Изборът на Стефка Костадинова в БОК е белязан от множество нарушения

Стефка Костадинова напълни БОК с приближени индивидуални членове

© Юлия Лазарова

Стефка Костадинова напълни БОК с приближени индивидуални членовеИзборът на Стефка Костадинова за председател на Българския олимпийски комитет (БОК) в четвъртък е преминал след редица нарушения на устава, сигнализираха и от двата щаба на загубилите кандидати.


Там в момента се обмисля дали да се обжалват решенията на събранието в съда.


Редица членове на устава и на процедурите не са спазени при гласуването, което Костадинова спечели с 44 гласа срещу 25 на Весела Лечева и десет на Васил Иванов-Лучано, показва проверката на "Дневник".
Най-фрапантното нарушение е в броя на имащите право на глас членове на комитета. Според член 15 от устава на БОК националните олимпийски федерации трябва да съставляват гласуващо мнозинство в общото събрание. В момента олимпийските федерации са 38, а общо делегатите 81.


Някои делегати са гласували без да имат подобно право. Такъв е случаят с Цено Ценов, който до вчера беше член на контролната комисия.


Според чл.13, ал. 4 от устава всеки член на БОК трябва да прекрати членството си в края на годината, която е навършил 70 години. Това не се отнася за участниците в ръководни органи. Тяхното членство се прекратява с края на мандата им.


По тази трактовка 73-годишният председател на Европейската федерация по борба Ценов е загубил автоматично своето членство, когато събранието освободи от отговорност старото ръководство. Въпреки това той е гласувал и дори отново беше избран за председател на контролния съвет.


Волейболната федерация беше представлявана от вицепрезидента си Любомир Ганев, който влезе и в изпълнителното бюро. Той даже стана и вицепрезидент на БОК.


В същото време в изпълнителното бюро се появи и Данчо Лазаров, президент на БФВ. В резултат на това недомислие федерацията по волейбол е представлявана от двама души в ръководството на олимпийския комитет, което е нарушение на постановката, че един член е равностоен на един глас и се представлява от един човек.


Олимпийската шампионка Таня Богомилова, която е генерален секретар на федерацията по плуване, изведнъж се появи в изборната комисия, въпреки че тази федерация беше представлявана на събранието от президента й Георги Аврамчев.


Богомилова въобще не беше делегат и през цялото време до започването на изборите стоеше встрани от имащите право на глас. Няма юридическа формула, според която по време на събранието Аврамчев да е прехвърлил пълномощията си на нея.


Лучано поздравява Костадинова за успеха й

© Юлия Лазарова

Лучано поздравява Костадинова за успеха й


Сред по-незначителните, но все пак налични нарушения е вписването на нов делегат за гласуване при започнала процедура. Преди началото на гласуването изборната комисия обяви наличието на 78 регистрирани делегати, а след започването на процедурата изведнъж водещият на събранието добави още един - 79-и.


На повечето въпроси защо се е случило така, изпълнителният директор на БОК Белчо Горанов, юрист по образование, отговори с "няма проблеми". 


"Уставът ни е приет от Международния олимпийски комитет. Само търсят под вола теле. Нямаме проблеми да се явим след още един месец на избори. Няма проблем", заяви Горанов.


Според него към броя на олимпийските федерации трябвало да се прибавят и още 12 припознати организации, като Съюза на българските автомобилисти, Съюза на ловците и риболовците, Националната спортна академия и други. С тях организациите стават общо 50.


Но в устава императивно пише: "Националните олимпийски федерации или избрани от тях представители трябва да съставляват гласуващо мнозинство в Общото събрание и в Изпълнителното бюро на БОК". А в сайта на БОК тези 12 организации фигурират като "обществени организации и съюзи". Сред тях са дори и бейзболът и софтболът, които загубиха мястото си в олимпийската програма.


Благодарение на това разширяване на понятието "олимпийски федерации" в последните години Костадинова вдигна квотата на индивидуалните членове и напълни БОК със свои приближени като Георги Гергов, Младен Мутафчийски, Христо Стоичков, Атанас Търев, Живко Вангелов и други.

​Още след края на събранието и двамата загубили кандидати се изказаха, че подготовката за събранието от страна на досегашното ръководство е била много добра. Те обаче не оспориха веднага избора. В момента, по информация на "Дневник", събират още доказателства за завеждане на дело.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Мафиота Лучано и комунистката Лечева.......................

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#1] от "mtmvb":

  То пък Костадинова да не е цвете за мирисане...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Разстроено

  Борислав Перуката беше избран по същия начин. Съдът доказа, че изборът му е НЕлегитименм, но той продължава да си е шеф на футбола.
  Аз съм го казвал и преди - той и тази госпожа горе ще съсипят спорта в България!!!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 4. 4 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  нови избори с нови кандидати....

 5. 5 Профил на army
  army
  Рейтинг: 648 Неутрално
 6. 6 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Не взимам страна но как ви звучи: Съюз на ловците и риболовците - член на Българския олимпийски комитет?
  На мен ми звучи като от комедия на Станислав Стратиев. Не си спомням точно, но в Сако от велур в едно учреждение имаше сектор водополаващи птици и овце (или нещо подобно).

 7. 7 Профил на d11111
  d11111
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Всъщност проблемът е безумния Устав на БОК, който дава право на 1 глас в общото събрание и на една федерация, и на индивидуален член - ето го Устава - http://www.bgolympic.org/fce/001/0011/files/Ustav_na_BOK.pdf , а ето ги и "членовете" на БОК - http://www.bgolympic.org/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0020&n=000003&g=

  Изобщо как е допуснато: 1. да има индивидуално членство в БОК??? Т.е. гласът на федерацията по атлетика, зад която стоят поне 100 клуба и 5-6хил.атлети, да имат същият глас, както и всеки един индивидуален член????? 2. да има представителство в ОС - олимпийски спортове - 38 гласа, "обществени организации и съюзи" - 12 гласа, "индивидуални членове" - 31 гласа.

  Как е възможно един глас на федерация да се равнява на гласа на който и да било индивидуален член, та ако ще и 24 пъти да е бил олимпийски шампион??? А вижте и списъка, пълен с някакви странни личности като Младен Мутафчийски, Гриша Ганчев, Вълчо Арабаджиев и подобни "изявени" спортисти... С право може да обжалват избора двамата претенденти, но проблемът не е самия избор, а Устава на БОК, който разрешава такова безумие като индивидуално членство!

 8. 8 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#1] от "mtmvb":

  Като говориш за мафиоти и комунисти:
  Костадинова през октомври 1989 - "тази година бе много важна в моя живот - омъжих се за моя треньо а вече и съпруг Николай Петров, но което е още по-важно - приеха ме за член на БКП". BTW, кум на младото семейство бе Георги Йорданов - член на ЦК на БКП.
  Костадинова през 1995 г. заедно с мутрите от ВИС, приятелчето д-р Ицо, борчета и тем подобни, щеше да прави една банка - "Национал". Но така и не им се получи.

 9. 9 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 899 Любопитно

  Мумията се завръща?
  Тоя филм сме го гледали.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 10. 10 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  До коментар [#8] от "virgin":

  А сега разкажи за Лучано и другарката Лечева, защото техните биографии са още по-интересни.

 11. 11 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Любопитно

  Филипов, кой според тебе трябва да е правилния избор? Лечева? Лучано? Защо?

 12. 12 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#5] от "army":не бойте се деца


  за чиста и свята република-но не с този народ
 13. 13 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Само прочетете текста под втората снимка...Горанов - гьонсурат, замита под килима с думите "Няма проблеми" и се прави на късоглед, Костадинова не й пука за хората й, които очевидно са некомпетенти.

 14. 14 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#9] от "arnautsky":

  Направо цъфти!

 15. 15 Профил на kozhouharov
  kozhouharov
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Щом лицето Георги Янакиев който не е шеф на БФАС, а на клуб автомобилисти е гласувал, няма какво повече да добавя!

 16. 16 Профил на kozhouharov
  kozhouharov
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Като го видях в репортажа да си вдига ръката направо щях да повърна!!!

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1292 Разстроено

  До коментар [#1] от "mtmvb":


  Мафиота Лучано и комунистката Лечева......................."

  -Повредено е гербарското ви мислене-нечестни избори и винаги одумване на другите,и пренебрегване на правила и норми...Пфууу.

 18. 18 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  "Изборът на Стефка Костадинова за председател на Българския олимпийски комитет,е преминал след редица нарушения на устава"...верно ли ха ха ха ще се напи'от смях

 19. 19 Профил на exodus_22
  exodus_22
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Няма ли кой да провери дипломата на Стефка.Половин България знае,че си е купила дипломата и си е една най обикновена "калинка".Така ,че за легитимност на избора и не пожем да говорим.За морал още по малко,след провала в Лондон,най нормално беше да си подаде оставката,но къде ти морал там където се раздават много пари без да се прави нищо. Бюджетът на тази организация е 15 мил.Толкова ли няма по достойни кандидатури?

 20. 20 Профил на MC Hammer
  MC Hammer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Стефка Костадинова е заслужила уважението на света и едва ли има по-подходяща кандидатура от нейната! Мръсните и номера и манипулации не изненадват никой вече. В последните години те се легитимираха, като демонстративно незачитане на закона от силните на деня!

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 21. 21 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Палячовци!
  Подобни неща се случват във ВСЯКА спортна федерация (да си спомним само БФС и БФВ) у нас. И явно няма закон, който да ги регулира.
  Затова те само влачат едни пари и си пишат устави и правилници според както им говори интереса.
  От тримата претенденти за поста в БОК не виждам нито един, който да е надежден (при всичките ми уважения към спортните постижения на дамите!).

 22. 22 Профил на kasna
  kasna
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#19] от "exodus_22":

  Не ставай смешен,провалът в Лондон да не е Стефкин?Той си е огледало на положението в Бг...
  Ако не Стефка,а филянкишията беше шеф на БОК,да не би да взехме 10-ина златни медала?

 23. 23 Профил на pseto
  pseto
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Наредили са си устава, то е ясно. Както спомена @d11111. В България така се прави - силните си уреждат законите по начин, който ги устройва тях. Пък после се опитай да ги бутнеш от престола им... успех...

  http://hategame.com/
 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1498 Гневно

  Какъвто е МОК, такъв е и БОК!
  Станеш ли веднъж член, то е пожизнено, все едно какви нарушения, протежиране или корупционни практики се упражняват. Паразити.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK