Еврокомисията иска повече контрол върху опасните зони в онлайн хазарта

Европейската комисия обръща все по-сериозно внимание на проблемите, свързани с онлайн хазарта

© Reuters

Европейската комисия обръща все по-сериозно внимание на проблемите, свързани с онлайн хазартаЕвропейската комисия препоръча на своите страни членки да бъдат изградени общи мерки на защита от опасностите при онлайн хазарта. 


Заради нарастващото влияние на онлайн хазарта, който регистрира годишен растеж от 15 процента и се очаква да регистрира годишни приходи от 13 милиарда евро през 2015 г., ЕК предлага три основни мерки за по-стриктна регулация - обща защита на потретелите, отговорна реклама и борба срещу манипулирането на резултати от спортни срещи.


Комисията няма да предлага законодателство на равнище ЕС за хазарта по интернет. Всяка държава ще трябва да въведе по-строги регламенти по препоръките, но комисията ще изгради обща рамка и план за действие по деликатните зони.
"Тази година комисията ще създаде експертна група, за да улесни обмена на опит между държавите членки в областта на регулирането. Това ще спомогне за развиването в ЕС на един добре регламентиран, по-безопасен сектор на хазарта по интернет, което ще спомогне потребителите да не попадат на нерегламентирани интернет страници за хазарт", се казва в съобщение на ЕК.


Особено внимание се отделя на непълнолетните. Комисията насърчава разработването на по-добри инструменти за проверка на възрастта и на филтри за интернет съдържание. Тя също така настоява за по-отговорно рекламиране и повишена осведоменост на родителите за опасностите, свързани с хазарта.


Комисията иска да се обърне по-сериозно внимание и на хората, които вече са били жертва на пристрастяване към хазарта (между 0.5 и 3% от населението). Иска се и по-добро сътрудничество и общ подход към прането на пари чрез онлайн залозите.


"Държавите членки също така се приканват настоятелно да провеждат например проучвания и да събират данни за заболяванията, свързани с хазарта, да насърчават обучението в съдебната система по въпросите на борбата срещу измамите и прането на пари", се казва в становището.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK