Видео: Лицето от Балканския 1000-километров маратон: Вдъхновение за пример

Балканският 1000-километров маратон събира много интересни участници, обединени от страстта им около подкрепата на благотворителни каузи и бягането на дълги разстояния<br />

© Дневник

Балканският 1000-километров маратон събира много интересни участници, обединени от страстта им около подкрепата на благотворителни каузи и бягането на дълги разстоянияЗа човешкото щастие няма ясна формула. То е въпрос на вътрешно усещане и вероятно на способността сам да предизвикваш себе си в различни сфери. Балканският 1000-километров маратон, който започва на 10 ноември от Букурещ към София, показва вдъхновяващата история на един от най-интересните участници.


Румънецът Андрей Росу е намерил това предизвикателство като път към откриването на собственото си удовлетворение. При това без да са професионални състезатели.


36-годишният Андрей работи в сферата на финансите през последните десет години, като в момента е консултант в "Уникредит". По-назад във времето е бил член на поп групата Gaz pe Foc.
През януари 2010 г. той решава да стане пример за едногодишния си син Алекс и се записва за първия си маратон. Дори без да е бил състезател, Андрей се подготвя и завършва успешно Маратона на Северния полюс въпреки тежкия терен и суровите условия. В допълнение става и първият човек, свирил на барабани на Северния полюс.


След това е бягал в седем маратона на всички континенти за по-малко от година и влиза сред 50-те бегачи в света, които са част от н.нар. Голям шлем.Там някъде в съзнанието му се ражда и следващата му цел - да се впусне в седем ултра маратона (бягания с разстояние над 42 195 метра) на седем континента. През март тази година влиза в книгата на рекордите "Гинес" като първия човек в света, който е пробягал седем маратона и седем ултра маратона на седем континента. По пътя към историята Андрей става баща за втори път - през август 2011 г. се ражда дъщеря му Ема. Седем месеца по-късно в благотворително маратонско бягане - 166 км за 24 часа между Брашов и Букурещ, той поставя и национален рекорд.


Успоредно с новата си страст към бяганията на дълги разстояния Андрей развива и друга достойна за следване дейност - помага за набирането на средства за благотворителни цели. Често участва в проекти на добра воля в училища и университети в страната си. Той е и първият румънец, получил покана за второ участие в TEDx. Тогава той излиза на сцената заедно с българина Станислав Георгиев, с когото организират Балканския 1000-километров маратон.


За по-малко от три години Андрей се превръща във вдъхновение и човек за пример не само за децата си, но и за много хора по света.Като член на най-големия румънски клуб, свързан с маратонските бягания - Ro Club Maraton, Андрей е сред организаторите на Балканския 1000-километров маратон. Събитието, чрез което се набират средства за различни благотворителни каузи, включва тридневен преход с колела от Букурещ до София и изминаването на пътя обратно до румънската столица с бягане за още седем дни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK