Дянков: Тази година няма пари за "тлъстите" олимпийски премии от Лондон

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков отказва да изпълни исканията на Свилен Нейков за олимпийските премии

© Анелия Николова

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков отказва да изпълни исканията на Свилен Нейков за олимпийските премииОлимпийските медалисти от игрите в Лондон няма да си получат премиите тази година, тъй като спортното министерство не е заложило прогнозни суми в бюджета, заяви финансовият министър Симеон Дянков в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия.


Според него олимпийците ще си получат премиите в началото на следващата година, когато вече ще има предвидени средства.


"Парите не са били заложени в бюджета на министерството на спорта. Не знам защо, странно е, защото се знае предварително, че ще има олимпиада и всички се надявахме да има много, много повече медали", заяви Дянков.
"Разбирам да има много повече медали от очакваното и да има недостиг на средства. Но в случая се оказва, че просто не са си го заложили в бюджета, както обикновено става в спорта през годините. След това идват и казват - тук трябват още 3 милиона лева", добави той.


От спортното министерство неофициално казаха, че още миналата година заявката им за премии за спортни успехи е била орязана от финансовото министерство. Имало е предвидени суми за всякакви медалисти, но сумата вече почти е изразходвана заради медалистите от световни и европейски първенства. Така не останали пари за олимпийците, които се оценяват на около 2.5 милиона лева.


Дянков изрази учудване и от размера на премиите за треньорите на състезателите. Те са регламентирани в наредба на спортното министерство и би трябвало останалите членове на правителството да са запознати.


"Между другото за това малко се говори, но се оказа, че освен за спортистите, и треньорите са си сложили доста тлъсти суми и те да получават по 100-200 хиляди лева. Получава се една сума от 3 милиона лева. Но тя не е бюджетирана и аз като изпълнявам бюджета няма да им дам, защото в него не пише нищо за олимпийци", заяви Дянков по този повод.


Той заяви, че няма даде пари за състезанията по мотоциклетизъм, каквито са исканията на президента на федерацията Богдан Николов.


"Единадесет месеца ми пишат заплашителни писма и заплашват с бойкоти. Но тях ги няма в бюджета нито тази година, никога ги е имало някога. Винаги са им давали пари в края на годината, Аз няма да им дам, защото няма такава част в бюджета", каза още той.


Преди дни Богдан Николов и Румен Петков в качеството си на председател на организационния комитет на състезанията "Гран при България" заявиха, че могат да изкарат 3500 моторджии пред парламента в знак на протест.


"За тази година ни бяха обещани 2.5 млн. лева, а получихме само 400 хиляди от тях и изведнъж спряха. Моля се България да не се самоубие в този спорт, моля се правителството да не убие мотоциклетизма", каза Николов по този повод.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  "За тази година ни бяха обещани 2.5 млн. лева, а получихме само 400 хиляди от тях и изведнъж спряха..."

  И от какъв зор държавата трябва да развива мотоциклетизъм, а и друго? Образованието и здравеопазването ли цъфнаха и вързаха, че ще се дават милиони за идиотщини?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Като казвам "идиотщина" имам предвид не карането на мотор, срещу което нямам нищо против, а държавното финансиране на това занимание.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Весело

  "Дянков изрази учудване и от размера на премиите за треньорите на състезателите. Те са регламентирани в наредба на спортното министерство и би трябвало останалите членове на правителството да са запознати"....хехехехехе....Единия е зам.премиер, другия му е подчинен от едно измислено министерство!? Управленска какафония...

 4. 4 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Хубаво бе Дянков, министъра на спорта не е заложил средства в бюджета - ами ти къде гледаше? Премиерът-слънце къде гледа? И без това ви спестиха доста пари с катастрофалното представяне на олимпиадата. Много пари били... Ами не ги обещавайте, но ако сте обещали - плащайте.

 5. 5 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Не мога да не подкрепя Дянков. Всички министерства (и милиционерското) разчитат, че в някой таен момент към края на годината ще изкрънкат още пари, и си харчат всичко получено и без да мислят. Не просто да се случи един два пъти, ами направо разчитат на това. Тая вересия трябва да спре, да си правят сметката предварително, а не да ходят с копанката пред държавата, гледайки с влажен поглед и преглъщайки моите данъци.

 6. 6 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#4] от "Yotce":

  Каква е работата на министъра на финансите? Да дава пари, или да не дава пари? Работата му е да контролира приходите и разходите. Казано с други думи, да взема повече и да дава по-малко. Работата на министъра на Икономиката е икономиката да расте. Работата на другите министри е да работят добре ресорите им, а на министър председателят да координира.
  В този конфликт, Дянков очевидно си върши работата добре. Министерството на Спорта се е изложило и с планирането, и със защитата на разходите си.

 7. 7 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dehumanizer":

  Принципно, инвестицията в спорт е инвестиция в здраве и реноме, и това е целта на това държавата да подпомага спорта. Чрез спрота се подобрява здравословното състояние на нацията и от там се намаляват разходите за здравеопазване, обезшетения за временна нетрудоспособност и т.н. Също така самите спортисти прославят държавата, на много места не знаят къде е България, но познават нейни спортисти.
  Съгласен съм, че има много други сектори, които трябва да се оправят, но когато обещаеш нещо, трябва да си държиш на думата. Ако кажеш, че няма да дадеш, хората ще си правят сметката и ще търсят други варианти, а когато обещаваш, те очакват това финансиране. Ако искаш да финансираш 5 спорта го заяви и хората да знаят, просто трябва предвидимост.

 8. 8 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#5] от "Делян (delian) Делчев":

  спор няма ама да ги вадят тези факти, мнения и възмущения и двамата (Дянков и Нейков) в 12 без 5 както се вика е повече от смешно. Едва ли не излиза, че бюджета е нещо, което са започнали да работят към края на миналата седмица, пълна управленска какафония както е писал dobrich по-горе...

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivanko77":

  Това което го пишеш се отнася за масовия спорт, не за професионалния. Който е опорочен от комерсиализация и вземане на допинг....Затова ти писах /-/.

 10. 10 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#6] от "Делян (delian) Делчев":

  Не мога да се съглася напълно с вас. Ако министерството на спорта е заложило тези пари и те са били орязани от министерството на финансите, явно има недофинансиране. Щом има недостиг или трябва да се променят правилата на играта(ще се финансират по-малко спортове, ще има по-малко средства за клубове, медалисти и т.н.), или да се намери начин да се покрие този недостиг. Както казвате една от задачите на МФ е да реже, но не става само с голямата брадва и заявяване, че няма да дадеш и толкова, при тази ситуация, няма как да си защитиш необходимото финансиране.

 11. 11 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#9] от "dobrich":

  Все пак министерството на спорт не се занимава с профисионален спорт, колкото и тъпо да звучи, нашите спортисти са аматьори иначе няма как да участват на олимпиадата. Иначе съм съгласен, че е за масовият.

 12. 12 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivanko77":

  Аз също ти пиша минус - нас ни интересува масовия спорт. Не виждам защо да финансираме някой си от собствения си джоб, а децата в училищата да нямат един свестен басейн.
  Що се отнася до реклама за България - ами хайде да се рекламираме с достижения в индустрията, науката, техниката, здравеопазването - на в тези области да сме пълна нула, а да се пишем спортна нация. Не става !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 13. 13 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 588 Весело

  Държавата трябва да подпомага масовия и детско-юношеския спорт . Другото е задача на националноотговорния ни бизнес ...

 14. 14 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Правилно Дянков , браво!

  Най-добре постройте 300-400 дестки площадки, и ремонтирайте футболните игрища по квартали и села - ще има 100 кратно по-гоялма полза!

 15. 15 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 837 Неутрално

  "че освен за спортистите, и треньорите са си сложили доста тлъсти суми и те да получават по 100-200 хиляди лева."

  Е, имах си хас.. то заради това е този рев !

 16. 16 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#13] от "dimko":

  Прочетете закона за спорта, не съм го писал аз и вие, ако държавата смята, че не иска да финансира дадена дейност, може просто да я махни от законите и наредбите, както съм написал и в предните си постове. Но когато поемаш един ангажимент трябва да го изпълниш. Поне аз така съм научен и това са моите разбирания. Не мисля, че ще ви е приятно, ако ви кажат, че ще ви дадат коледна премия 1000 лв.(просто е актуална в момента) и на 21 декември ви заявят, че ви дават 40 лв., а вие вече сте накупили коледни подаръци за 600 и оставате без пари.

 17. 17 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 504 Разстроено

  До коментар [#12] от "Ian Smith":


  Закон на спорта

  Чл. 2. (1) Целта на физическото възпитание и спорта е подобряване на здравето и физическото развитие на нацията чрез системни занимания с физически упражнения и спорт от всички възрасти.

  (2) Създаването на необходимите условия за системно практикуване на физически упражнения и спорт, както и за издигане на спортния престиж на нацията, е приоритетно направление от социалната политика на държавата и общините.

  (3) (Нова - ДВ, бр. 75 от 2002 г.) Физическото възпитание и спортът осъществяват образователни, здравни, социални, културни и възстановителни функции.

  Последнатаредакция е от 9.ноември 2012, ако не искат да финансират която и да е било част от спорт просто я махат от тази точка. Не искаме спортен престиж, махаме го, няма го, а после ходете да накарате децата да спортуват, то и сега е трудно, а когато няма и някой с постижения, тогава ще е още по зле. Да не би Йордан Йовчев да се пръкнал от нищото? Един спортист като навърши юнешката възраст да го оставяме на произвола ли, няма проблем, но не искайте от него после постижения и медали. Той ще работи друго, ще си гледа семейството и ако може ще представя държавата по състезания.
  Не съм спортист, не съм в спорта, имам малък допир, защото помагам на някои федерации по време на организиране на международни събития. Не ме интересува дали ще вземат пари и ще ги има или не, това не ме касае пряко, но ме касае, че ако ги няма тия федерации, няма да ги има и спортните клубови в голямата си степен и всичко, което е градена ще отиде ....

 18. 18 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Може и да е правилно да се дават пари от бюджета само за масовия спорт. Но...
  Това да е ясно още при приемането на бюджета и да се информират предварително всички. И да се спазва стриктно ,без никакви изключения. А сега не е така. Дават се пари от министерствот на С. Нейков, даже над предварително планираното. Пример - световното в Каварна през това лято. Създават се прдпоставки за "наши" и "ваши", за корупция

 19. 19 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 456 Весело

  Ми то може да нямаме спортисти за олимпиадата в Бразилия ,така де само разходи ))
  Този Дянков ще ме убие с гъдел много ми е смешен

  Все по-хубаво става :)
 20. 20 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Какви премии за жалкото ни участие???!!!!

 21. 21 Профил на nemoest
  nemoest
  Рейтинг: 454 Разстроено

  Като българи трябва да се гордеем когато някой полуграмотен примат поздрави някой президент с "БОНЖУАР" ,а не когато някой българин вдига цяла зала или стадион на крака да му ръкопляскат за това което е постигнал въпреки такива като Дянков

  Maxime crudelis of Dominus castigati peccatum est stultitia. Res sacra est miser stultus
 22. 22 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivanko77":
  Имам Меранзов , в опит за адаптиране на Системата към днешна дата . Споделям неговата позиция с поглед и отвъд нея ...

 23. 23 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 455 Неутрално

  За рождения ден със секретарката във Виетнам има пари, за мотоциклетизма няма!!!

 24. 24 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  А като си спомня с какъв патос Сашо Йовков ни убеждаваше, че благодарение на това че Дянков влязъл в съблекалнята на волейболистите, обещал им подкрепата си и съответно дошли добрите резултати.

  Между другото, част от липсващите пари отидоха за заплащането на втората олимпийска квалификация по волейбол. Ако си спомняте платихме за да бъде пак в София, след като при първата Тиквичко не можа да реализира позитивен ефект за имиджа си.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  аз не мисля че големите премии бяха уместни , но по голяма селяндурщина от това да обещаеш някакви премии и после да кажеш абе то това много бе, не бях чувал до сега

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 27. 27 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1188 Гневно

  Явно под спорт в държавата се разбират събитията с участието на Тигрите от Бистрица.За тях има всичко.Дори правителствен самолет.Какво тук значат някакви си медали от Олимпиада..Ама като е за снимки и посещения се изредиха всинца.Плевнелиев стоя 2 седмици на държавни разноски там.Боко и той полете и се снима с медалистите ни.А сега-пари нема.чисто мутренска история-използват когато им е угодно и изхвърлят след това.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 28. 28 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1455 Любопитно

  Дянков ми е много противоречива личност.
  Като банкер - ок - иска да пести пари и да не харчи.
  Но все пак в криза има неща и хора, които ако са подпомогнати, биха дали няколкократно връщане на инвестицията.
  Особено при 16% държавен дълг (спрямо БВП) мисля, че можехме да поемем риска.
  Друг е въпроса, кой би направил СВЕСТЕН анализ кои са тези проекти, които биха били успешни.
  И още по-друг е въпроса, че не бих ги дал за премии на олимпийци (каквато е идеята на статията)

 29. 29 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1455 Любопитно

  А за другаря Румен Николов няма какво да говорим - явно навремето се е съюзил с другия другар Румен , и съответно благодарение на щедрите тогавашни субсидии са се започнали едни планове, едни обещания, едни софри, и сега - когато кранчето е спряно, се играе пиесата - КМСГ (или казано по друг начин - и кво 'ша прайм ся)

 30. 30 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 794 Неутрално

  ИКОНОМИКАТА В БЕРМУДСКИЯ ТРИЪГЪЛНИК НА ПОЛИТИКАТА
  Проблемът на България не са малкото приходи, а огромните неефективни разходи поглъщани от нереформирани системи

  28 ноември 2012 07:00 | Искрен Пенчев | 1 коментар  Политиците не искат да осъществяват реформи и бюджетни икономии, защото това ще ги свали от власт
  Всъщност не е толкова трудно да дойдеш на власт. Рецептата, оказва се е достатъчно лесна – обещаваш магистрали, високи доходи, супер-качествено здравеопазване и да няма бедни. Ако пък случайно хората вземат, че те изберат, изпълнението на обещанията не изглежда толкова трудно – просто вземаш безкрайни заеми и емитираш дълг. Получените пари наливаш в бездънната яма на нереформираните социална и здравна система, а когато дойде време да се връщат дълговете – просто вземаш още заеми. Това, оказва се е истинската политика на голяма част от европейските държави (а именно т. нар. PIGS) през последните няколко десетилетия.
  Това обаче не е истинско увеличаване на богатството. По-високите доходи не се основават на по-висока производителност, а на дълг. Т.e. развитието е измамно. Балонът неизбежно се спуква и тогава е нужно някой да поеме удара на обратното движение на ластика – икономии, реформи, съкращаване на държавни разходи. С други думи – сънят свършва, сънуващия се събужда и му се налага да приеме реалността. Колкото по-дълго време тези мерки се отлагат във времето (и продължавате да лъжете събудения, че все още сънува), толкова по-болезнено ще бъде неизбежното връщане към фактите.
  И докато е много лесно да бъдеш управляваща партия докато надуваш дълговия балон и електората те обожава, то никак, ама никак не е лесно да си на власт, когато обратния процес започне. Всъщност, оказва се, икономиите със сигурност те свалят от власт.

  Това показват фактите. Берлускони, Папандреу, Саркози и много други загубиха изборите, поради непопулярните мерки, които се очакваше, че те ще предприемат.
  Тук започва „Бермудския триъгълник“ на съвременната криза – политиците не искат да осъществяват реформи и бюджетни икономии, защото това ще ги свали от власт. От друга страна, реформите и бюджетните икономии са единственият изход от тази ситуацията и необходимата предпоставка за връщането на икономиката отново на възходящата писта. Крайният резултат от патовата ситуация е: Европа се е запътила към дългогодишна стагнация, в която политиците няма да имат куража да реформират прекомерно тежките регулаторни механизми. В следствие дългът ще нараства в геометрична прогресия, наливаща още и още бензин в огъня.
  При всички положения обаче нещо трябва да бъде направено. Нужна е интелектуална революция, която да разсее масовите заблуди, които виреят в днешните разбирания за ролята на съвременната държава. Едно обаче трябва да е ясно: по същия начин по който политиците до голяма степен доведоха до това пазарите да не работят, то по същата логика отново политиците ще са виновни за прогресивното увеличаване на дълга в световен мащаб, което ще „зароби“ цели поколения в стагнация.
  В България връзката между политиците и икономиката е малко по-различна. Липсата на парична политика и сравнително консервативното бюджетиране от страна на нашите политици предотврати “гръцкия” сценарий, което бе възможен и в нашата действителност. Но ние си имаме други проблеми.
  Правителството продължава да налива огромни средства в бездънни фискални ями (като БДЖ, социалната сфера, здравеопазването), като в същото време ефективността от тях продължава да намалява. Средствата обаче идват от данъци.
  Проблемът в момента не са малкото приходи, а огромните, неефективни разходи. И хората го знаят, усещат го. Те виждат, че с всяка следващата година данъчните им задължения нарастват по-бързо от доходите, а в същото време икономиката ни стои в условия на стагнация.
  Нужни са реформи. Тежки и непопулярни реформи. Затова и хората гласуваха за ГЕРБ. Те виждаха в лицето на Борисов човек с характер, който може да се нагърби с тежестта на тези реформи. Уви, оказа се тъкмо обратното.
  Изминалите 3 години са може би периода с най-слаба реформация на държавната намеса в икономиката ни след 1989 г. У нас има глад за държавност. Нито левите преди, нито “десните” сега (използвам кавички, защото сегашното правителство не само не е дясно, но е може би възможно най-левичарското управление в момента) проведоха нужните реформи. Затова и хората смениха предишните, а сега може би ще сменят и настоящите. Въпросът е какво ще дойде след тях?  http://argumenti-bg.com/21023/ikonomikata-v-bermudskiya-triagalnik-na-politikata/

 31. 31 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Какво си чешете езиците във форума? Единият или двамата министри да си ходят.Който не си е свършил работата!
  Другото е чист популизъм, сега очкаваме да се намеси слънцето и да въздаде правосъдие, а матр'яла да квичи от кеф.И Румен Петков да се облажи също от хода на тиквата.

  apoloniy
 32. 32 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivanko77":

  Елитния спорт няма нищо общо със здравето,по-скоро обратното.А тая дивотия за връзката на спорта с реномето на държавата не я разбирам,голям прастиж,че някой назобен българин вдигнал 0,5 кг от някой друг назобен.В най-добрия случай спорта е някакъв начин за социална мобилност,и то не най-ефективния,доколкото сходни усилия биха довели до социална мобилност винаги,докато в спорта само за единици.

 33. 33 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#23] от "pierr":

  Ей тъп моторист, айде бегай да правиш кирии с моторя да изкараш некой лев. Аман от търтеи дето са зинали за пари. Мотоциклетизма е най-тъпия спорт и се практикува само от кретени като въпросния Богдан/на галено също наричан Боко/ Николов.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 34. 34 Профил на Aliz
  Aliz
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Интересно как за МВР дадохме допълнително пари въпреки че надхвърлиха бюджетните прогнози, но за спорта не може
  Еми няма да имаме медали от Олимпиади...Защото една "тлъста" премия е години наред инвестиция от страна на спортиста.

 35. 35 Профил на custom24
  custom24
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дянков, ти пари освен за ПР-а на Тиквата даваш ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK