Турция ще вложи 19.2 млрд. долара в инфраструктура за Истанбул 2020

Представители на комисията на МОК в Истанбул посетиха метрото, което беше специално брандирано с логото на кандидатурата<br />

© Reuters

Представители на комисията на МОК в Истанбул посетиха метрото, което беше специално брандирано с логото на кандидатуратаТурция обяви готовност да вложи 19.2 млд. долара за осъществяването на инфраструктурни проекти в Истанбул. Това обявиха организаторите на кандидатурата на града за домакин на летните олимпийски игри през 2020.


В Истанбул вече трети ден е комисията с представители на МОК, която инспектира как върви подготовката. Сред темите на деня са били плановете за инвестиции, осигуряването на спонсори и развиването на маркетингова стратегия.


Инфраструктурните плановете включват разширяване на линиите на метрото и железниците, както и изграждане на железопътен тунел и тунел за автомобили, свързващи европейската и азиатската части на Истанбул. Домакините твърдят, че повечето спортисти ще могат да стигат от олимпийското село до спортните съоръжения за до 30 минути. Освен това броят на хотелските стаи се очаква да се увеличи почти двойно - до 100 хиляди.
Планираният бюджет на Истанбул за инфраструктурни проекти е десет пъти по-висок от този на Мадрид. Третият кандидат Токио говори за 4.9 млрд. долара инвестиции, като твърди, че голяма част от средствата вече са осигурени.


"Това е един от най-важните проекти в историята на Турция. Целтра на страната е до десет години да стане една от десетте водещи икономики в света. Ние - в частния сектор, очакваме да имаме ключова роля в постигането на тези цели на правителството", каза пред гостите Али Коч, който е сред най-влиятелните бизнесмени в страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK