Георги Илиев: Ако ЦСКА върви така, до шест месеца ще се изправи

Изпълнителният директор на ЦСКА призова за по-добро отношение към клуба<br />

© Анелия Николова

Изпълнителният директор на ЦСКА призова за по-добро отношение към клубаИзпълнителният директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла заяви, че е притеснен от негативното отношение към клуба. Въпреки това той смята, че ако клубът продължи да следва настоящата си строга политика, до около юни 2013 г. ще бъде в по-добро състояние.


"Ако ЦСКА върви така, до пет-шест месеца ще излезе от това положение и ще се изчисти от тези безумни задължения. Един клуб и футболът се оправят, когато държавата е добре. Сега държавата помага на някои клубове. ЦСКА не е от тях, но не се оплакваме. Има негативизъм, натрупан към ЦСКА през последните 23 години. Не виждам светъл лъч отникъде. Нито от бивши футболисти, нито мениджъри, нито от бизнесмени. Единствен от бизнесмените Сашо Чакмаков е, който милее за ЦСКА", каза Илиев.


Потърсил е бизнесмени от сдружението "ЦСКА Възраждане", като им е предложил да помагат и работят за клуба. "Предложих им насреща какъвто пост поискат. Дори изпълнителен директор - да седне до мен и заедно да работим. Питайте ме кой се съгласи."
Той защитава тезата си, че трябва да се направи сериозно свиване на бюджета. Според него е необходимо сегашните 9 млн. лева годишно да бъдат сведени до около 5 милиона след две години. По думите му максималната заплата не трябва да е повече от 10 хил. лева. "Треньорът не би следвало да взима много повече от най-скъпоплатения футболист - може би 10-12 хиляди лева."


Илиев заяви, че правилната формула е именно по-малки заплати и големи бонуси при постигането на определени цели. "Те пак ще си получат същите пари, но отборът да е шампион, да вземе купата или да влезе в Шампионската лига. А не те да получават по 30 хиляди и да отпадаме от "Мура".


Като първа стъпка в тази посока Илиев ще предложи 10% от заплатите на футболистите и треньорите занапред да отиват за школата. По думите му месечният разход за заплати е около 700 хил. лева.


След месец работа в ЦСКА изпълнителният директор е затвърдил първоначалните си впечатления, че сегашните договори са "безумни". "480 хил. комисиони е платил ЦСКА само тази година."


Той беше критикуван от мениджъра на Спас Делев - Николай Жейнов. "Само той ли? Очаквах повече да се оплачат от мен. Проблемът е, че аз съм много богат и не могат да ме купят. Говорих лично с баща му на Спас. Предложих му 4000 лева до Нова година само за да тренира с нас, защото няма право да играе. Сега чувам, че не спазва режима, че се напива и че е качил килограми. Исках да му помогна, защото ЦСКА е неговото спасение. Предложението беше след това да получава по 7000 евро заплата плюс 35% от бъдещ трансфер." Той призова мениджърите да бъдат коректни към ЦСКА.


Успоредно с първия отбор Илиев работи и за модернизацията на базите. "Надявам се до 20 дни да видите два терена - затревени, с осветление. Футболът е бизнес и можем да го покажем. Надявам се до август да направим базата в Панчарево. Три години ни трябват след построяването на базата, за да имаме 4-5 добри юноши в първия отбор."


Той заяви, че е било редно държавата да обезщети ЦСКА за отнетите терени на школата, на които се направи "Арена Армеец София". "Залата е фантастична, най-европейското нещо в София. Хубаво, но какво получи ЦСКА в замяна? Абсолютно нищо. Ние сме единственият клуб, който е платил 2.5 млн. лева наеми. С тези пари щяхме да направим Панчарево и терените на "Българска армия". Не знам защо е този негативизъм към ЦСКА. Трябва да бъдем по положително настроени. Не може само с критики."


За "Българска армия" собствениците са му обещали 450 хил. лева до следващата сряда. Парите ще отидат за изпълнение на предписанията за получаване на лиценз. "Трябва да сложим камери и броячи на входовете." Според него за 10-12 млн. лева може да се направи по-сериозен ремонт, с който стадионът да придобие европейски вид.


Илиев заяви, че е много доволен от треньора Стойчо Младенов и че го подкрепя. Той обаче се разграничи от критиките на Младенов към съдиите. "Аз съм единственият, който защитава съдиите от 20 години, защото знам под какъв натиск са подложени. От всеки клуб знам кой им звъни. Да ги оставим и ще свирят много добре. Не искам да помагат на ЦСКА, искам коректно отношение. Когато си силен, и съдиите не могат да те спрат." Той добави, че единствените му претенции към Христо Ристосков след мача с "Лудогорец" са били за това, че е дал жълт картон на Мишел Платини за симулация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK