Шефът на БАКБ и Стоковата борса е кандидатът на опозицията във волейбола

Васил Симов е човекът, подкрепен от опозицията

© Анелия Николова

Васил Симов е човекът, подкрепен от опозициятаИзпълнителният директор на Софийската стокова борса (ССБ) и на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) Васил Симов е човекът, който е подкрепен от опозицията във волейбола. Хората, които настояват за промени в управлението на федерацията, представиха идеите си.


Симов и Константинов обясниха, че "не тръгват на война", нито пък искат да превземат властта. Двамата уточниха, че са нужни сериозни промени в организацията на работа, за да се постигат повече успехи.


"Не е нужно да се бута никой. Важното е да се направи по-добър управленски екип, в който да влязат и нови хора, за да донесат, това което липсва. В момента липсва достатъчно финансиране", каза Симов, който ръководеше и предишната притежавана от Цветелина Бориславова банка - СИБанк. В момента освен изпълнителен директор е и председател на управителния съвет на БАКБ.
"По-добре е да се направи една сплав от волейболни хора и финансисти, които могат да допринесат с организационния си опит, финансова дисциплина и възможността да доведат нови спонсори. И в тази нова спойка българската федерация по волейбол да излезе от затрудненото положение, в което се намира в момента", добави той.


"Не приемайте, че става дума за война. Опозицията подава ръка към всички клубове, членове на федерацията и Управителния съвет, за да може да се направи по-добро ръководно тяло", каза Симови добави, че не е приел предложението заради постове и пари, защото вече ги имал.


Константинов, който е президент на "Марек Юнион Ивкони" и доскорошен вицепрезидент на федерацията, обясни, че уставът е направен така, че на практика няма как да бъде сменен настоящият председател Данчо Лазаров. "Затова ние искаме да вкараме наши хора в управлението и по този начин да променим нещата."


Заедно със Симов опозицията ще номинира за членове на управителния съвет най-добрата българска волейболистка за последните години Антонина Зетова и треньора и изпълнителен директор на ЦСКА Александър Попов. Желанието им е, ако Симов да бъде избран и за новосъздадената длъжност първи изпълнителен вицепрезидент и така реално да влезе пряко в управлението на федерацията.


Общото събрание на БФВ е насрочено за 10 октомври. Според сегашния устав на федерацията за президент може да се кандидатира само член на Управителния съвет. При това името му трябва да бъде обявено най-късно три месеца преди събранието и месец преди изборите да бъде одобрено от членовете на УС.


Успоредно с номинирането на тримата кандидати за членове опозицията настоява и за промени в самия устав. Основното желание е да се въведе мандатност с четиригодишен срок, като всеки председател да може да управлява федерацията най-много два мандата. Другата ключова точка е намаляването на членовете на УС до между 5 и 9. В момента решенията се взимат от 25 души. "Една мултинационална компания с милиарди оборот се ръководи от борд до девет човека. Как може една федерация, изразходваща 4-5 млн. лева, заедно с държавната субсидия, да се управлява от 25 човека? Това не е гъвкаво управление", добави Симов.


Симов заяви, че задачата му не е да бута никого от сегашното ръководство, а по-скоро да се подобри управлението на волейбола в България

© Анелия Николова

Симов заяви, че задачата му не е да бута никого от сегашното ръководство, а по-скоро да се подобри управлението на волейбола в България


Финансистът обясни, че ако бъде избран, задачата му ще бъде да се увеличат значително приходите от спонсори и клубовете да получават повече средства за дейността си. "Не съм волейболен човек, но съм фен на волейбола. Аз съм финансист и като такъв ще опитам да помогна за привличането на средства и по-справедливото им разпределение", каза Симов.


Константинов се позова на данни от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция, според които БФВ е получила 280 хиляди лева от спонсорство за миналата година. "Тази сума е крайно недостатъчна и неадекватна", обяви той.


Според Симов в България има много силни компании с възможности, които той чрез контантите си може да привлече във волейбола. "Парите от спонсори не трябва да падат под 1 млн. лева на година. В България пари има, но те не се насочват към волейбола заради липсата на прозрачност", добави той.


Другите лица на опозицията, присъствали на срещата бяха Попов, Зетова, плажната волейболистка Евелина Чолакова, бившия треньор на националния отбор Георги Чолов, Васил Янакиев, доскорошният директор на националния отбор Николай Николов и представители на някои от оттеглилите се спонсори.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK