ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Прокуратурата е сезирана за нарушения във федерацията по волейбол

Председателят на БФВ Данчо Лазаров е отговорен за липсата на обществени поръчки, които законът изисква, пише в доклада на АДФИ<br />

© Юлия Лазарова

Председателят на БФВ Данчо Лазаров е отговорен за липсата на обществени поръчки, които законът изисква, пише в доклада на АДФИДокладът от извършената ревизия във волейболната федерация ще бъде изпратен до прокуратурата. Това обявиха изпълнителите на проверката от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) пред БГНЕС.


Резултатите, с които "Дневник" разполага, показват някои нарушения и несъответствия, основните от които за по Закона за обществените поръчки. Заради тях са издадени десет акта на президента на федерацията Данчо Лазаров. Нарушенията са за непроведени обществени поръчки на стойност 1 465 010,47 лева без ДДС.


Част от другите забележки на агенцията са за липсата на подписи и заверка, както и на пълна документация за приходите и разходите около участието в Световната лига за последните две години.
Детайлната проверка обхваща периода 1 януари 2011 - 30 юни 2012 г. За миналата година държавата чрез спортното министерство е превела на БФВ 2.5 млн. лева, основната част от които са за олимпийска подготовка. Общо 470 хиляди от средствата са за волейболните клубове. Интересното е, че те са разпространени между 76 клуба, макар да се твърди, че в България има около 130 клуба. За тази година общата сума е 2.28 млн. лева, като отново 470 хиляди са за клубовете. Към датата на проверката са били преведени около 1.7 милиона.


От доклада става ясно, че за година и половина БФВ "не е провеждала процедури за възлагане на обществени поръчки по реда на ЗОП и НВМОП, тъй като счита, че БФВ не попада в категорията на публично правни организации, защото получените от МФВС парични средства за спортни клубове членуващи във БФВ в размер на 496 000 лв. и за организиране и провеждане на Световна лига за мъже през 2010 г. в размер на 478 665 лв. не представляват приходи за федерацията и не следва да се имат в предвид при определянето на размера на финансирането от бюджета за предходната бюджетна година". Инспекторите на АДФИ определят това становище за неоснователно.


Според тях задачата да възлага обществени поръчки е на президента на федерацията Данчо Лазаров. Срещу него са съставени актове за установяване на административни нарушения. За пример са дадени договорът с доставчика на екипировка "Ереа", както и изразходваните почти 440 хил. лева за самолетни билети, за които е трябвало да има конкурс. Същото важи за разходите за настаняване и за закупуване на медикаменти и хранителни добавки.


"С непровеждането на процедури за възлагане на обществена поръчка са нарушени основните принципи на ЗОП, а именно публичност, прозрачност, свободна и лоялна конкуренция и недопускане на дискриминация. Извършените разходи през първото полугодие на 2012 г. без провеждане на обществени поръчки, не гарантират ефективен, ефикасен и икономичен начин на разходване на постъпилите в Сдружение БФВ средства в условията на публичност, прозрачност и реална конкуренция", пише в доклада.


Министърът на спорта Свилен Нейков обяви в неделя пред БНТ, че в някои случаи е възможно да се получат конфликтни казуси по ЗОП. По думите му някои федерации са задължени от международните федерации в съответните спортове да използват конкретни фирми. В конкретните посочени случаи във волейбола обаче това не е така.


През 2011 г. БФВ е отчела 269 008,66 лв. приходи от административни такси за издаване на сертификати на 137 състезатели, пише в доклада. Това е другата спорна тема, на която беше обърнато внимание покрай скандала във волейбола.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK