Стартът от Формула 1 в Ню Джърси се отлага

Екълстоун има постоянни проблеми и с двата организатора на Гран при в САщ

© Reuters

Екълстоун има постоянни проблеми и с двата организатора на Гран при в САщПланираното за 2013 г. първо градско състезание от Формула 1 в Ню Джърси се отлага поне с една година заради изоставане в подготовката и липса на финансиране, съобщи промотърът на световния шампионат Бърни Екълстоун.


Надпреварата трябваше да е втората Гран при в САЩ след предстоящия дебют на Остин на 18 ноември. Състезанието в Ню Джърси беше планирано за юни 2013 г. на 5.15-километрово улично трасе около река Хъдсън и на фона на Манхатън.


Екълстоун изказа притесненията си за темпото на подготовка на организаторите още през май, когато вече закъсняваха с плащането на таксата за домакинство. През август президентът на състезанието Том Котър неочаквано се оттегли от проекта, а месец по-късно Екълстоун обяви договорът за развален заради неизпълнение на условията от американска страна.
"Състезанието няма да се проведе следващата година. Дори и те да дойдат при нас с договор, който да ни удовлетворява, ще могат ли да се справят с всичко само за шест месеца. Зимата в Ню Йорк не е мека", заяви британецът пред "Евроспорт".


Втората американска Гран при влезе в предварителния календар на Формула 1 за следващия сезон, но като условна. Основната работа по трасето е свързана с изграждането на сграда за боксовете.


В четвъртък членът от общинската управа на Ню Джърси Ричард Търнър е обяснил пред вестник "Джърси джърнъл", че организаторите изостават с подготовката и получаването на съответните разрешения за провеждане на състезанието. След обявяването на надпреварата преди година организаторите настояваха, че няма да използват публични средства.


"Не се случва кой знае какво с Ню Джърси. Те все още се опитват да си осигурят финанси. Ако изведнъж намерят средства, нещата ще се подобрят. Те все още търсят инвеститори", обясни Екълстоун.


Вече се появиха съмнения, че отлагането на старта в Ню Джърси няма да е само за една година. Според специализираното издание Formula Money, евентуалните директни загуби за Формула 1 при окончателно отпадане на състезанието ще бъдат 240 млн. щатски долара за 10-годишния срок на договора за домакинство.


Ню Йорк беше една от основните цели на Екълстоун като място за Формула 1 и той работи над това в последните 40 години. Основен фаворит за заместник на надпреварата е Мексико.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK