По-малко от половината български деца спортуват, показва проучване

Родителите знаят, че спортът е важен за децата им, но не са активни в това да ги окуражат да спортуват, показва изследването<br />

© P&G

Родителите знаят, че спортът е важен за децата им, но не са активни в това да ги окуражат да спортуват, показва изследванетоПо-малко от половината деца в България спортуват, сочи проучване, поръчано от P&G като продължение на кампанията "Благодаря ти, мамо". Според информацията в него са били анкетирани 698 души възраст 18-55 г. в седем района на страната и четири областни града.


Отговорите им показват, че само 44% от децата, свързани с интервюираните, спортуват.


Около една четвърт от родителите, чиито деца остават встрани от спорта, смятат, че това е така заради липсата на интерес в самите деца. Други 18% отговарят, че децата са прекалено малки, за да спортуват. Според 12% от анкетираните децата "нямат достатъчно време за това".
"Спортът е много важен за развитието на младежите и той трябва да е част от ежедневните занимания на едно дете. За това родителите са основна роля в мотивирането и окуражаването на децата си да практикуват спорт", каза заместник-министърът на спорта Йордан Йовчев.


Мнозинството от родителите (85%) е на мнение, че спортът е важен за развитието на децата. Въпреки това едва 12% от родителите, чиито деца не практикуват спорт, планират да запишат детето си на спорт в следващите шест месеца.


От P&G съобщават, че подписват споразумение за партньорство с Българската федерацията по спортна гимнастика за една година. Целта е "да подпомогне развитието на младите талантливи спортисти по пътя им към постигането на техните мечти", обявиха от компанията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK