Петър Стойчев смята да категоризира спортовете след допитване за предпочитанията

Петър Стойчев заяви, че срещата с волейболната федерация е била с опознавателен характер

© Надежда Чипева, Капитал

Петър Стойчев заяви, че срещата с волейболната федерация е била с опознавателен характерСпортният министър Петър Стойчев загатна за възможна промяна в принципа на приоритетизиране на спортовете в България, от което зависи и тяхното финансиране. 


Световният шампион по плуване смята, че е възможно да се проведе проучване, което да определи любимите спортове на българина. 


"Обществото трябва да каже какво харесва, кои спортове иска да гледа и да практикува. Трябва да е ясно кои са приоритетните спортове за България", заяви той в предаването "Спортна треска" на БНТ.
На въпрос на водещия дали трябва да се направи проучване по въпроса, Стойчев отговори: "Това също стои на дневен ред пред нас."


В момента финансирането на федерациите се осъществява на базата на постигнатите резултати. Предишното ръководство на спортното министерство въведе наскоро система, в която с най-голяма тежест са резултатите от последната олимпиада. Най-много средства получават федерациите, които са класирали участници до осмо място в Лондон. 


"Има ясни и точни критерии за финансиране въз основа на резултатите от миналата година. Това е било до момента... Има и случи, в които не съм съгласен", заяви Стойчев в предаването. 


Той заяви, че се подписват анекси към договорите с федерациите, в които ги задължават да съдействат за присъствието на техните елитни спортисти на събития с деца.


Той заяви, че срещата с Българската федерация по волейбол през миналата седмица е била "с опознавателен характер". На нея той обеща финансирането към БФВ да стартира през тази седмица. 


"Аз нямам намерение да се бъркам в работата на федерациите. Нямам намерение да налагам мнението си в тяхната работа. Те си правят планове къде ще се готвят. Клубовете си избират ръководството и нямам право да се меся в този процес", каза той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK