Илиана Раева обяви, че държавните пари за художествената гимнастика са малко

Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева заподозря "солова реакция" на Петър Стойчев в отговора на министерството на спорта

© Анелия Николова

Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева заподозря "солова реакция" на Петър Стойчев в отговора на министерството на спортаПрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева заяви, че държавните средства, които спортът получава, са недостатъчни. Тя направи обръщение до служения спортен министър Петър Стойчев, за да защити "спорта си от умишленото и напълно тенденциозно спекулиране".


Раева е недоволна от отказа на министерството да доплати разходите за участие в европейското първенство във Виена и световното в Киев. Тя заяви преди дни, че е допуснала грешка при изчисленията и поиска още 70 хиляди лева. От министерството отговориха, че утвърдените средства за годината са 1 593 542 лева, "от които към 16 април 2013 г. са предоставени 693 760 лв."


Раева е направила разбивка на сумите, за да покаже, че са недостатъчни. "Министерството на спорта е отпуснало на БФХГ сумата от 191 хиляди лева за международен спортен календар. Тези пари трябва да покрият участията ни в световното първенство, европейското първенство, шест Световни купи, пет турнира от веригата Гран при и шест турнира за девойки. Само състезанието за Световната купа в Лисабон струваше 43 300 лева. БФХГ е изразходвала до момента сумата от 145480 лева, а състезанията тепърва предстоят", обяви тя.
Президентът на БФХГ допълва, че домакинството на световната купа в София струва 500 хил. лева. От тях 230 хиляди идват от държавата, но 72 хиляди са за плащането на наема на "Арена Армеец София".


В обясненията си Раева добавя, че близо 46 хил. лева са недостатъчни за осигуряването на екипировка за 34 души екип. "От тези средства не сме в състояние да заплатим дори триката, които изисква регламентът на спорта."


Тя признава, че е заподозряла "солова реакция" от страна на Стойчев в отговора на министерството. В края на обръщението си Раева се насочи към спортния министър: "Позицията, която заемате и институцията, която ръководите, макар и временно, изисква от вас отговорност, компетентност и морал. Когато се изнасят документи, целящи да компрометират спорт, донесъл толкова мигове на щастие и гордост на българите, това може да ви изиграе лоша шега и да има обратен ефект. Никой няма право да използва служебното си положение за користни цели". Тя  допълва, че се надява художествената гимнастика скоро да заслужи уважението на Стойчев.


Раева влезе в конфликт с министъра от служебното правителство още след избора му на поста. Предшественикът на Стойчев - Свилен Нейков, каза, че го подкрепя по въпроса за финансовите претенции на художествената гимнастика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK