Жак Рох: Борбата реагира добре на обезсърчаващата новина

Жак Рох е обнадежден от реакцията на хората в борбата

© Reuters

Жак Рох е обнадежден от реакцията на хората в борбатаПрезидентът на МОК Жак Рох ще се срещне с президента на Международната федерация по борба Рафаел Мартинети, за да изяснят казуса с предложението за изваждането на спорта от програмата на олимпийските игри през 2020 г. 


Рох заяви днес, че Мартинети е потърсил контакт с него. Белгиецът бил обнадежден от намерението на хората от борбата да върнат спорта в игрите. 


"Разбрахме се да се срещнем при първа възможност и да разговаряме. Трябва да кажа, че FILA реагира много добре на тази обезсърчаваща новина. Те изразиха готовност да адаптират спорта и да се борят за включване през 2020г.", заяви Рох след края на двудневното заседание на изпълнителното бюро. 
Бюрото предложи във вторник борбата да отпадне от игрите през 2020 г., а окончателното решение ще се вземе от сесията на МОК в Буенос Айрес през септември. Борбата ще трябва да се конкурира с още седем кандидати за свободното място в програмата.


Борбата, която остава в програмата на игрите в Рио де Жанейро през 2016 г., все още има шанс да попадне в списъка за 2020 г., ако успее да убеди МОК и да преобърне решението на бюрото. 


Изпълнителното бюро обаче ще се събере отново през май в Санкт Петербург, за да реши кой от кандидатстващите спортове да предложи за включване. Някои наблюдатели смятат, че бюрото може да предложи за гласуване на сесията три спорта, в които да попада и борбата. 


"Гласуването вчера не е елиминиране на борбата от олимпийските игри. Борбата ще участва в Рио де Жанейро. На спортистите, които тренират сега им казвам: "Продължавайте да тренирате за вашето участие в Рио. Вашата федерация работи за включването ви в игрите през 2020 г.", заяви Рох. 


Той беше попитан дали решението от вторник е краят на олимпийската борба. "Не мога да предричам бъдещето. Имаме ясен процес, според който се оценява кои спортове да бъдат включени като "основни" и кои имат шансове да се борят с останалите за място в програмата", добави той и добави, че е наясно с обществената реакция след решението.


По-рано днес от индийския оллимпийски комитет изпратиха официално писмо с молба борбата да остане в олимпийската програма. От Иран и Русия също изразиха готовност да лобират за спорта, който им носи много медали.


"Знаехме, че който и спорт да не бъде включен сред основните, ще има критики от неговите поддръжници", добави белгиецът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK