Пловдив е готов с проект за втори гребен канал за 7 млн. евро

Сегашният гребен канал ще бъде официален за състезания, а новият - за загрявка на спортистите<br />

© Надежда Чипева, Капитал

Сегашният гребен канал ще бъде официален за състезания, а новият - за загрявка на спортиститеОрганизационният комитет на световното първенство по гребане в Пловдив представи проект за втори гребен канал. Кметът Иван Тотев обясни, че инвестицията ще е за 7 млн. евро, но си заслужава.


Проектът беше показан на "Вечерта на нациите" пред 200 гости, сред които членове на ръководството на световната федерация по гребане (ФИСА), заместник кметът по младежката политика и спорт Георги Титюков и представители на национални федерации.


"За Пловдив инвестиция от около 7 млн. евро, колкото ще струва новото спортно съоръжение, е значителна. Но ние сме решени да го направим заради хората, които живеят тук, защото мястото ще стане привлекателен център за отдих", каза Тотев.
"Готвихме се много усърдно за това световно първенство, но сме наясно, че, за да станем световен център по гребане, каквато е нашата амбиция, ще трябва да изградим съпътстващ гребен канал според изискванията на ФИСА", добави кметът на Пловдив.


Според проекта на арх. Илко Николов каналът ще има три зони: самият канал, градски парк, както и третата, която е част от защитения по програма "Натура 2000" природен парк със специфични растителност и птици.


Дължината му ще е 2100 метра, ширината - 45 метра, дълбочината - 1.5 метра, а общата площ ще е 104 131 кв. м., като ще бъде пресечен от осем леки пешеходни моста. Каналът ще се използва за загряване на състезателите преди стартовете.


Идеята е той да бъде свързан със сегашната гребна база на старта и на финала. Така готвещите се за старт и тези, които вече са завършили няма да не преминават по трасето, за да не пречат на състезаващите се. "Когато няма състезания, каналът ще бъде воден атракцион със ски-влекове, водни колела и други водни развлечения", обясниха от проектантската фирма.


Президентът на ФИСА Денис Освалд даде положителна оценка на организацията в Пловдив. "Получи се отлично състезание с много високи резултати. Впечатлен съм от амбицията да направите още едно отлично спортно съоръжение за гребния спорт и ще се радвам да го видя, когато е готово", заяви Освалд, който е и член на МОК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK