Стойчев за споровете с федерациите: Винаги става въпрос за пари

Стойчев отново защити отказа си да даде средства за мотоциклетизма и голфа

© Георги Кожухаров

Стойчев отново защити отказа си да даде средства за мотоциклетизма и голфаМинистърът на спорта Петър Стойчев заяви, че критиките срещу него от страна на федерациите се дължат на искания за пари и различни интереси.


Той отново защити отказа си да дофинансира участието на състезателки по художествена гимнастика на европейско и световно първенство със 70 хил. лева, както и да не отпусне поисканите няколко милиона лева за голф и мотоциклетизъм.


"Конфликтните ситуации са свързани с финанси. Бюджетът на министерството е 39 млн. лева за 83 федерации и 500 училища. Когато няма пари, тогава излизат тези скандали. Няма нищо преднамерено от моя страна някой да бъде ощетен", обясни министърът пред Би Ти Ви.
Ведомството вече е провело преговори и е пред подписването на договор за целевото финансиране на най-добрите български професионални тенисисти Григор Димитров и Цветана Пиронкова. Двамата заемат съответно 29-а и 51-а позиция в световните ранглисти.


"Те нямат определено финансиране. С Данчо Йовчев (зам-министър на спорта) стигнахме до извода, че те заслужават да бъдат финансирани целево поради хиляди причини", съобщи Стойчев. Сумата ще стане ясна след подписването на контракта.


Той заяви, че няма какво да дели с президента на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева, която е най-активният му критик. "Не мога да нарека държавни 70 хил. лева просто "едни 70 хиляди". Над 25 федерации са с по-малък годишен бюджет. Договорът с художествената гимнастика е подписан и за него има осигурени средства", каза Стойчев.


Според него се търси "целенасочено създаване на напрежение" и "има някаква предистория от миналото", които стоят като мотив зад атаките на Раева. "Става въпрос за пари, не е ли ясно на всички? И предишни наши общи интереси около басейн "Спартак", всичко това е в центъра на нещата. Не съм направил нищо нередно, за да се извинявам", допълни бившият плувец.


Министърът коментира и поискания от мотоциклетната федерация хеликоптер от "Авиоотряд 28". Председателят на организационния комитет за Гран при на България Румен Петков твърди, че става въпрос за медицински хеликоптер, а Стойчев бил подведен от премиера Марин Райков.


"Не вярвам, че премиерът може да ме подведе. В исканията на федерацията по мотоциклетизъм пак става въпрос за пари, или за много пари. Тук говорим за 2 млн. лева, освен тези 600 хил., които вече преведохме. Става въпрос и за хеликоптер от "Авиоотряд 28", за ред неща извън моите правомощия", обясни Стойчев.


Министърът бе категоричен, че няма да преведе средства за домакинството на голф турнира на комплекса "Тракийски скали". Според информация на "Дневник" предишният спортен министър е бил обещал 3 милиона лева за турнира.


"Едни държавни пари няма как да се обещаят на честна дума. Държавно обещание означава подпис. Тези пари не са за инвестиция, а за организиране на един турнир и ще изчезнат за една седмица. Можем само да гадаем за възвращаемост от туризъм и реклама. Исканите от голфа 5.1 млн. лева не могат да бъдат осигурени от Министерството на спорта. Може би някое друго държавно обещание стои зад тази сума", предположи Стойчев.


Бившият плувец призна, че не съжалява за приемането на министерския пост и ще реши дали да продължи да се занимава с политика след като види състава на новото правителство.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Спорт се подържа с развита икономика ...парите идват от там...и още нещо без пари спорт няма...със стиснати кълки не се ражда.

 2. 2 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Брех, слушаш интервюто му и този министър ще вземе да ми хареса Много прагматично мисли, което е много добре за него !!!

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Във временното правителство има много добри попадения,работят наистина сърцато,сигурно някои ще си запазят позициите и занапред

 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Министерството на спорта отпусна 2 млн. лева на федерацията по борба да проведе "свободни, честни и демократични избори". Борците започнаха подготовката за 12 май ...терминът е смразяващ - синдикатът на борците. Бухалките влизат в употреба. Полицията немее. Глутниците върлуват.

 5. 5 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 885 Весело

  Да ги оставим да си поработят 1 година ?!?

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Стойчев беше изключително прям и каза - пари. Ана Цолова просто се изложи за пореден път като водещ, особено с повтарянето на едни и същи въпроси и заяжданията си с него. А като видиш какви хора "критикуват" Стойчев и ти ставя ясно кой е прав - Илиана Раева, Румен Петков, Богдан Николов, Нешка Робева, Гриша Ганчев - тези мутри трябва да бъдат изметени от спорта, за да има прогрес.

  седеньето го зголемува задникот
 7. 7 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#4:"latcho59"]Министерството на спорта отпусна 2 млн. лева на федерацията по борба да проведе "свободни, честни и демократични избори". Борците започнаха подготовката за 12 май ...терминът е смразяващ - синдикатът на борците. Бухалките влизат в употреба. Полицията немее. Глутниците върлуват.[/quote]
  Решение № 20 от 23.XII.1992 г. на КС на РБ по конст. д. № 30/92 г...При положение, че в България е установено "парламентарно управление" (чл. 1, ал. 1 от Конституцията), същностен белег на което е политическият контрол, упражняван от Народното събрание по отношение на правителството, респективно необходимостта от доверие на Народното събрание към правителството, обстоятелството, че служебното правителство е назначено от президента, дава основание да се счита, че функциите му са ограничени. Освен този извод, който може да бъде направен на базата на Конституцията, останалите основания за определяне правомощията на служебното правителство чрез тълкуване на конституционния текст са ограничени. Известно указание се съдържа в самото наименование на това правителство. То е служебно, както се отбеляза, най-напред поради начина на неговото формиране. До него се стига "ако не се постигне съгласие за образуване на правителство". Общата формула "непостигане на съгласие" (чл. 99, ал. 5, изр. 1) отразява в крайна сметка невъзможността да се образува парламентарно мнозинство, което да послужи като стабилна основа на едно силно правителство. В този смисъл правителството е "служебно". "Служебно" е то, от друга страна, и защото трябва да извърши определени функции до провеждането на нови избори (вкл. да организира самите избори).
  Служебното правителство осъществява правомощията на Министерския съвет, определени в глава пета от Конституцията. Известна ограниченост на неговите функции произтича от това, че то получава своя мандат не от парламента. Тя не подлежи на дефиниране или законова уредба, а е следствие от ограничения във времето, през което функционира служебното правителство, от предназначението му да управлява текущите въпроси на вътрешната и външната политика на страната до провеждането на законодателни избори и съставянето на правителство от новоизбраното Народно събрание, от ограничеността на парламентарния контрол, упражняван върху него, от липсата на парламент, когато Народното събрание е разпуснато, а ново Народно събрание не е избрано, oт непарламентарния източник на неговите правомощия. Служебното правителство не е обект на парламентарен контрол, който цели реализирането на политическа отговорност.

 8. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#7:"latcho59"]"Служебно" е то, от друга страна, и защото трябва да извърши определени функции до провеждането на нови избори (вкл. да организира самите избори). [/quote]

  [quote#4:"latcho59"]Министерството на спорта отпусна 2 млн. лева на федерацията по борба да проведе "свободни, честни и демократични избори". [/quote]

 9. 9 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Явно и с федерациите се справя така ефективно, както и с плуването. Браво за твърдостта му!

  Само искам да чуя каква е визията му за масовия спорт, как да заинтересуваме децата в това да спортуват за здраве.

  I don't want to believe. I want to know.
 10. 10 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  До коментар [#6] от "Subcomandante Carlos":

  Подкрепям коментара ти.
  Освен изключителен спортист,Стойчев е умен, решителен и правилно действащ,видно поне от досегашните му решения,министър.

 11. 11 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Стойчев освен много голям спортист( въпреки че недоразумението Станка Златева беше предпочетена като по голям спортист от него) се оказва и културен и разумен човек, който има качества да управлява спорта , въпреки че отделно министерство не е нужно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 12. 12 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Освен добър спортист, СТойчев се оказа и много умен човек с твърд характер и собствена позиция,който въобще не се страхува да казва истината.Такава комбинация не се е срещала из нашите политически ширини от много,много години.
  Определено една от приятните изненади в този кабинет.Ако следващото правителство има разум, ще го назначи за постоянен министър на спорта.Очевидно е, че напипва пулса на събитията, засега.

  На 12 май с 27 номер
 13. 13 Профил на chushka
  chushka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това е човек постигнал повечето си успехи без или с минимално финансиране от държавата. А за личните му качества - мисля всички виждат и си правят изводи.
  Малко ми е странно защо при бюджет 39млн ще финансират Гришо и Цвети. Заслугите са безспорни, но с тази игра и резултати, до края на сезона може Гришо да заработи толкова, че той да финансира федерацията

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Този човек ми харесва! И той и Данчо са мъже на място. за съжаление след изборите вероятно ще ги махнат от постовете им, защото видно не са удобни на "спортните" среди.

 15. 15 Профил на irs
  irs
  Рейтинг: 470 Неутрално

  39 млн. за спорт и 100 млн. за подслушване. За това няма пари.

 16. 16 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1117 Разстроено

  Ана Цолова и Илиана са долу-горе на един умствен кантар.

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 17. 17 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 829 Неутрално

  "Председателят на организационния комитет за Гран при на България Румен Петков твърди, че става въпрос за медицински хеликоптер, а Стойчев бил подведен от премиера Марин Райков."
  Не било Авиоотряд 28, само медицински хеликоптер било....
  Е, нема такава наглост.Другаря Ла Фонтен просто изби рибата.
  Че и интрижки създава.

  На 12 май с 27 номер
 18. 18 Профил на kozhouharov
  kozhouharov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Оооо боже, ще падна от смях! Ани Цолова от бТВ, този гений неземен се опитва всячески да се заяжда с министъра който отказва парите за голф турнирчето на шефа й, дон граф Куасимил Геугофф!

 19. 19 Профил на vomit
  vomit
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много ми харесва министър Стойчев! Дано удържи позицията, че в нашата държава всички са се научили само да лапат баницата. Щом плюят по него значи си върши работата. Аз искам той да остане министър на спорта и занапред!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK