Плувецът в екстремни води, или кой е новият министър на спорта Петър Стойчев

Петър Стойчев е новият спортен министър

© Георги Кожухаров

Петър Стойчев е новият спортен министърЕдинственият български световен шампион по плуване Петър Стойчев е министърът на физическото възпитание и спорта в служебното правителство. Ако има нещо, по което си приличат с президента Росен Плевнелиев, който го избра за тази позиция, това са работата и опитът от Германия.


Накратко Стойчев може да бъде представен като най-успешния български плувец по брой медали и трофеи от престижни официални състезания. Той е шампион в плуването в открити води на 25 километра от световното първенство в Шанхай през 2011 г. и още 11 пъти носител на Световната купа по плувен маратон. Четирикратен участник в олимпийски игри, като най-доброто му класиране е шестото място на игрите в Пекин през 2006 г. в дисциплината 10 км. През 2007 г. постави и рекорд за най-бързо преплуване на Ламанша, като се превърна в първия човек, преодолял протока за по-малко от седем часа.


36-годишният Стойчев има
30-годишна спортна кариера, която сега ще трябва да прекрати


за да влезе в служебния кабинет. Още след деветото място в плуването на 10 км на олимпийските игри в Лондон той обяви, че вече не намира мотивация да плува и ще трябва да мисли за живота след активния спорт.


Президентът Росен Плевнелиев поздравява Петър Стойчев след излизането му от водата на олимпийските игри в Лондон

© Прессекретариат на президента

Президентът Росен Плевнелиев поздравява Петър Стойчев след излизането му от водата на олимпийските игри в Лондон


На въпроса какво ще прави след края на кариерата си в Лондон миналото лято той заяви: "Тук идва трудното. Тридесет и шест години съм правил едно и също, а сега трябва да правя нещо ново. Както 36 години съм стискал и съм се оправял, продължавам така и занапред".


В цялата си кариера е 


преплувал над 60 хиляди километра на тренировки и състезания


в един от най-тежките откъм физически изисквания спорт. Понякога състезанията му продължават по 8-9 часа.


Стойчев е член на комисията на спортистите към Международната федерация по плуване, тъй като е най-изявената фигура в маратонските плувания през последното десетилетие. Заради успехите си беше приет и в Залата на плувната слава във Форт Лодърдейл през 2009 г. Участва в управителния съвет на Българската федерация по плуване, председател е и на плувния клуб "Левски".


Той е един от неопорочените откъм скандали български спортисти. В най-силната част от кариерата си успяваше да балансира между държавното финансиране и намирането на спонсори за инициативите си, които бяха свързани с пътувания по целия свят.


От известно време плувецът тренира в Германия, където допълни своята представа за немското разбиране за спорта - като се започне от тренировъчната методика за високи резултати и се приключи с отношението към масовия спорт. Неведнъж е казвал, че се надява един ден да има възможност


да пренесе немския опит в българската реалност


"След като отидох в Германия, видях много положителни неща. Много по-добре организирани тренировъчни процеси, много по-добра спортна база, огромна сериозност и невероятна точност. Там получавам много неща, които в България през годините се оказва, че са ми липсвали или са били непостижими независимо от това колко си сериозен в отношението си към подготовката", коментира пред "Дневник" в края на 2011 г. Стойчев.


Петър Стойчев е единственият български световен шампион по плуване и 11-кратен носител на Световната купа по плувен маратон

© Reuters

Петър Стойчев е единственият български световен шампион по плуване и 11-кратен носител на Световната купа по плувен маратон

А по отношение на натрупания опит още тогава той сподели: "Няма да скрия, че имам амбицията да работя и да помагам, когато приключа със спортната си кариера. Стига да ми се даде възможност и някой да помисли, че има нужди от моето мнение и знания. Насила хубост не става. Затова пътувам, събирам знания, постигам резултати". 


Първите задачи


Една от особеностите на неговата дисциплина е в екстремността. Средата винаги е различна - понякога е в езеро със спокойни води, друг път е река със силни течения. Никога не е известно каква ще бъде температурата - тя може да от 17 до 30 градуса, дори и повече.


Сега Стойчев попада в подобна ситуация - посвоему екстремна, тъй като за няколко месеца ще трябва да реши някои нерешени проблеми в българския спорт. Първите изостанали задачи са разпределението на средствата за спортните федерации за тази година и определянето на държавните субсидии за домакинствата на международни спортни събития. Във втория случай той ще разполага с около 25% от заявените от организаторите суми. 


Срещу Петър Стойчев е подаден сигнал във Върховна касационна прокуратура, в който се твърди, че неправомерно е изразходвал европейски средства, предоставени на плувен клуб "Левски", както и за фалшифициране на протокол от общото събрание на клуба, на което той е избран за председател. От прокуратурата коментираха за "Капитал", че по случая на 5 февруари е възложена проверка, която е със срок от 60 дни и все още не е приключила, като за момента нито е потвърдено, нито е отхвърлено.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK