Нейков пусна конкурс за лифт и други обекти на Витоша ден преди напускането си

Свилен Нейков (вдясно) сдаде поста на своя приемник Петър Стойчев днес

© МФВС

Свилен Нейков (вдясно) сдаде поста на своя приемник Петър Стойчев днесВ деня, в който президентът Росен Плевнелиев обяви състава на служебното правителство, напускащият спортен министър Свилен Нейков пусна конкурс за наем на няколко обекта около хижа "Алеко" и най-голямото столично стрелбище - в Панчарево.


В заповед от 12 март Нейков обявява процедура за отдаване под наем на лифта на плаца на Алеко, известен като "Заека", масивната сграда на финала на писта "Витошко лале" с разгъната площ 483.30 кв.м и инсталацията за изкуствен сняг на на същата писта. Тези съоръжения включват 2100 метра тръби, 20 резервоара, бент, водозахващане, подпорни стени, помпени агрегати, кабелизация на пистата. Отдават се и 10 бунгала в близост до пистата "Витошко лале".


Лифтът и инсталацията са били отдадени под наем за пет години на Българската федерация по ски по времето на Държавната агенция за младежта и спорта с председател Весела Лечева. По-късно са преотдадени на "Витоша ски". В договора е било записано, че може да се преотдават единствено на фирмата, която държи останалите лифтове на Витоша. 
Лифт "Заека" не работи от няколко години, след като един от стълбовете се изкриви. Преди това лифтът се използваше предимно от ски училищата за обучение. Миналата година, когато "Витоша ски" спря всички лифтове на Витоша, "Заека" също остана спрян заради "техническа неизправност".


Другият интересен обект за отдаване под наем е стрелбището в Панчарево, което е с площ над 26 хиляди кв.м. Административната сграда е с разгъната площ 1500 кв.м. 


"Това стрелбище е абсолютно разграбено. Ние нямаме никакво финансиране и не можем да си позволим да участваме с инвестиционни намерения. Страх ме е да не го вземе някой и да загуби статута си на спортно стрелбище", заяви Валери Григоров, който организира дейността на Българския стрелкови съюз. 


Организацията с президент Мария Гроздева наскоро получи лиценз да развива спортната стрелба в България. "В момента финансиране изграждането на съюза само с лични средства. Тепърва подготвяме проекта за финансиране на дейността ни", добави той.


Обектите ще се отдават за пет години, а срокът за подаване на документи е един месец. В процедурата може да участват само лицензирани спортни организации, чиято дейност е свързана с предназначението на обектите. Изборът ще бъде направен от новото ръководство на министерството, което днес прие управлението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK