Весела Лечева: БОК трябва да заработи и да спре да се умилква на властта

Весела Лечева се надява методическата част от подготовката на олимпийците да премине към БОК

© Юлия Лазарова

Весела Лечева се надява методическата част от подготовката на олимпийците да премине към БОКНа 9 май предстоят избори в Българския олимпийски комитет, в които настоящият председател Стефка Костадинова ще се опита да спечели трети мандат в конкуренцията на Весела Лечева и Васил Иванов-Лучано. "Дневник" ще ви представи гледната точка на двамата претенденти, като днес ви представяме тази на бившия председател на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева.


Защо се кандидатирахте за председател на БОК?


- Имам сериозен опит в управлението на спорта и идеи, които смятам за полезни. Неуспехът на олимпиадата в Пекин и големият провал в Лондон показват, че настоящият модел на управление на спорта не работи. Смятам, че трябва да предприемем промяна към това, което правят сродните ни държави като Унгария и Полша. Те извървяха своя критичен път и постигнаха успехи на последните олимпийски игри.
Какво не се случва в България, а те го правят?


- Вече на няколко срещи с федерациите споделям и заявих открито като своя позиция на базата на своя горчив опит – олимпийската подготовка и формирането на самата програма да преминат към БОК. Ако управлението на една държава може да се определи с една дума – икономика, то за управлението на спорта тази дума е методика. Замислите се какво предлагат нашите треньори, които работят в чужбина. Това е успешният модел и методика, която липсва в момента на българския спорт. Разбира се те не работят тук, защото не са мотивирани достатъчно и не могат да намерят тази финансова възможност да работят тук. Смятам, че програмата за олимпийска подготовка трябва да бъде обсъждана и приемана в олимпийския комитет откъм частта методика. В момента всички работят само по административната част и финансирането. А какъв и колко да бъде контролът никой не го занимава.


А има ли хора, които да приложат този модел?


- О, разбира, се. Трябва да мотивираме и малкото останали в България специалисти. Най-логичното място да се обсъжда тази програма е олимпийският комитет. Освен това БОК може да бъде много полезен на всеки държавен орган при определяне на позиции по съществени въпроси на спорта. Министърът има законодателна инициатива, но тези инициативи могат да бъдат отработени и подкрепени от олимпийския комитет. И това би разтоварило много всеки министър на спорта.


Логичният въпрос, който беше повдигнат и от Стефка Костадинова на последното събрание е защо не се е случило по време на вашия мандат като председател на агенцията по спорта?


- Затова казах, че идеите ми идват от горчивия ми опит. Вложила съм усилие и желание в работата си като спортен министър, за да може българският спорт да постига възможно най-добрите резултати. Сигурна съм, че и моят наследник Свилен Нейков е имал желание да даде всичко от себе си за успешното представяне на олимпийските игри. Но е очевидно, че този модел не работи. Линията е низходяща независимо кой управлява държавния орган.


А финансовото осигуряване на тази методическа организация трябва ли да премине към БОК, защото когато се говори за олимпийска подготовка обикновено се разбира, че се искат много милиони левове?


- Нямам предвид това. Даже моето предложение е програмата "олимпийска подготовка" да бъде с двата подписа – на министъра и на председателя на олимпийския комитет. Председателят на БОК да я защитава пред министъра и по този начин ще има съответния дял отговорност. Най-повърхностно е да се разсъждава, че Весела Лечева иска едни пари. Не става въпрос за това. Всички говорим само за пари, а никой за другата част от работата.


Но така БОК може да се натовари с още отговорности, без които може да си съществува безкрайно добре. А вие искате да започне да работи?


- Мисля, че всеки очаква да се работи и възможностите в тази насока са огромни. В момента БОК има десетина комисии, но нито една не е свиквана. Това е най-сериозната обществена организация и е призвана да го прави. Не може само да почива на стари лаври, а да започне да изработва нови медали. Трябва да подпомага младите спортисти да достигнат онези върхове, които ние достигнахме. Аз мисля, че тук е възможността да се вложат много усилия. Трябва да стоим по-сериозно и независимо и да защитаваме всички проблеми пред властите, а не само да се им умилкваме. И те да имат респект към нас, а не ние да се респектираме от следващия министър или политическа власт.


Смятате ли, че с това умилкване и съобразяване с политическата конюнктура олимпийският комитет не загуби от своето достолепие?


- МОК е оцелял през всички тези години и си е спечелил такова уважение, защото се е предпазил от политическо влияние. Мисля, че трябва задължително да опазим и нашия олимпийски комитет. Затова не трябва да бъдем придатък на всяка власт. Ние сме организация с опит и традиции и общност от най-успелите български спортисти. Имаме самочувствието да защитаваме себе си и работата си. Ако го постигнем политиците сами ще ни търсят, а не обратното.


Вие сте заместник председател на БОК. Лансирахте ли тези идеи и как се приемат?


- Да. За последната ми идея, която лансирах още след олимпиадата в Лондон Стефка като че ли ме подкрепи. Точно три или четири дена по-късно се отрече, може би защото не на всички идеята се хареса . Но трябва да имаш сили да продължиш. Даже й казах да прехвърли отговорността върху мен, да обясни, че че е само една моя идея и да не се притеснява, че ще нарани имиджа й. Няма нищо лошо в един такъв въпрос да бъде обсъждан. Според мен голяма част от хората я приеха, а скептичните са по-малко.


Като плюс или като минус определяте факта, че управлявахте спорта четири години и това е довело до натрупвани взаимоотношения с хората, които ще гласуват на това общо събрание?


- Аз познавам хората от федерациите от предишните си години в спорта. Най-хубавото е, че нямам никакви конфликти. Почти всички са ми близки, голяма част от тях са ми приятели. През тези четири години ми беше много трудно да балансирам в отношенията с тях. Но моят баланс са били принципите ми. Важното е когато имаш цел и принципи да ги отстояваш, а не да робуваш на имена. Има по-важни цели от приятелството и това ме е предпазило от конфликти, защото са го разбирали.


През 2005 г. застанахте силно зад Стефка Костадинова, когато водеше битката с Васил Иванов-Лучано. Сега се очертава да се изправите срещу двамата.


- Аз не съм срещу двамата, а за това БОК да работи. Трябва да има промяна и олимпийският комитет да заеме съответното си място в спорта. Има абсолютно всички предпоставки да се случи. Това е организация, която може да събира и сплотява, а не да противопоставя.


Как си обяснявате изтеглянето на изборите с четири месеца напред преди парламентарните избори?


- Много се изненадах и не го смятам за редно. Да не казвам, че предложението беше прието точно за една минута. Даже не можах да разбера кога беше прието. Не е редно една кампания да съвпада с друга кампания и да се смесват. Дори и медиите са ангажирани с политическите кампании и не обръщат внимание на нашата надпревара. Аз исках един сериозен дебат, защото става въпрос за един много висок пост. Трябваше да има достатъчно време да се дискутира. Тук трябва да има ясна заявка за платформа и идеи, за да могат хората да се уверят кой какво предлага. Все пак трябва да има конкуренция на политики, а не на имена.


В рамките на тези осем години Стефка Костадинова не успяхме да възстановим представителството си в МОК. До каква степен това вреди на българския спорт?


- Освен, че нямаме член на МОК, нямаме и наше сериозно присъствие в международните структури. Това е огромно отстъпление, което трябва много целенасочено да наваксваме. Трябва да вкарваме хора, които освен големи спортисти, са и добре подготвени личности. Страдаме от липса на сериозно лоби. А това, че осем години няма никакво положително развитие, означава, че не се работи в тази посока. Или се работи, но неправилно.


Как виждате вие прокарването на български член на МОК, който да има достатъчен авторитет и да се приема добре?


- В момента изтича мандатът на сегашния президент Жак Рох. Надявам се след избирането на следващия президент на МОК трябва да има целенасочена и открита работа. Да е ясно кои хора предлагаме и как мотивираме тези предложения. Защото зад една подобна кандидатура трябва да застане не само българският спорт, но цялата общественост. Трябва да е достатъчно влиятелна и със съответните спортни заслуги, за да успее.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Донякъде Лечева е права

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 2. 2 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Команистите започнаха да изскачат от дупките си.Хем те застреляха мъжа и и тя пак иска власт.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Кучето се умилква на този дето има нещо в шепата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  [quote#2:"dolna4erti4ka"]Команисите започнаха да изскачат от дупките си.Хем те застреляха мъжа и[/quote]
  Абе ...то тепърва ще се говори поръчковите убийства и отвличания то тези неща без чадъра от полицейската хунта не става !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  всички членове на БКП БСП не трябва да се допускат по никакъв начин до олимпииския комитет на България ,справка с клипа на ББС за поискания рушвет от Иван Славков ,виден представител на червената върхушка

 6. 6 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Стефка Костадинова наистина е като една брошка - хубава, но безполезна. Тези двамата обаче - Лучано и Лечева, не са стока и не трябва да оглавяват БОК.

  Горбачов
 7. 7 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Г-жа Лечева е една безспорно крайно неумилкваща се дама. Едва ли някой по света би се усъмнил в това!

  Не съм магаре;-)
 8. 8 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Лечева да каже за вилата и къщата си - колко м2 са и колко струват. И произход на средствата.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 9. 9 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#7] от "Марко":

  Г-жа Лечева няма нищо против, ако умилкването е около БСП, а даже и отъркване около СерГей.

  Да разлая троловете!!
 10. 10 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#5] от "tur671":

  Та вчера имаше турнир, посветен на това пиянде И.Славков!
  Гьон-суратлъка е безграничен!

  Да разлая троловете!!
 11. 11 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#0:"статията"]Весела Лечева: БОК трябва да заработи и да спре да се умилква на властта [/quote]
  И как викаш да стане тая работа, че нещо не ми звучиш аргументирано?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 12. 12 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Весела Лечева: БОК трябва да заработи и да спре да се умилква на властта....:)
  ...............
  Както работеха КАЗИНАТА на мъжа ми ..
  Сделки, мафия , пари ,БКП , прости спортистки със самочувствие , "........
  Хвани едната , удари другата ...Избори )))

  BIG AL
 13. 13 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Весела Лечева: БОК трябва да заработи и да спре да се умилква на властта..

  - То така трябва , ...ама не може,
  БОК и да не заработи, .. трябва да се умилква,
  Във Абсурдистан е така, - иначе,....изчезва,
  ..и дори няма да си спомнят за него..

  urkobozambo
 14. 14 Профил на pancerdivision
  pancerdivision
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Тая не спеше ли с мутри?

 15. 15 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 418 Неутрално

  мъжа и е мутра. законният

 16. 16 Профил на pancerdivision
  pancerdivision
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#15] от "america1332002":

  А гаджето и да не би да е арматурист?

 17. 17 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#14] от "pancerdivision":
  [quote#14:"pancerdivision"]Тая не спеше ли с мутри? [/quote]
  ===========
  Не може човек да не "спи".
  Скоро някъде дадоха някакъв, че не "спал" 30-40 години пък има деца!
  Е, как стават теа работи?!
  )))))

 18. 18 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Когато "другарите " са на власт,тогава "умилкването" за какво се смята?Или е въпрос на партийна дисциплина?

 19. 19 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Хм, интересно как БОК, като държавна структура ще работи "без държавата". Може би заедно с мутрите...

 20. 20 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 675 Весело

  Изпълзяват на припек........

 21. 21 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 858 Гневно

  До коментар [#20] от "tedif":

  И не само,искат и да папкат.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK