Сеп Блатер: ФИФА не е мафия, няма корупция

Президентът на ФИФА Сеп Блатер е уверен, че водената от него организация ще върне положителния си имидж<br />

© Reuters

Президентът на ФИФА Сеп Блатер е уверен, че водената от него организация ще върне положителния си имиджПрезидентът на ФИФА Сеп Блатер обясни, че международната футболна федерация не е мафиотска организация. Според него членовете на изпълнителния й комитет не бива да стават цел на открити критики за корупция.


По думите на швейцареца вътрешните реформи вече дават резултат и ще върнат доверието във ФИФА. Той отново насочи вниманието към познатите проблеми - уреждането на мачове и незаконните залагания.


"Ние не сме корумпирани, нито сме мафиотска организация. В добра форма сме, минаваме през добър момент и съм сигурен, че сме способни да успеем", каза Блатер.
Създадена е работна група, чиято цел е да се правят вътрешни проверки в континенталните организации. Един от случаите, които ще бъдат гледани, е решението на Южноамериканската конфедерация, която даде доживотен мандат на 84-годишния ѝ президент Николас Леос. Ръководителят на организацията е в структурата от 1986 г.


ФИФА ще инвестира 20 млн. евро за 10 години в създаването на образователен център в Сингапур. Проектът е разработен заедно с Интерпол и цели да обучи хора на различни длъжности, включително футболисти и треньори, как да разпознават и да избягват хора, чието желание е уговарянето на мачове.


Блатер вече заяви, че ФИФА ще защитава играчите, които свидетелстват. Той обаче е притеснен, че Симоне Фарина, който открито заговори за корупцията в италианския футбол, все още не си е намерил отбор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK