Леката атлетика изпадна от група А за държавно финансиране

Свилен Нейков иска повече контрол и по-голям "резерв от състезатели"

© Юлия Лазарова

Свилен Нейков иска повече контрол и по-голям "резерв от състезатели"Само шест спорта попаднаха в елитната група, която ще получава най-много средства за подготовка до олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., обяви спортният министър Свилен Нейков.


Според новата концепция за развитието и финансирането спортовете ще бъдат разделени в няколко групи, но най-добре обезпечени ще са само летните спортове, които вкараха състезатели в осмицата на игрите в Лондон.


Това са борба, бокс, художествена гимнастика, спортна гимнастика, волейбол и вдигане на тежести.
В тази своеобразна А група попадат и ски, биатлон, кънки и спускане с шейни от зимните спортове. Тях новата схема ще ги хване в крачка, защото олимпийските игри в Сочи са след малко повече от година.


Извън челната група изпаднаха леката атлетика, която традиционно е в топ 3 по финансиране, спортната стрелба, кану-каяка, гребането и други. В тази Б група попадат спортове, които са имали успехи в Атина през 2004 г. и Пекин 2008 г., но не са вкарали човек в топ 8 в Лондон.


В първата група финансирането ще е най-добро - ще се осигуряват най-много средства за участия, материална база, държавни първенства, наем на спортни обекти, треньори и други. Те ще могат да си позволят лагери в чужбина. Спортовете от втората група ще трябва да тренират само в България.


"Вече няма да ни интересуват участия в турнири и световни купи. Единственото, което има значение, са резултатите в големите състезания за годината - европейски и световно", заяви Свилен Нейков при представянето на концепцията.


Тя е в резултат на незадоволителното представяне на игрите в Лондон, където олимпийците взеха само два медала.


"Целта ни е да създадем резерв от състезатели, които да поемат от настоящите елитни спортисти и да търсим успехите на следващите олимпийски игри. Представянето в Лондон е резултат на разбиването на системата за олимпийска подготовка, премахването на спортните школи и училища", заяви той.


Все още не е ясно как точно тази концепция ще отчита особеностите на отделните спортове, тъй като в тениса, например, няма европейско и световно първенство. Тепърва комисията за високо спортно майсторство към МФВС ще прави отделните изисквания "според рамката".


За да се изгради желания резерв МФВС предвижда да отпуска средства за създаването на регионални центрове из страната. Те ще са по четири за спортовете от първа група. Тези центрове би трябвало да се изградят по местата, където даден спорт е развит най-добре.


"Тази системата е проиграна в Англия, Полша и Унгария. Искахме да направим тези центрове в спортните училища, но те минаха наскоро под управлението на нашето министерство и все още не са добре оборудвани", заяви Нейков.


Спортното министерство разчита на добрата воля на кметовете да отпускат общински средства за финансирането на тези центрове. За подготовката на деца и юноши в тези регионални центрове ще бъдат отпуснати 6 милиона лева.


"Искаме да се централизираме подготовката за високо спортно майсторство и да изградим резерв. Клубовете и общините ще са отговорни за развитието на тези центрове, а федерациите ще контролират процесите", заяви той.


Спортното министерство изисква от федерациите четиригодишни планове за подготовка и очаквани резултати. То обаче вече няма да отпуска средства за цяла година, а ще дава по 100 дни, след които ще контролира какво се е свършило. "Засилваме контрола за изразходването на средства", каза Нейков.


Според него е възможно да има индивидуален подход към спортове, които междувременно покажат добри резултати. Ако се появят спортисти, които имат потенциал за медали, тогава може би финансирането на съответния спорт ще се промени.


Над 20 федерации обаче са внесли писмо в спортното министерство, с което изразяват несъгласие с новата система на финансиране и разпределение на средствата.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Да-а-а,определено спускането със шейни е стар илимпийски спорт,а леката атлетика,не!

 2. 2 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Ама разбира се, как не се сетих, че в спускането с шейни и в ските имаме поредица от успехи, олимпийски и световни шампиони! Направо могат да се нарекат "български" спортове.

 3. 3 Профил на Nikola Kasherov
  Nikola Kasherov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Има резон в логиката, ама пък и как ще вкарат повечè хора ако им намалят финансирането и се подготвят по зле?

 4. 4 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Явно се натягаме за Путениадата 2014 г. - да инициираме масово участие. Бащицата ще ги потупа рамото. но нито Бойко ще е премиер, нито Нейков министър.

  Миша
 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 670 Неутрално

  хм...
  аз мислех, че нейков няма право да планира бюджети вече...

 6. 6 Профил на reepicheep
  reepicheep
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Закривай!

  Магистрали и паркинги (паркинги за възрастни хора най-вече - по-близо да местата за вечен покой) ! Това е бъдещето!

 7. 7 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1174 Любопитно

  Значи концепцията е

  "в резултат на незадоволителното представяне на игрите в Лондон, където олимпийците взеха само два медала."

  Еваларка. Сега остава само да кажем, чий е "реалният принос", за това представяне. Що ли питам? Нали БОК вече награди, когото трябва...

 8. 8 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Сиромашко решение!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 9. 9 Профил на vlado1978
  vlado1978
  Рейтинг: 565 Неутрално

  и после защо спортистите се състезават за чужди страни. с подобно финансиране няма какво друго да се очаква. не може да даваш пари на база какво е станало преди година, а не въз основа на това има ли потенциал в някои спортове. за пример - спортната гимнастика. в момента, в който титанът Йордан Йовчев се откаже от спорта (а това хич няма да е далеч), кой ще го замести? нямаме нито един състезател, който да може да представи страната. но пък там ще се изливат пари, за сметка на атлетиката, кану-каяка, гребането - все спортове, които са традиционно силни за България. много бързо забравиха бухалов, донкова, костадинова, нейкова (това вече е странно) и да не се изброяват още

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  загробиха и спорта !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Когато се взема решение за финансирането за следващ олимпийски цикъл, би трябвало да се направи обстоен анализ за потенциала на всеки от спортовете, спечелени от негови представители медали на младежки европейски и световни първенства, условията, при които се подготвят и пр. Резултатите от последната Олимпиада не могат да бъдат единствен критерий. Липсва анализ какво ни чака в борбата и бокса след Станка Златева и Тервел Пулев например...

  "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
 12. 12 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1134 Гневно

  Малоумници!
  Царицата на спортовете не ни е приоритет, такъв бил пързалянето с шейнички!!!
  Това е потресаващо!

  Моите уважения към спортната гимнастика - класически олимпийски спорт, но кого ще финансираме след Йордан Йовчев?
  Докато в леката атлетика винаги се появява някой талант. И сега има няколко обнадеждаващи момичета и момчета, които могат да ни радват в бъдеще.

 13. 13 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В БГ има ли изобщо спорт?

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 14. 14 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#13] от "Galata":

  Да разбира се ! Ние ги обучаваме вие ги приватизирате !

 15. 15 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#14] от "sisiliya6":

  Посочи няколко преватизирани!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 16. 16 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Един ти стига ! Наим Сюлейманолу = на 10

 17. 17 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Весело

  Аз си мислех , че тежката атлетика е за закриване , те пък взеха,че затриха леката!!!

 18. 18 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ами като ще се финансират само шест спорта от държавата,
  то тогава не би трябвало да имаме министерство на спорта-
  хиляди чиновници хрантутници за 6 спорта??!!

 19. 19 Профил на kozhouharov
  kozhouharov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Борбъ, щанги и бокс за престижа на България! БРАВО! Това са спортове които подрастващите трябва да практикуват за да бъдат по-модерни и по-умни от връстниците им в западния свят от който ние вече сме неразделна частица!
  Братските народи на Колумбия, Бразилия и Мексико приветсват нашият избор, който е крачка напред за бъдещето на стокобмена между нашите държави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK