Васил Симов: Време е волейболните клубове да изберат между новите хора и консуматорите

Изпълнителният директор на БАКБ и ССБ Васил Симов твърди, че е време клубовете сами да си спечелят промяната, която от години твърдят, че искат, защото всичко е в техните ръце<br />

© Анелия Николова

Изпълнителният директор на БАКБ и ССБ Васил Симов твърди, че е време клубовете сами да си спечелят промяната, която от години твърдят, че искат, защото всичко е в техните ръцеВасил Симов е човекът, на когото много хора разчитат, че ще успее да доведе дългоочакваната от тях промяна в ръководството на Българската федерация по волейбол (БФВ). Изпълнителният директор на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) и Софийската стокова борса (ССБ), подкрепен от опозицията, ще опита да влезе в управителния съвет в търсене на нов път за българския волейбол. Той заяви за "Дневник", че клубовете вече търсят алтернатива на настоящия президент Данчо Лазаров и на "непрозрачното" му управление. По думите му обаче всичко е в ръцете на самите клубове. Общото събрание ще се проведе на 10 октомври в Златни пясъци, а самият Симов не знае дали ще бъде допуснат да присъства.


Г-н Симов, кой ви покани да се включите в тази борба за промяна в българския волейбол?
- Нещата се изостриха през пролетта и лятото, когато започнаха скандалите с некоректното отстраняване на треньора Радостин Стойчев, с отказването на най-добрия волейболист в България, а може би и в света - Матей Казийски, и с надигналите се призиви за оставка на Данчо Лазаров от страна на обществеността и волейболни деятели. Тогава бях един от спонсорите заедно с още 7-8 фирми. Събрахме се, за да видим какво ще правим. Оттеглихме се, когато разбрахме за тази непрозрачност в изразходването на средства, липсата на демократичност при взимането на решения. Така станахме сподвижници за промяна в българския волейбол. Тъй като повечето спонсори не сме от година или две във волейбола, решихме да се опитаме да променим нещата, така че феновете и клубовете да бъдат доволни. Уволнението на Радостин Стойчев и нажежената обстановка като че ли беше катализатор за нашето решение да се опитаме да помогнем на българския волейбол, като променим стила на управление на федерацията. Разисквахме помежду си кой би могъл да се превърне в кандидатура, за да оглави българския волейбол. Не крия, че с Даниела Петкова - изпълнителният директор на "Доверие", а и с останалите спонсори, сме в добри отношения и се надявам на тяхната подкрепа и в ръководството на федерацията, когато това стане възможно. Аз излязох напред, може би защото съм най-спортен човек. А - на шега ще го кажа - и може би защото съм най-висок от всички, имам вид на волейболист. Не крия контактите си с Радостин Стойчев и Матей Казийски, които ме подкрепят. Според мен тяхното решение да се оттеглят беше съвсем правилно, защото повече така не може да се управлява една федерация.


Изтъкнахте, че нямате пряк допир с федерацията. Как мислите, че можете да помогнете на българския волейбол?
- Не съм спонсор на клуб, не познавам отделните клубове пряко. Запознах се с Ивайло Константинов и Сашо Попов (изпълнителния директор на ЦСКА) преди няколко месеца, естествено и с клубовете, които издигнаха моята кандидатура. Не съм свързан с клубовете и може би това ще привлече интереса на широката маса от българските клубове. Защото винаги когато си президент на един волейболен клуб и станеш президент на федерацията, визирам Данчо Лазаров, това е конфликт на интереси. Не е коректно. В крайна сметка това ще се реши от клубовете на общото събрание. За мен една федерация трябва да се ръководи от хора, които нямат преки интереси в отделните клубове, защото те при всички положения щя опитват да дърпат чергата към себе си. Винаги личното ще надделее над общественото. Мисля, че в УС трябва да влязат хора на бизнеса и волейболни деятели, които не са пряко свързани с клубовете, а по-скоро са известни имена.
Кои са другите ви предимства освен липсата на обвързаност с даден клуб?
- Стилът ми на управление на финанси през последните повече от 20 г. е такъв, че стриктно спазвам счетоводните закони, финансовите изисквания на всяка една институция. Пълна прозрачност при планирането и разходването на средствата. Неща, които са задължителни за всяка една институция. За мен бяха шокиращи фактите за абсолютна финансова неграмотност във федерацията, разходване на средства без планирани одобрения и без спазване на Закона за обществените поръчки. Все неща, които за мен са недопустими. Винаги в дейността ми до момента като ръководител на различни видове бизнес, съм се научил да ги спазвам стриктно.


Кои са проблемите във федерацията?
- Много са. Във федерацията би трябвало да се гледа по-далновидно на организиране на първенствата. Да се създадат такива условия, че те да завършват коректно, а не със скандали, както се получи миналата година. По отношение на кадровата политика при треньорите - да не ги сменяме всяка година, а да ги подкрепяме. Не както беше при Радо Стойчев, когато федерацията се опълчи срещу треньора си. А когато той е може би най-добрият треньор в света, излиза много смешно щом именно федерацията, която го е поканила, започва да го оплюва. Работата трябва да е предварително планирана и да не бъде на парче. По отношение на работата с клубовете трябва да се изясни кои са реално членуващите клубове във федерацията и развиват дейност. С тях трябва да се работи за подобряването на материалната им база, да се вдига квалификацията на треньорите им и да се помага на състезателите да израстват. По отношение на съдиите - те трябва да имат относителна самостоятелност и да не бъдат пряко назначавани и на подчинение на председателя на федерацията. Знаете, че в живота извън спорта съдът е независим от изпълнителната власт. Така трябва да е и в БФВ. Не на последно място плажният волейбол трябва да стане част от федерацията, а не да се счита като един романтичен придатък. Проблемите са много, но един от основните е тази непрозрачност при взимането на решения и при изразходването на средствата. Това е недопустимо за всяко едно ведомство, за всяка една фирма.


Като човек, който е извън волейбола, как се информирате в такива детайли за всички проблеми?
- Има много канали за информация. Най-вече с моите контакти във волейболните среди. Все повече клубове от цялата страна ми се обаждат и поставят въпроси за решаване. Изразяват подкрепата си и за т.нар. нови хора. Така научавам много детайли във всички насоки - за работата с децата, за плажния волейбол, за младежките първенства, откъдето очакваме да се появи гръбнакът за националните отбори. А това, което видях като отношение към националните треньори през последната година, е недопустимо за една федерация.


Кои са положителните неща, които виждате в сегашното ръководство на федерацията?
- Най-положителното в сегашната ситуация са изключителните състезатели, които имаме и при жените, и при мъжете. Затова се нагърбих с тази нелека задача да помогна, ако ми гласуват доверие, за да запазим тези отбори, а и при младите. Страх ме е, че ще се получи една празнота между тези постижения, които имаме сега, и бъдещето след пет години, когато отдолу няма да излязат добри състезатели и българският волейбол на национално ниво би претърпял поражения. Другото хубаво е, че в България има доста клубове, които реално развиват дейност. Волейболът не е само София, не е само "Арена Армеец". В много градове има ентусиазъм, специалисти, млади волейболисти, на които трябва да се обърне внимание.


Данчо Лазаров заяви, че това е най-успешната година за българския волейбол заради наличието на силни резултати на националните отбори в няколко възрасти. Защо се получава този парадокс - говори се за слабо управление на федерацията, а се постигат добри резултати? Или вие по-скоро твърдите, че резултатите могат да бъдат още по-високи?
- Тази година при мъжете и жените имаме добро класиране главно защото имаме много добри състезатели. И да не забравяме, че през последните четири години селекционери на мъжкия отбор бяха двама от най-известните и добри треньори в света - Силвано Пранди и Радостин Стойчев. Затова отборът израсна и постигна тези резултати. В състава са уникални състезатели - Матей Казийски и Цветан Соколов са звезди от световна класа. Ненормално е с такива волейболисти да не постигнем такива резултати. Не бива да се казва, че федерацията има заслуга за това. Федерацията има заслуга за това, че е подбрала тези двама треньори. Много е важно кой е капитанът на кораба. Корабът може да е хубав, екипажът може да е добър, но когато капитанът е некомпетентен, корабът може и да потъне. При жените също - ще спомена веднага Драган Нешич и Марчело Абонданца, които също са много добри специалисти и заедно с прекрасния състав, който имаме, донесоха тези резултати. Ако попитате самите състезатели, те надали ще изразят по някакъв начин задоволство от работата на федерацията. По-скоро ще кажат, че са станали колектив, че са повярвали помежду си и че са имали добър треньор. Нали не вярвате, че Матей Казийски е такава световна звезда, благодарение на Данчо Лазаров. То е благодарение на треньорите, които е имал в своя професионален път. Работата на федерацията е да организира така нещата с правилен подбор на треньори, с правилно отношение към подготовката и с лагери и с набиране на финансов ресурс, за да може да осигури нормална работа на този екип.


Симов иска да въведе изцяло нов стил на управление във волейболната федерация

© Анелия Николова

Симов иска да въведе изцяло нов стил на управление във волейболната федерация


Каква е крайната ви цел по пътя към промяната, която търсите?
- Разчитам преди всичко на клубовете от цялата страна. Тези, които искат промяна, нека да подкрепят мен и новите хора в управителния съвет, за да можем наистина да променим стила на работа. В България има много клубове, може би са над сто, които се нуждаят от подкрепа и промяна. През последната седмица съм провел десетки разговори и срещи с хора от цялата страна, които се радват, че се вижда някаква светлина в тунела. Повече от десет години те не виждат промяна, а задълбочаване на проблемите. Виждат една групичка, която по някакъв начин се събира и гласува решения, но до пълна прозрачност не се е стигнало. Ние заедно с другите нови хора, ще донесем тази промяна.


Как ще го направите, след като дори да ви приемат в УС заедно със Зетова и Попов, много е вероятно - грубо казано - да сте малцинство и гласът ви да не се чува?
- Имам амбиции да стана и президент. Ако общото събрание издигне моята кандидатура и ме избере, с удоволствие ще приема тази функция. Ако бъда избран само за член на УС, ще помагам. Ако пък не ме изберат, просто няма да има промяна в българския волейбол. Ние тримата със Зетова и Попов сме издигнати до момента от група волейболни клубове. Очаквам до 10 октомври или в самия ден на събранието да има издигнати и други кандидатури от средата на тези спонсори, които се отказаха през лятото. Така че в УС могат да влязат и други представители на бизнеса, които са готови с реални пари да помогнат. Надявам се да се присъединят повече "нови хора". Ако останем малцинство, може би нищо няма да се получи и тогава спонсорите ще се оттеглят. На българския волейбол не са му нужни празни приказки и фрази. Нужни са му интелигентни и кадърни хора, разбиращи от бизнес, които могат да донесат пари. Решенията трябва да се взимат от тези, които практически могат да доведат спонсори и рекламодатели, а не група хора, които не разбират от бизнес. Навсякъде този, който дава парите, има право на глас. Защо в БФВ ще има само консуматори, а няма да има хора, които практически имат умения и познания и носят приходи?


Как можете да се преборите с липсата на демократичност?
- Надявам се на хората, които ще участват в общото събрание и които ще гласуват, вече да им е писнало от този омагьосан кръг. Надявам се повечето от тях, които изразиха подкрепа към мен, да излязат с открито чело и гордо вдигната глава и да кажат истината в очите. Стига измами, стига сделки под масата, стига нагласени събрания, винаги извън София, винаги в някакви такива курортни комплексчета, където могат да се правят тайнства при избора. Няма да се изненадам дори да не ме поканят на събранието, въпреки че съм издигнат като кандидат. Не искам да се стига до някакви конфликти, искам всичко да стане цивилизовано. И се надявам членовете на отделните клубове най-накрая да разберат, че може да стане промяна и най-сетне да се сложи край на тези безобразия, на които сме свидетели години наред. Разчитам на представителите на бизнеса, които както и досега, така и за напред, ще участват като спонсори. Това ще повиши доверието на клубовете към т. нар. ново ръководство.


Доколко е възможно да се повтори сценарият от предишни опити за сваляне на това ръководство, при които опозицията получава постове във федерацията и след това се слива с нея, а промяната така и не идва?
- Ако настоящото ръководство или част от него остане в УС и спазва законите на страната и обръща по-голямо внимание на отделните клубове, а не на собственото си благоденствие, тогава можем да работим заедно. Нямам нищо против хората, които и в момента участват в управлението, ако приемат законните начини за изразходване на средствата само и единствено за волейбола. А не за други цели, за каквито разбрах, че напоследък ръководството на федерацията доста често е давало пари.


Ако влезете в УС на федерацията, това означава ли, че спонсорите ще се завърнат със сигурност, както и че Матей Казийски ще заиграе отново за България?
- Мога да гарантирам за спонсорите, защото те ме издигнаха и ме помолиха да стана тяхно лице във федерацията. Г-жа Петкова от "Доверие" няколко пъти е казвала, че подкрепя стила ми на работа. Има още 7-8 фирми, които са готови да се върнат при промяна в БФВ. Колкото до състезатели и треньори, най-добре е самите те да кажат. Ще се радвам на подкрепата всички волейболисти и треньори.


Очаквате ли някакви "удари под кръста", за които волейболните хора често казват, че са характерни за това ръководство?
- В крайна сметка решенията се взимат от присъстващите членове. Надявам се на тяхната подкрепа, ако те самите искат да вземат правилното решение. От сегашното ръководство на федерацията започнаха т.нар. "совалки" по клубовете и обещават светло бъдеще с розови краски само и само да бъде подкрепено статуквото. Радва ме, че все нови и нови клубове лично търсят контакти с мен и ми декларират, че твърдо застават зад кандидатурата ми. Надявам се новото и промяната да е по-силно от подмолните действия на федерацията в момента. Знаем стила на Данчо Лазаров и компания. Те винаги са гледали "предния ден да се съберем, да видим кой какво ще вземе". Така беше в Царско село, така беше и в Правец. Нищо чудно така да е и сега на морето. Така че не очаквам нищо ново. По-скоро нашият стил ще бъде на пълна откритост и прозрачност. 


В думите ви личи доста сериозно неодобрение към настоящото ръководство в лицето на Данчо Лазаров, а вече заявихте преди седмица, че сте готов да работите заедно с тях. Възможно ли е това на практика?
- Поддържам тази теза и съм готов да работя с всички, които са в ръководството, дори с Данчо Лазаров, ако те решат да излязат на светло. Въпросът е дали те могат да се променят като стил на работа. Поставили сме си достатъчно висока цел. Във федерацията не трябва да влизат хора, които се страхуват да водят битки. Още повече, че нашата кауза е положителна. Аз не тръгвам с негативизъм, а казвам какво можем да направим оттук-нататък. Хората по-скоро би трябвало да се радват, че имат такъв избор. Дори и сегашното ръководство би трябвало да подкрепи такава кандидатура, която идва с позитивизъм и с реални действия, с които да помогне на волейбола.


България е една от водещите страни в световния волейбол, но няма човек в ръководството на международната федерация (FIVB). Това проблем ли е?
- Не знам дали Данчо Лазаров е искал да влезе в ръководството на FIVB, не го познавам лично. Не знам дали се е кандидатирал. Факт е, че не е избран в ръководните органи, а досега е бил там. Някои го тълкуват като изгонване, някои го тълкуват просто, че той не се е кандидатирал. Навремето имахме представител в международната федерация - и преди Данчо Лазаров, и досега с неговото присъствие. Лошо е, че сега нямаме. Контактите ми с новия президент на международната федерация Ари Граса са доста добри. Имаме една плеада общи познати, той също е банкер. Така че се надявам да работим добре, ако ме изберат, разбира се. Иска ми се много скоро - може би още след година - да има доста българи в структурите на FIVB. Той (Граса) е човек, който обича България, обича волейбола, а такъв човек не може да направи нещо лошо за българския волейбол.


Покрай основната ви длъжност в БАКБ може да се намери косвена връзка с министър-председателя Бойко Борисов. Може ли да се каже, че той би ви подкрепил?
- Не съм обсъждал с министър-председателя кандидатурата си. Той също не е говорил с мен. Г-н Борисов е доста спортен човек и е помагал на доста спортове, както и на волейбола и се надявам да продължи да помага. Не се е намесвал досега във взимането на решения, а и не е работа на един министър-председател да се меси. Надявам се, ако станат тези промени, които сме намислили в БФВ, не само той, а цялата българска общественост да бъде доволна от подобрената дейност на федерацията по отношение на законност, прозрачност, демократичност при взимане на решенията. Всеки министър-председател би се радвал, когато институциите в неговата държава работят законно. Лично на мен ми стана много болно, когато разбрах, че ревизията във федерацията е открила слабости и са платени глоби. Това означава, че федерацията е работила не съвсем законно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  ПРОМЯНАТА Е НАЛОЖИТЕЛНА, НО ТОЗИ МИ СЕ СТРУВА СЪЩАТА НОМЕНКЛАТУРА !!! ДА НЕ СТАНЕ ОТ ТРЪН ТА НА ГЛОГ ЧЕ Е ПО-ВИСОК !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Време е за Данчо ЛазарOFF!!!

 3. 3 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 965 Гневно

  Данчо у затвора!!!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 4. 4 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално
 5. 5 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1163 Весело

  А така, дочакаха едно чинге да дойде да ги оправи...

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Да се въведе мандатност. И такива като Лазаров, Б. Михайлов - извън яслата....

 7. 7 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Тоя започва с алабализми. Трябвало да се избира между нови хора и консуматори ?Това ,че ще са нови не означава ,че няма да са консуматори. Аман от популисти.

 8. 8 Профил на ovi
  ovi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ама нещо не разбрах.Този Симов нещо дразни ли се от това , че Лазаров е собственик на Левски.Ако има да каже нещо в очите , до го каже.
  Но всичко това ,скрито зад толкова много думи, някаква независима ,неутрална позиция и то за нещо , което не е свързано с неговото минало, наистина ме съмнява в неговата коректност.

 9. 9 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Егати и "опозицията", щом тоя им е водач...Толкова плява не бях чел скоро. На един Йоло Денев предизборната му платформа беше по-конкретна и ясна.
  Бяха го представили, като "човек, нямащ нищо общо със спорта", а били го избрали, защото бил "най-спортен"?!)
  Другото няма какво да се коментира - сложени в устата му фрази и съждения, които се дъвчат в медийното пространство от месеци и нищо ново.
  Поредният функционер по призвание...

 10. 10 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1182 Любопитно

  До коментар [#8] от "ovi":

  Истината е, че човек винаги трябва да се съмнява в коректността на ръководители и политици, това е здравословното състояние! Тяхната работа е да се доказват пред обществото и да са под прожекторите и на периодичен отчет, а не на тъмно като в България.
  Ако чакаме да дойде някакъв въображаем честен, който да ни "оправи", нещата ще се повтарят отново и отново както през последните 23 години. Трябва да се научим да бъдем взискателни и да не защитаваме който и да било като месия. Никой не е съвършен и всеки има нужда от контрол!

 11. 11 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Васил Симов има вид на офицер от народната милиция - не знае какво точно трябва да направи, но е сигурен, че само той може да го направи.

 12. 12 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "Хи-хи":

  Б Михайлов има мандат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK