Спортният министър Свилен Нейков се отчете онлайн

Свилен Нейков избра неприсъствен начин за отчитане на дейността

© Анелия Николова

Свилен Нейков избра неприсъствен начин за отчитане на дейносттаСпортният министър Свилен Нейков избра да отчете дейността си от 2009 г. само онлайн, като публикува отчета си в интернет страницата на МФВС. 


В него Нейков изброява заложените мерки в развитието на физическото възпитание и спорта и тяхното изпълнение, но не става ясно каква е неговата политическа оценка за свършената работа и доколко според него е успял да реализира плановете и идеите си.


Според документа става ясно, че за спорта сред подрастващите са реализирани програми за 8.1 милиона лева, а в тях са участвали около 240 хиляди деца. По проекта за активизиране на хора в трудоспособна възраст "Никога не е късно за ново начало" са участвали 80 хиляди души, но неясно на каква цена. По програмата "Спорт за всички" са изразходвани 3.6 милиона лева за различни проекти.
Изброяват се ремонтите на спортни съоръжения, включително и изграждането на зала "Арена Армеец", както и започналата акредитация на Националния антидопингов център. Променени са и нормативните документи като тези за следене, прогноза и отчитане на спортните резултати на елитните спортисти. Отчетено е наличието на наредби за финансиране на спорта в 160 общини. 


За изминалата 2012 г. спортното министерство е похарчило 58 милиона лева, като 36 милиона от тях са от държавния бюджет, а останалите от спортния тотализатор. Ръстът на средствата за спорт е с 34% повече в сравнение с 2008 г.


Министерство на физическото възпитание и спорта е бенефициент на проекти по оперативни програми за 4 милиона лева. 


Министърът отчита, че всяка година във федерациите и останалите спортни организации са извършвани по над 300 проверки за целесъобразността и законността в изразходването на държавни средства. През 2012 г. те са били 501. 


В нито едно изречение обаче не се оценява каква е ефективността на изпълнените мерки и с какво това е помогнало за развитието на физическата култура на българските граждани или по-високите резултати на елитните спортисти.


Свилен Нейков ще бъде заменен от световния шампион по плуване Петър Стойчев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK