Васил Иванов-Лучано: Олимпийският комитет трябва да излезе от рамката на туристическа агенция

Васил Иванов-Лучано има готов екип за управление на БОК

© Георги Кожухаров

Васил Иванов-Лучано има готов екип за управление на БОКНа 9 май предстоят избори в Българския олимпийски комитет, в които настоящият председател Стефка Костадинова ще се опита да спечели трети мандат в конкуренцията на Весела Лечева и Васил Иванов-Лучано. "Дневник" ще ви представи гледната точка на двамата претенденти, като започваме с бившия спортен министър Иванов. 


Защо се кандидатирате за президент на Българския олимпийски комитет?


- Не се кандидатирам, а по-скоро бях издигнат от индивидуални членове и група федерации. Споделям тяхното виждане, че нещо трябва да се промени в олимпийския комитет и затова е редно начело да застане човек, който може да работи и който е доказал, че може да работи.
Те са ви издигнали, но вие сте се съгласили, което вероятно подсказва, че имате самочувствието, че можете да спечелите...


- Със сигурност, иначе не бих го направил. За съжаление през тези осем години не се случи нищо в олимпийския комитет. Стефка Костадинова е един уникален спортист, уважавам я страшно много - работили сме много време заедно, а и сме лични приятели. Но трябва да се промени работата на комитета. В момента това е една затворена структура. Ако искаме да имаме спорт и олимпийско движение нещо трябва да се направи.


Какво виждате реално като възможности да се направи?


- Първо трябва да се въведе мандатност за председателя на олимпийския комитет, който и да е той. Международният олимпийски комитет вече въведе два мандата за президента, Барак Обама има два мандата, Путин има два мандата, нашият президент има два мандата... Нормално е да се въведе и в БОК, защото след осем години начело на един пост се изхабяваш. Трябва да влязат нови хора и нови лица. Много важно е индивидуалните членове да са съпричастни към спорта и реално да подпомагат. И вратата на олимпийския комитет трябва да бъде отворена 24 часа за федерациите, за да може да се работи по всяко време с тях.


С какво спечелихте тези федерации, които наскоро излязоха с декларация и ви издигнаха за служебен спортен министър?


- Може би трябва тях да ги попитате, но може би именно с това - когато бях спортен министър вратата ми беше отворена. Няма нито една федерация с отказано финансиране. Направихме премиите за олимпийските шампиони – и за златните, и за сребърните и за бронзовите медалисти. Тези неща оставят следа. Това са хора, които работят денонощно за спорта. Един ден се качих на Белмекен, за да се видя с борците. Те полагат повече физически труд от един миньор. Когато подсигуриш спортистите можеш да се надяваш видиш българското знаме и да чуеш българския химн на големите състезания. А на последната олимпиада не успяхме да го чуем.


Смятате ли, че имате тяхната подкрепа в надпреварата за БОК, защото в единия случай става въпрос за политическа структура, която има финансов ресурс, а в другия за една обществена организация с ограничени възможности?


- Точно това трябва да се промени. Първо трябва да има точна и ясна работа с МОК, с членовете и президента му. В момента и мандатът на Жак Рох изтича, което означава, че ще има нов президент. Трябва да се работи с тези хора, за да могат да се намерят пари. Аз мисля, че с моя екип можем да го направим, защото не може да се случи с усилията само на един човек. Това не означава, че всички в настоящата структура на БОК трябва да бъдат сменени. Може и сегашният екип да остане, ако се съобразяват с решенията, които взимаме като колективен орган. Когато има екип, има постижения. За да можем да си вършим работата трябва да бъдем единни. Не става въпрос дали Стефка Костадинова, Весела Лечева или Лучано ще управлява, а да се случи нещо реално. Виждате, че в момента нищо не се случва в цялата държава. Ще дойдат изборите на 12 май, но какво правим след това? Защо да не тръгнат промените в държавата от спорта?


И все пак смятате ли, че имате тези федерации на своя страна?


- Те ще си преценят сами. Те ще направят своя избор свободно.


Преди осем години отново участвахте в надпреварата за председател на БОК. Какъв урок извлякохте от тогава при положение, че бяхте дори в по-силна позиция – мандатът ви на спортен министър беше изтекъл само няколко месеца по-рано?


- Тогава нещата се промениха чисто политически. А сега просто трябва да покажа какво съм направил като министър и като председател на комисията по спорта в парламента. Това са доказуеми и налични неща. Затова получих и тази подкрепа при съставянето на служебното правителство – защото аз и моят екип сме доказани хора, които можем да вършим работа. 


Как оценявате това, че събранието беше изтеглено с четири месеца и е три дни преди парламентарните избори?


Мога да кажа само с една дума – странно. Според мен безсмислено. Все пак трябваше да се изчака събранието през октомври. Но от друга страна идва олимпиадата в Сочи и ако идва нов екип в сградата на "Ангел Кънчев" те ще имат отговорността да подготвят нашите спортисти и да направят всичко възможно да се представим добре. Макар, че чисто в подготвителен план Сочи вече е дошла и отминала.


Имате ли притеснения от предстоящата политическа конюнктура?


- Смятам, че БОК трябва да върви ръка за ръка с министерството на спорта. Не можем да гоним италианския модел, където са самостоятелни и се грижат за олимпийските федерации и движение. Но ако председателят на БОК има добрия достъп до изпълнителната власт и то не само до спортния министър, а до министъра на финансите, на икономиката, тогава всичко ще бъде наред.


Вие сте политическа фигура и ще се конкурирате с две дами, които са били бивши спортистки. Дошло ли е време поста да се заеме от човек, който не е бил спортист?


- Когато говорим за спорт, управлението на спорта е много по-важно. Всички обичаме и Весела, и Стефка. Но нека те да гледат техническата част, а да оставят управлението на човек, който умее да го прави. Да оставят менижарирането в ръцете на човек, който има нужните връзки, каквито аз претендирам, че имам.


Сега може би много хора, особено сред индивидуалните членове, които са бивши спортисти и шампиони, очакват да кажете какво ще промените, за да върнете България на международната сцена? Ето например Весела Лечева казва, че олимпийската подготовка трябва да се управлява от БОК...


- Аз съм съгласен. Адмирирам. Но за да се случи трябва да се промени законът, за което много пъти съм апелирал. Защото сега каквото и да е финансирането от страна на министерството, може да се каже, че е незаконно и да се обори. Много е важно законът да се промени и олимпийският комитет директно да бъде ангажиран в подготовката на олимпийските състезатели. Защото в момента БОК прави три неща – купува самолетни билети, наема хотели и избира облеклото. Те са се превърнали в една туроператорска агенция. С повече инициативност БОК трябва да излезе от тази рамка. Хората трябва да разберат, че има олимпийски комитет в България.


Болна тема за тези последни осем години и нещо, което Стефка Костадинова не успя да направи е, че България не успя да лансира кандидат за член на МОК. Смятате ли го това като слабост и като цел за реализиране?


- От моя страна това ще бъде задача номер 1 и виждам Стефка Костадинова като възможен член на МОК. Ако стана председател на БОК ще направя всичко възможно да съдействам, защото тя е една икона в спортната история на България, а и не само на България. Ненапразно летвата с нейния рекорд стои пред музея в Лозана.


Но след като тя сама не си е помогнала, вие как можете да й помогнете?


- Никой не може да направи това сам. Трябва да имаме лоби. Проблемът е, че ние в момента нямаме никакво лоби в международния комитет. Ние просто не съществуваме.


Точно по ваше време беше последната кампания за домакинство на олимпийски игри. Това предстои ли в дневния ви ред?


- Това можеше да се случи, но се промени политическата конюнктура. От една страна тежестта падна и на Весела, и на Стефка. И не беше оценено това, което ние бяхме свършили. Аз не знам дали щяхме да вземем олимпийските игри през 2014 г., но можехме да минен във втория кръг, което беше важно за самата ни държава.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Докато спорта го ръководят физкултурници, така ще е! Трябват печени бюрократи!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3675 Неутрално

  Не се кандидатирам, а по-скоро бях издигнат от индивидуални членове и група федерации.
  _____________________
  Едвам се е навил значи?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  Олимпийският комитет, виж,
  по-добре да заприлича
  на СЛАДКИШ!

  www.berbenkov.hit.bg
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Освен туристическа агенция, Олимпийският комитет си е и доста доходно занимание. А, Лучано купи ли някво вишу, или още я кара по царски ???

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5690 Весело

  ВиШи мисли на един човек с виШу !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Всичко е корупция и борба за кокъла

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1007 Весело

  Интервю с видния специалист!

 8. 8 Профил на Sdoto...to
  Sdoto...to
  Рейтинг: 374 Весело

  за съжаление...........

  в такава държава
  каквото и да каже такъв като този-
  винаги има кой да го чуе.....
  и да го следва
  ...............
  за радост не сме последни -
  скоро четох,
  че в Сенегал средната заплата е около 190 Евро
  в Мианмар са дори по-зле - 160 евро

  спечелете 6+1 от сдото...то
 9. 9 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1976 Весело

  "бях издигнат от индивидуални членове и група федерации" - скромността краси во изглежда, когато е поднесена така професионално. И преди се "оправяше", но сега апетитът е по-голям, а и "неговото" лоби си беше доста силно, чак закон МУ спретнаха.

  Коментиране на анализираното, вече...
 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Как се гради лоби и особено БГ лоби-с Победи във възможно повече спортове, а не само 2-3 спортиста световно известни(от активните).

 11. 11 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Браво на Дневник.
  За пореден път доказват, че пишат това, за което им се плати.

 12. 12 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Една подобна на тази комедия, но от 2003 година, това лице(г) е кандидат за кмет и отговаря на въпроси в интернет.
  "Въпросите са страхотно важни. Реших да се кандидатирам, защото знам, че ще бъда добър кмет – така, както съм станал добър предприемач, въпреки че съм тръгнал от нулата; и както станах добър министър /а знам, че съм добър министър и няма смисъл да се правя на скромен тук, пък и ти ме призоваваш да съм искрен/. Ще бъда добър кмет:
  1. защото винаги съм се интересувал най-много от хората;
  2. защото досега през живота си съм минал през всякакви състояния – бил съм беден, станах заможен; минал съм през всякакви квартали – от центъра, през панелките та до Драгалевци; децата ми учат в нормални държавни училища; блъскал съм се с всякакви глупави и смешни бюрократични разпоредби всеки ден докато управлявах веригата “Лучано” – с две думи, не съм парашутист в нито една от важните за София теми.
  3. защото не съм оставил зад гърба си нерешен проблем, с който съм се захванал."

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 13. 13 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 606 Весело

  Ураааа,БОК ще става сладкарница...

 14. 14 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Какво образование се иска, за да си председател на БОК? Тоя да си гледа тортите!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 15. 15 Профил на Sdoto...to
  Sdoto...to
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#14:"КОТАРАКЪТ С ГАЛОШИ"]Какво образование се иска, за да си председател на БОК? Тоя да си гледа тортите![/quote]

  какво образование бе .....аланкоолу ?
  важното е да нямаш образУвание в главата

  Преди 25 год бях като теб - със същата глава ...

  и един Стар колега ми подари мисъл:

  Няма училище за "Началници" -
  ако си слаб в Главата-
  трябва да си силен в Ръцете и Краката

  докато има такива като Вас -
  такива като Него ще си питат к.......

  спечелете 6+1 от сдото...то
 16. 16 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 761 Любопитно

  До коментар [#15] от "Наблюдател":

  Образованият човек обикновено е и умен.
  Ти кое отделение си завършил?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 17. 17 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Кой го казва! Човекът който стана председател на Българска ръгби федерация в деня в който изгледа първия си мач...

 18. 18 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Първо не смятам че трябва да има министерство на спорта, но ако така или иначе ще се дават пари от данъци на спортни организации, нека сред тях да не са тези, които са членове на БОК/МОК, едни безнадеждно корумпирани групички. Също БФС/ФИФА.

 19. 19 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 811 Любопитно

  този откъде изпълзя ПАК?

 20. 20 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Типичната мутра на прехода.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 21. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1945 Любопитно

  И спорт ли имало в България?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Човек с твърди принципи за келепир и особен афинитет към алкохола - Васил Иванов се вписва отлично в политическата класа.

 23. 23 Профил на Sdoto...to
  Sdoto...to
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#16:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ #27"]Образованият човек обикновено е и умен.
  Ти кое отделение си завършил?[/quote]

  аз ли..........
  имам завършен осми клас....задочно

  както ти казах - от образОвание до образУвание разликата е много тънка ...
  скоро срещнах в борисовата градина две бивши колежки - и двете с УНСС+два западни езика........

  "присъстват" в една фирма за 650 лв

  преди Нова година видях друг колега-беше завършил Набеденият за Престижен

  http://www.ceu.hu/

  и той сега вегетира

  и тримата по "онова време" мислеха като теб....
  но след като бившите ВТО се превърнаха в празни сгради без предназначение-

  сигурно са разбрали че Капитализма е наука-която се учи цял живот

  вероятно и ти някой ден ще го научиш

  спечелете 6+1 от сдото...то
 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Сладкарят Васил Иванов-Лучано има богат клептомански опит. Диплома за някакво образование може и да няма, но Лучано и неговият екип са доказани хора, които могат да вършат всяка черна и мръсна престъпна работа. Очевидно е една организирана престъпна група и Васил Иванов-Лучано има готов екип за Софийския централен затвор.

 25. 25 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1068 Весело

  "Васил Иванов-Лучано: Олимпийският комитет трябва да излезе от рамката на туристическа агенция"

  И да се превърне в сладкарска кооперация?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 26. 26 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Отдавна в една ТВ, жена му каза, че вного лъже!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 27. 27 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 640 Неутрално

  От трите кандидатури нито една не става,то затова и България
  показа какво й е дереджето на световното в Лондон.....

 28. 28 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Лучано хахаххахаха, нямам думи колко безочливи и дебелооки хора има в тази държава, и всичките се натискат да управляват овцете! ахахаа

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 29. 29 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1601 Весело

  До коментар [#15] от "Наблюдател":

  Не знам кой иЗЪМ си изучИл, да не си бил състудент с Ганьо Балксански?

 30. 30 Профил на Sdoto...to
  Sdoto...to
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#29] от "Antonio Candreva":

  в пост № 23
  отговарям на един такъФ учен като теП

  спечелете 6+1 от сдото...то
 31. 31 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#3] от "berbenkov":


  [quote#3:"berbenkov"]по-добре да заприлича
  на СЛАДКИШ![/quote]
  ============================

  Лучано започна с първа частна баничарница .
  После дойде ред на сладкарниците . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 32. 32 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1601 Весело

  До коментар [#30] от "Наблюдател":

  Видях и аз, пък отговарям на един неучЕн като теб
  Ще стане Бай Ганьо от теб
  Това ли е новата мода: спрете и да учите - директно на пилоня - повече парА има? Ограмоти ме на постулатите на поредния иЗъм, моля те, аз съм скаран с тях

 33. 33 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Е го и тоя!
  Абе що се натискате толкова?!
  Сигурно е от силно патриотически чувства!
  ТоА народ съвсем взехте да го подценявате!

 34. 34 Профил на pavlov10
  pavlov10
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Аз харесвам торти "Лу4ано".

 35. 35 Профил на Sdoto...to
  Sdoto...to
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#32:"Antonio Candreva"]Това ли е новата мода: спрете и да учите - [/quote]

  Никога и никъде не съм го твърдял..........
  не ми вкарвай чужди думи в устата !

  образованието е
  " Достатъчно условие"
  " Необходимото условие" няма нищо общо с ВУЗ-а

  това ти е трудно и не можеш да приемеш

  спечелете 6+1 от сдото...то
 36. 36 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Някой помни ли какво свърши Васил Иванов като министър на спорта?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 37. 37 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Срещам го този Убавец от дъжд на вятър и нещо силно ми прави впечатление...
  Нещото се заключава във въпроса, какво ще се получи ако журналистката, вместо микрофон му беше поднесла Drager?!

  I Want To Believe
 38. 38 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 638 Весело

  Както казваше Велко Кънев в "Бон шанс, инспекторе":
  "Пък си и хубав бе!"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK