Истории за Лондон 2012: Българското момиче, което в Англия преоткри плуването

Екатерина Аврамова е принудена да тренира в чужбина, за да е подготвена в състезанията за националния отбор

© Екатерина Аврамова, личен архив

Екатерина Аврамова е принудена да тренира в чужбина, за да е подготвена в състезанията за националния отборОлимпийските игри продължават две седмици, а плуването на 200 м гръб при жените трае около 2:10 минути. Но за да не се окажат тези 130 секунди първи и последни, за българската плувкиня Екатерина Аврамова това означава постоянни тренировки по 6-7 часа на ден в продължение на две години с излизане от басейна само на 31 декември вечерта и 1 януари сутринта.


Записаните през това време над 50 национални рекорда, отличието най-добра плувкиня на България за 2011 г. и покритият норматив A за игрите следва да са добър атестат за положените усилия. Още повече, когато са постигнати зад граница след доказване в един от най-силните английски клубове.


За Аврамова Лондон освен като домакин на олимпийските игри е свързан с поврат в спортната й кариера. След преместването на семейството й там през 2009 г. за нея следва изпълнено с трудности завръщане към професионалното плуване. Три години по-късно целта й е класиране на олимпийските финали на 100 и 200 м гръб.
Дъщеря на плувкиня, Аврамова започва с плуването на шега на 6 години и половина, а неин откривател е треньорът Жорж Станкович. С времето спортът се превръща в приоритет за нея и в гимназиалните години вече се е наложил над образованието. През август 2008 г. обаче си дава 4-месечна почивка и е пред пълно отказване от плуването. Тогава Англия се превръща в нейния шанс за промяна.


"Майка ми беше инициаторка на преместването в Лондон. Стана изведнъж, без изобщо да се очаква. Тя взе решението, защото разбрахме, че в България плуването няма да се оправи толкова бързо, колкото на мен ми беше нужно, за да мога да продължа да тренирам и да достигна нивото, на което съм сега. Това беше главната причина. Също и сестра ми – искахме да ѝ дадем бъдеще, което не свършва в кафето и с цигарата, което, за съжаление, се случва с днешното поколение на България", обяснява Аврамова.


Промяната е кошмарна за 17-годишното момиче. Не познава никого в Англия и въпреки че е завършила езикова гимназия с английски в София, това ѝ помага минимално в комуникацията.


"Беше ми страшно трудно. Всяка вечер плачех, всяка вечер казвах на майка ми, че така тя проваля живота ми, откъсва ме от приятелите и остатъка от семейството ми. Всичко ми липсваше. Бях сама. Тогава познавах само нея", спомня си 21-годишната Аврамова.


Към онзи момент тя вече тренира по 3-4 часа на ден в басейна и всички клубове в Англия я насочват към водещия тим "Ийлинг", където успешно преминава тежките пресявки на треньора Дейв Хичкок. Конкуренцията в отбора е огромна, а заради трудностите с езика Екатерина почти не говори със съотборниците си.


Аврамова плува по 7-8 км на ден

© Екатерина Аврамова, личен архив

Аврамова плува по 7-8 км на ден


Коренната промяна в нагласата за бъдещето ѝ идва с първото състезание в края на февруари 2009 г., само месец след пристигането в Лондон. "Плувах само две щафети, но се докоснах до целия отбор, до духа им, до това как преживяват едно състезание, как се подкрепят и колко страхотно беше отново да се състезавам. Преди това бях извън всякаква форма, направо бях окачила банските на стената. Същата вечер майка ми беше купила билет за прибиране в България, след четири седмици тотално се беше отказала. Но докосвайки се отново до това изживяване, се прибрах вкъщи и й казах, че оставам тук, че няма да ходя никъде", разказва тя. 


"В края на март използвах този билет да отида до България за републиканското първенство и тогава подобрих първите си три национални рекорда на гръб в малък басейн. Тогава започна серията ми и окончателно реших, че връщане назад няма", споделя Аврамова.


Тя вече е републиканска шампионка в България и държи национални рекорди при девойки и жени, но сред огромната конкуренция в "Ийлинг" започва с четвърто време. "Трябваше да променя нагласата си. Още в първия ден моят треньор Дейв ми каза "Нали разбираш, че вече не си най-добрата?" Отвърнах му: "Спокойно, дайте ми малко време и няма да съм вече четвърта."


Само след месец и половина българката разбива рекордите на своите съотборнички и става номер 1 в английския клуб. От трудния старт в Англия вече няма и следа, а за по-бързото ѝ приспособяване към средата помага и записването в колеж.


Аврамова успява да го съчетава със спорта, въпреки тежката си програма. Всеки неин ден започва в 4.15 часа, а час по-късно вече е на ръба на басейна. За своите тренировки тя разполага с три басейна, един от които е 50-метров. "Плувам около два до три часа. След това изкарвам между 45 и 60 минути във фитнеса. После се прибирам, закусвам и спя между 9.30 и 16 часа. Втората ми тренировка за деня е от 17 до 20 часа. Прибирам се по най-бързия начин и в 21.30-22.00 часа си лягам."


Това е дневната ѝ програма от понеделник до понеделник, непрекъснато, като на ден навърта между 7 и 8 км плуване.


А кога намира време за почивка? "Обикновено на Коледа и Нова година имам почивка от плуване на 31 декември вечерта и 1 януари сутринта. През лятото ми се полагат между 3 и 4 седмици, но миналата година не ги направихме заради олимпийските игри и в последните две години тренирахме нонстоп без абсолютно никаква почивка. Сега просто усещам как тялото ми жадува тези последни няколко седмици да минат, за да замина и да почина малко. Две години без никаква почивка са си голямо напрежение и натоварване физически и психически", казва Аврамова.


Дотук тя разказва с усмивка и прикрита гордост за прогреса си, но на въпросите за България почти винаги започва отговора си с "Ох" и тежка въздишка. Намира основната разлика между българската и английската школа в желанието на самите хора, а не толкова в липсата на средства.


"Тези разлики се измерват в светлинни години. Ужас, но как да го кажа по-смекчено? Тайно се надявам, че в България нещата ще се оправят, че треньорите, гледайки върху мен и Нина Рангелова, която тренира в САЩ, ще променят методиката си, ще променят всичко свързано с плуването. Защото нещата трябва да се променят още от начално обучение, грешките тръгват още оттам", казва тя.


"Колкото и малко средства да имаме, винаги могат да се разпределят качествено. Но желанието и изобщо идеята как да се получат нещата липсва. Има някакви наченки, прави се една крачка напред и след това се правят три назад. Така няма да се получат нещата", допълва Аврамова.


Аврамова има три татуировки, а след Лондон 2012 четвъртата ще е с олимпийските кръгове

© Екатерина Аврамова, личен архив

Аврамова има три татуировки, а след Лондон 2012 четвъртата ще е с олимпийските кръгове


Именно надеждата за положителна промяна в българското плуване е основният ѝ стимул да продължава да се състезава за страната. "Това е желанието ми да покажа, че и в тази държава се получава нещо. Може да не е точно в нея, но поне нося името ѝ", добавя спортистката, която всекидневно отхвърля предложения да се състезава за чужди федерации.


Подготовката ѝ за форума премина добре, като тя постоянно подобряваше резултатите си. Най-много цени поставения национален рекорд на 200 м гръб, който записа през декември и подобри последователно през януари и март до 2:10,43 мин. С последното си постижение покри норматив A, останал единствен за българските олимпийски плувци.


Малко по-късно обаче изкара бронхит, от който се възстановява около 6 седмици. Аврамова усеща, че в последните състезания е намерила формата си и отново отбелязва напредък, но остава уверен реалист за целите и представянето си на игрите в Лондон.


"Много хора си мислят, че си поставям високи цели. Моите цели не са високи, а са реални. Искам да подобря постиженията си, а постигна ли го, ще имам добро класиране. Искам нови рекорди, да покажа, че наистина съм заслужила мястото си там и възможността да плувам сред най-добрите в света, защото съм една от тях", категорична е плувкинята на 2011 г.


Признава, че понякога е по-емоционална и приема ината като една от добрите страни на спортния си характер. "Не крия, че има тренировки, на които съм плакала, защото така може би насилвам себе си да продължа и помагам физически на организма си да се справи с тежкото натоварване. На един от последните лагери с националния отбор едно момче ми каза: "Ти какво си мислиш, че тренирайки така ще стигнеш до олимпиадата ли?" В малкото си време на почивка в сериите се обърнах и му казах: "Не само ще стигна, ами и медал ще взема". Не съм говорила с него оттогава, но се надявам се да помни думите си. Истински си пожелавам медал, но не това е главната ми цел за тази олимпиада", обяснява Аврамова.


Българката вече е участвала в състезания на олимпийския плувен комплекс в Лондон, където на 29 юли и 2 август ще стартира в олимпийските квалификации съответно на 100 и 200 м гръб. "Невероятна сграда, но е малко студена отвътре – само бетон и желязо", казва плувкинята. 


Плувкинята избягва светлината на прожекторите и иска да влива в новините само със спортните си постижения

© Екатерина Аврамова, личен архив

Плувкинята избягва светлината на прожекторите и иска да влива в новините само със спортните си постижения


До началото на олимпийските игри състезателката ще запази темпа си на подготовка и няма да напуска Лондон, но може да получи следващото си предизвикателство. "Кандидатствах в Уестминстърския университет в Лондон, последният ми изпит мина и сега чакам резултати. Кандидатствам за специалностите международен бизнес и китайски език. Не съм го изучавала досега. Това ще е ново предизвикателство, което може би ще ме очаква през септември", обяснява Аврамова.


Състезателката обича да казва, че плуването е до време, затова на този етап за нея е над всичко. "То е до определена възраст, докато образованието може да се вземе и на 30 или 40 години, когато ми скимне да уча. Ако ме приемат и септември започна да уча, ще прекъсна през втората година, защото отново влизам в олимпийски цикъл. Всичко с времето си", уточнява плувкинята.


На този етап тя се справя финансово, въпреки че няма персонални спонсори. "Невъзможно е да намеря спонсори в Англия, когато се състезавам за друга държава. Пробвала съм милион пъти и всички са ми отказвали. "Защо трябва да спонсорираме теб, вместо наш атлет?". "Не можете да спонсорирате тях, защото аз ги бия и съм по-добра." Нямам чуждестранни спонсори. Нямам и български спонсори, освен тези към федерацията. Моят спонсор е мама – без никакви договори и тежки клаузи", казва Аврамова.


В последните две години за олимпийска подготовка разходите ѝ са били покрити от федерацията и Българския олимпийски комитет. "Средствата не са толкова, колкото бих желала, но ми помагат и с помощта на майка ми успяваме да съберем двата края в тренировките", добавя тя.


Аврамова няма идоли, но признава възхищението си към олимпийската шампионка Таня Богомилова. "До ден днешен тя е единствената българска златна олимпийска медалистка в плуването. Дано Господ да успее да ми помогне и някой ден да не е единствената. И да не съм аз, искрено се надявам да се появи някой, който може пак да спечели медал на олимпиада", завършва Аврамова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hushhush
  hushhush
  Рейтинг: 393 Неутрално
 2. 2 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Нямам чуждестранни спонсори. Нямам и български спонсори"

  Това си е срам и то голям за българския бизнес и особено по-големите фирми и монополи. М-тел примерно са абсолютно мизерна фирма, но все пак от години помагат на Петър Стойчев и така малко ми се издигат в очите. Срамно е българска фирма да не помага на това момиче. Да не вървят милиони в нейната подготовка?

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 3. 3 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Колко е тъжно, че не стимулират децата да тренират и липсват или не поддържат базите в България. Най-добрите ни тенисисти, атлети и плувци са принудени да тренират в чужбина. Успех на това момиче, пожелавам и пета татуировка- златен медал!

 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Много секси момичка.
  Още снимки има ли?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на sdafcef
  sdafcef
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Всеки неин ден започва в 4.15 часа, а час по-късно вече е на ръба на басейна. . "Плувам около два до три часа. След това изкарвам между 45 и 60 минути във фитнеса. После се прибирам, закусвам и спя между 9.30 и 16 часа. Втората ми тренировка за деня е от 17 до 20 часа. Прибирам се по най-бързия начин и в 21.30-22.00 часа си лягам."
  ------------------
  Баси режима !!

 6. 6 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  "....Тайно се надявам, че в България нещата ще се оправят, че треньорите, гледайки върху мен и Нина Рангелова, която тренира в САЩ, ще променят методиката си ..."

  Едно време се заговори дори за българска школа в една от плувните дисциплини след успехите на Таня Богомилова и Антоанета Френкева. Къде отидоха всички тия треньори, след като очевидно методиката на трениране е сбъркана....

 7. 7 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 491 Неутрално
 8. 8 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  [quote#3:"kuku032"]Колко е тъжно, че не стимулират децата да тренират и липсват или не поддържат базите в България[/quote]

  Важно е да се откриват нови обекти и да се режат ленти.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 9. 9 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 761 Неутрално
 10. 10 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Симпатична и интелигентна млада жена.Олимпийско участие
  е най малкото което е постигнала и заслужава.Браво Екатерина!!
  Пожелавам и от сърце да може да учи в Уестминстърския Университет,да се дипломира и да работи каквото желае.


  p.s. Благодаря на господин Мирослав Стоев за чудесната статия.

 11. 11 Профил на Wasabi
  Wasabi
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "kirsner":

  Плуването се развива непрестанно. Американците например постоянно правят сериозни научни изследвания за най-ефективна техника на плуване, на трениране, възстановяване т.н. Нашите треньори може и да са били добри навремето, но за съжаление този момент с развитието най-вероятно са го пропуснали.

 12. 12 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Мило момиче, като толкова много други у нас.. Ей сега е момента "джипаджиите" и други новобогаташи дето прадират с пари и лукс, да разтворят кесията и направят едно добро, като спонсорират тази амбициозна и горда българка.
  От мен пожелания за много успех и щастие за Екатерина и другите като нея дето от нищо нещо правят с талант и много работа!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 13. 13 Профил на Борислав Ботев
  Борислав Ботев
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Много симпатично и интелигентно момиче!Явно е талантлива и борбена натура.Пожелавам й много щастие и успехи в спорта и в живота.

 14. 14 Профил на schmekker
  schmekker
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Момиче, успех и от мен.

  Но и не забравяй, че човек само веднъж в живота си е млад.
  И то за кратко.

 15. 15 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1699 Весело

  Целта ти винаги дрябва да е златен медал! Не е "нереално".
  Когато човек си поставя ниски цели и резултатите са ниски.
  Дерзай!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 16. 16 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Много показателно и тъжно за младите хора у нас.

 17. 17 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 740 Разстроено

  "Дотук тя разказва с усмивка и прикрита гордост за прогреса си, но на въпросите за България почти винаги започва отговора си с "Ох" и тежка въздишка. "
  Уви, не е само за спорта тази въздишка

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 18. 18 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "The.Teacher":

  е, къде да си го лепне тоя спонсор - на дупЕто ли? представи си един кремвирш "Сачи" на гъза и отдолу надпис - "Кремвиршите от месо".


  Бизнеса у нас няма пари за благотворителност.

 19. 19 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#17] от "Вени Марковски":

  ох, човек, като те чета и ми иде да се застрелям. момичето обяснява, че всичко си зависи от нас, ти охкаш.

 20. 20 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Страхотно момиче! Талантливо, умно и чаровно. Успех и да постигнеш смелите си мечти!
  "Колкото и малко средства да имаме, винаги могат да се разпределят качествено. Но желанието и изобщо идеята как да се получат нещата липсва. Има някакви наченки, прави се една крачка напред и след това се правят три назад."
  Не мога, обаче, да се въздържа и да не цитирам тези думи на Екатерина. Да ви звучи познато? Да ви напомня волейбола? или някой от другите спортове? Да, наистина е така. Липсва ни (на нас българите) смелостта да се променим, не само ние, но и обществото ни. Да бъдем упорити! Да бъдем граждани, което означава, че като видим мерзостта, да я посочим, да не й дадем да се развива.
  Надежда има, младите на Орлов мост ни я показаха. Но трябват още много усилия!

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 21. 21 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 488 Неутрално

  друго си е да си биеш 4 кубика в джуките

  600 кубика в циците

  и да си поставиш за цел да те "повозят" в Бентли

  Ти за мен си Мики Маус!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK