Свилен Нейков: Ние възродихме елитния спорт

Нейков заяви, че е готов отново да бъде министър на спорта

© Анелия Николова

Нейков заяви, че е готов отново да бъде министър на спортаПоследните 20 години бяхме изгубили инерцията, ние я върнахме и възродихме елитния спорт, заяви бившият спортен министър от правителството на ГЕРБ Свилен Нейков пред ТВ7.


През миналата година в Лондон България остана без златен медал от олимпийски игри за първи път от Хелзинки 1952, но бившият треньор по гребане изрази задоволство от работата си на поста през последните четири години и сподели готовност да го заеме отново.


"Доволен съм от свършеното. Тук не говоря само за строежите, но и за задействаните програми. Успяхме да върнем много хора в спорта. Последните 20 години бяхме изгубили инерцията. Ние я върнахме и възродихме елитния спорт", заяви Нейков.
Той призна, че има да се свърши още много работа по отношение на масовия спорт и развитието на училищата, като поиска и удвояване на бюджета на спортното министерство.


"За да е здрава нацията, децата трябва да се върнат в залите и по пистите и стадионите. Създадохме много условия за това, но е нужно още време. За да постигнем успех, ни е нужен и по-голям бюджет. Сегашният е около 30 млн. евро. Мисля, че удвоени средства ще донесат доста по-различни резултати. Ситуацията обаче е тежка и трябва да се съобразяваме. Дори в условя на криза имаме много шампиони и изградихме зала като "Арена Армеец", в която могат да се провеждат редица големи състезания", смята Нейков.


Според него България има нужда и от изграждането на нов национален стадион. "Ако искаме да сме конкурентоспособна страна и име в спорта, се нуждаем от нов стадион. Той наистина ни е нужен, за да можем да кандидатстваме за различни първенства. Към момента обаче ситуацията е много сложна. Намираме се в условия на криза и пари за подобно съоръжение ще се намерят трудно", каза бившият спортен министър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK