които допуснахме сега, няма да ги допуснем тогава.


Братоев заяви, че реално изпълнимата цел за олимпийските игри е България да стигне четвъртфиналите

© www.fivb.org

Братоев заяви, че реално изпълнимата цел за олимпийските игри е България да стигне четвъртфиналите


До волейболния турнир в Лондон остават три седмици. Това време ще бъде ли достатъчно да подобрите значително играта на отбора?
- Коренно не можем да се променим. Това е абсолютно невъзможно за три седмици. Можем да изолираме непредизвиканите и тактическите грешки. За три седмици можем да подобрим сервиса си, да видим къде са пропуските ни на блокада и подобни неща. Но като цяло играта на отбора няма как да се промени значително.


Каква е реално изпълнимата цел на олимпийските игри?
- За мен реалното е България да играе четвъртфинал, тъй като отборите на Великобритания и Австралия са от нашата черга. Може би Великобритания би следвало да е по-слаб, защото няма вътрешно първенство. С австралийците изиграхме три контроли - това е добре комплектован отбор. След това в четвъртфиналите в един мач може да бъде победен всеки отбор, макар и трудно. С отбора на Аржентина изиграхме много мачове и ги познаваме добре. Срещу тях е реално да спечелим. Отборите на Полша и Италия са в Топ 5 в света, но срещу тях ще се стараем да дадем най-доброто от себе си и да се учим от тях.


Този състав на България може ли да си позволи да подцени Великобритания и Австралия?
- Не. Това е абсолютно невъзможно да се получи, защото знаем много добре къде сме. Нашето ниво не е много по-високо от това на Австралия. Великобритания не ги познавам, така че не искам да ги коментирам.


Георги и брат му Валентин Братоев (вдясно) заедно с помощник треньора Георги Петров

© www.fivb.org

Георги и брат му Валентин Братоев (вдясно) заедно с помощник треньора Георги Петров


Селекционерът Найден Найденов оцени класирането сред четирите най-добри в Световната лига като свръхпостижение на базата на цялостната ситуация в българския волейбол като инвестиции, зали, школи, проблеми и т.н. Според вас това класиране какъв успех е?
- Казал ви е самата истина. Нереално е да искаме България да играе финал или полуфинал и в същото време средствата, които се влагат в българския клубен волейбол да не могат да достигнат бюджета на един много добър полски клуб. Абсолютно невъзможно е. Тези хора, които си мислят, че можеш да правиш от нищо нещо, не са реалисти.


Имате ли вече яснота къде ще играете през следващия сезон?
- Не искам да коментирам в момента, тъй като засега има няколко запитвания. Искам да намеря отбор, в който да мога да израствам технически. На този етап финансовата страна не е важна. На първо място е желанието ми да играя постоянно. За един разпределител основното е да играе.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK