Свилен Нейков за предложението на БОК: Събраха се, за да си чешат езиците и да искат парите

Министърът на спорта Свилен Нейков се противопостави на идеята на БОК и представителите на федерациите комитетът да отговаря за олимпийската подготовка<br />

© Дневник

Министърът на спорта Свилен Нейков се противопостави на идеята на БОК и представителите на федерациите комитетът да отговаря за олимпийската подготовкаМинистърът на спорта Свилен Нейков се изказа критично за желанието на БОК да започне да отговаря за олимпийската подготовка. Комитетът събра в четвъртък представители на федерациите, за да обсъди възможностите за развитието на българския спорт.


Така се роди предложението олимпийската подготовка да стане отговорност на БОК, защото там са специалистите. Федерациите подкрепиха почти единодушно идеята и призоваха за законови промени.


Нейков се изказа иронично за срещата и резултата от нея, като го определи за "повърхностен". "Събраха се нещо като на седянка, нещо да си чешат езиците, вместо да се получат конкретни решения. Това, което се случи, не отразява или не оправдава очакванията ми. Тъй като много отдавна съм им поставил задача да направят оценка и анализ, на базата на който ние също да намерим някаква опорна точка, на която и в миналото, и сега Спортното министерство е длъжно да поправи системата за спортна подготовка. Всичко това, което се чува и вижда не отговаря на исканията. На мен ми е представена само една страничка отчет от БОК", каза Нейков пред "Гонг".
Министърът директно заяви, че става въпрос за пари. "Иначе приказките и еуфорията са много големи, разтягането на локуми и общо-взето всичко се включва до "дай парите за олимпийска подготовка". Но това няма как да се случи. Първо, защото спортът трябва да има цялостна концепция. Защото, както знаете, 20 години назад всичко е разбито."


Нейков насочи вниманието към лошите бази в България, като даде за пример спортното училище в Пловдив. "С тези увиснали пердета и изтърбушени душове ние искаме да победим Германия, Англия или пък целия свят. Няма как да стане. Така че приказките вчера (в четвъртък) не удовлетвориха нашите желания. Не може, несериозно е, некомпетентни изказвания, които не помагат. Говорим, че специалисти били там, аз не виждам какви специалисти има там, при положение, че всички комисии за спорт са при нас в министерството. Даже сме поканили представител на БОК към нас и почти нямаме никаква активност от негова страна."


Той прояви критичност и за предшественика си на поста Весела Лечева. Именно тя предложи БОК да поеме отговорността за олимпийската подготовка и заяви, че в министерството работят държавни служители. "Отгоре на всичко Весела Лечева се държи така, все едно не е управлявала спорта цели четири години. Не знам защо всичко, което тя предлага в момента, не го е направила до момента, в който управлява. И мога да кажа, че след олимпиадата в Пекин всички тези мерки трябваше да бъдат направени, които в момента излизат от нас, тъй като след олимпиадата ние не сме имали нито един ден почивка, защото сме мислили как да променим системата за спорна подготовка, че да имаме потенциал, резерв в бъдеще."

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1158 Весело

  Да си беше замълчал.....

 2. 2 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ами какво означава БОК и каква му е работата ми е много интересно бе Нейков ?
  Ако не се занимава с подготовката на участието на спортистите за Олимпийски игри за какво друго е създаден ? Да ходят на партита ли ?

  Е друг е въпроса, че никой нищо не върши.
  То там шуробаджанашката линия никога не е вършила работа. Няма и да върши. Обаче напъните мъж да роди продължават.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  Що ,за да може Лечева да си говори глупости.

 4. 4 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Кога стана калайджия , кога ти почерня задника ,

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1158 Весело

  До коментар [#3] от "bta":

  Не,само той не говорИ глупости,защото си мълчеше

 6. 6 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1096 Любопитно

  Мисля си вече, че колкото повече говорилнята се увеличава с нови включващи се гласове и даване на мнения "от високо" как да се овладее кризата в спорта, пропорционално на това намаляват спортните ни успехи.

  Самотата обливаше сърцето ми
 7. 7 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Трябва да спрат да се дават пари за професионален спорт!
  Той е бизнес и трябва да се самоиздържа!

  Пари трябва да се дават за масовия спорт и за децата!

 8. 8 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#4] от "papyre":
  Ти за него ли пишеш.
  Многократен шампион на България и Балканите по гребане, финалист на Световните първенства – 1989, 1990 г., Студентски световен шампион на Универсиада 1989 г. – Дуисбург Германия. Селекционер на националния отбор по гребане - класиране на Финали на Световни първенства, призова тройка на състезания за Световната купа, бронзов медал от Световното първенство 1999 г. и Олимпийска квота за Олимпиада 2000 г. в Сидни

 9. 9 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#5] от "xmm":
  Тоя човек бая добре знае как и кой тр.да управлява ,за да има спорт.
  Многократен шампион на България и Балканите по гребане, финалист на Световните първенства – 1989, 1990 г., Студентски световен шампион на Универсиада 1989 г. – Дуисбург Германия. Селекционер на националния отбор по гребане - класиране на Финали на Световни първенства, призова тройка на състезания за Световната купа, бронзов медал от Световното първенство 1999 г. и Олимпийска квота за Олимпиада 2000 г. в Сидни

 10. 10 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Сиромашки истории...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 11. 11 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  В САЩ организацията, която се занимава с олимпийската подготовка на спортистите, а НОК ( националния олимпийски комитет). Те спортно министерство ( заедно с десетките чиновници в него) нямат. И въпреки това успехите им са безспорни. Но Нейков е човек-визионер, задминал далеч-далеч всички американци, британци, германци и пр. Той проглежда дълбоко в бъдещето и нещата са му ясни. За това е толкова саркастичен. Той навремето, още като видя черните екипи на българските волейболисти, и прозря, че Радостин Стойчев е слаб треньор и трябва да бъде сменен. Само Нейков можа да оцени такива нежни души и истински ръководители като инж. Данчо, на които продължава да залага, за да може нашата татковина да достигне сияйни спортни висини.

 12. 12 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  #9, това да си добър треньор и състезател не означава, че ще бъдеш и добър ръководител. Нейков като ръководител е гола вода- без никаква широка обща култура и визия за развитието на българския спорт. Обикновен крадец и далавераджия. Управлението му ще се запомни единствено с построяването на собствена нова къща в София, оценена за около 2.5 млн. лева.

 13. 13 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#8] от "bta":

  Е и?
  Това го прави компетентен и ВЕЛИК????

  ура и да живей!!!
 14. 14 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#13] от "пуц муц":

  НЕ ама некви който са управлявали спорта бая време не са направили това ,а сега искат той да го направи.Е не ти ли се струва малко шантаво.

 15. 15 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Така де Свилен Нейков до сега освен дъра, дъра да е направил нещо?!
  Май следва светлият пример на ПАТРОНА си Бокий!
  Приказки без покритие!

  ура и да живей!!!
 16. 16 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#14] от "bta":

  Шантаво е, както всичко в БГ!
  В спорта, както и във всяка сфера се УСВОЯВАТ едни пари, но никой не вижда ефекта от това!
  Ако това не е шатнтава работа, то тогава е хайдушкя работа!

  ура и да живей!!!
 17. 17 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#16] от "пуц муц":

  просто се дават едни пари на някой за подготовка ,а те отиват в МОЛ-а или кръчмата и ги разходват.

 18. 18 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Коренът на злото се крие на друго място. Безсмислено е да се дават пари и да се тренират спортисти за участие в олимпийски игри и други комерсиални състезания. Борбата със световните химически лаборатории е обречена. Съвременният професионален спорт е опасен за здравето и живота на спортистите. Системата е тотално сбъркана, никой треньор не започва да тренира "безперпективни" деца, защото гони резултати и медали. Без значение е коя от спортните мафии ще управлява спорта-министерство или БОК. Спортовете трябва да се развиват в училищата и университетите и натам да се насочат средства, треньори, организация. Спортните клубове да се самоиздържат или от спонсори. По-добре здрава, силна спортна нация без един медал отколкото шепа изкуствено създадени, химизирани самоубийци с медали, подхранващи егото на управниците и оправдаващи милионите, хвърлени на вятъра.

 19. 19 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1515 Любопитно

  Хайде пак разни лобита се карат как да вземат едни пари.
  Вижте във Виена как в градините на Белведере търчат като ненормални с маратонки и слушалки в ушите.
  Вижте как в Ню Йорк русокоси сладурани търчат зачервени по парк с изглед към Статуята на Свободата, докато на мен ми се искаше просто да се стопля някъде и да ударя една ракия.
  Към това трябва да се стремим, а пък който е кадърен и умен, ще си намери пари за олимпийска подготовка.

 20. 20 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#18:"opetkov50"] Системата е тотално сбъркана, никой треньор не започва да тренира "безперпективни" деца, защото гони резултати и медали.[/quote]
  Пълно е с клубове, където срещу месечна такса тренират всякакви деца! В повечето училищата не се стимулират деца, които активно се занимават със спорт. Там приоритет са частните уроци по всякакви предмети, само не и по физическо, музикално и изобразително изкуства ))) Нямаше да е така, ако активно занимаващи се деца със спорт, класирали се да речем в шестицата в държавното първенство по някакъв вид спорт във възрастовата си група, да получава някакъв бонус при кандидатстване в елитно училище. Например +1 към входящия бал Същото да важи и за изкуствата, като при тях да важат някакви отличия от конкурси.

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 21. 21 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#9] от "bta":Този същия! Не бъркай двата щата! Министъра на спорта е политическо лице, което много често трябва да се съобразява с прищевките на началника си, а той доказано има много такива Добрата кариера като състезател и треньор, не е гаранция за добро управление на спорта и физическото възпитание в една държава
  Апропо, забрави да добавиш, че Свилен развива и успешна академична кариера.

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 22. 22 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#11] от "kirsner":

  Абе не съм много сигурен в тая работа дето я лансираш.

  Данчо такъв, Данчо онакъв, ама федерацията му с най-големи спортни успехи в България за миналата година.

  И едва ли държавата е в основата на тая работа.

  Тя е лош стопанин и аз съм първият , който ще застане зад този лозунг, обаче има и по-зле и това са частните сдружения с идеална цел от тип МОК и БОК, които съд и данъци не ги ловят, морал изобщо нямат и си вървят по своя собствена програма.

  МОК барем успява да върти далавери и да се самоиздържа, ама синковците от БОК даже и това не успяват, та крънкат държавата.

  Не зная какъв е спортния ни министър, но аз на тези също не бих им дал пари.

  Вие искате ли да давате пари на Боби Михайлов и сие примерно?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 23. 23 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 916 Весело

  И тоя на принципа " за всичко са виновни предишните"! Тая плоча няма изтъркване!

 24. 24 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Спортът не е само олимпиада. Ама на БОК така им се иска - 4 год. кинти и медии ... и накрая к'вото стане. Всяка година трябва да има отчет на пари и постижения. Нема да е лошо Стефчето да обуе едни маратонки и да пообиколи училищата в провинцията...

 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#1:"xmm"]Да си беше замълчал.....[/quote]Не че герберите са лоши хора, ама румянки и калинки ... Не знаят кога да замълчат. Всички знаем всичко за всички ... България е едно голямо село. БОК иска парите за неколцина елитни спортисти и треньори, министъра ги иска за строителните фирми - за душове и фаянс Проблема е, че парите са едни и същи. Че се е самозабравил министъра = това ясно! Че БОК не са стока = очевидно.
  .... Ама да беше си замълчал Свилен ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 885 Неутрално

  "спорна подготовка" чета в последното изречение?

 27. 27 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 885 Неутрално

  "спорна подготовка" чета в последното изречение?

 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#8] от "bta":

  Ами да ти кажа , като питаш. Стефка Костадинова , Сашо Томов , Боян Радев Дим.Якимов, Нешка , сигурно и ти можеш да изброиш и повече , та направи рекапитулация на успехите им и после прецени кои от тях могат да се изцепят като този новоизлюпен "държавник" - събрали се на седянка , да си чешат езиците . Ами тоя днеска го има , утре го няма . Както го нямаше и допреди да се дореди до герберите . И по скоро се дореди заради жена му . И не ми казвай че той я е тренирал . Щото и С. Щерев е треньор. Но БОК ще остане и след него , и след много други . Та всяка жаба да си знае гьола .

 29. 29 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#28] от "papyre":

  И какво някой да не даде на тея хора да направят нещо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK